0
Δημοσιεύτηκε 17 Ιαν 2013, 08:42   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

“Ιφιγένεια” ο Ε65 για να σωθούν Ολυμπία, Ιόνια και αυτοκινητόδρομος Αιγαίου;

αυτοκινητοδρομοι χαρτης

Οι κατασκευαστές εμφανίζονται μετά από καιρό αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των εργασιών στους οδικούς άξονες που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, καθώς ήδη έχουν γίνει κάποια πρώτα αλλά σημαντικά βήματα.

Έχει υπάρξει μια αρχική συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχων, οι Βρυξέλλες συναινούν στην προώθηση των projects, η ΕΤΕπ θα συνδράμει με πόρους, υπάρχει και το ΕΣΠΑ, ενώ οι τράπεζες, στα χέρια των οποίων βρίσκεται το «κλειδί» που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση, φαίνεται να δίνουν το «ΟΚ», τουλάχιστον οι ελληνικές. Βέβαια, δεν λείπουν τα προβλήματα και οι «γκρίζες ζώνες», ενώ αποτελεί θέμα και η περικοπή του τεχνικού αντικειμένου σε κάποιους αυτοκινητοδρόμους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα των οδικών έργων, υπάρχει μια παράμετρος, ή καλύτερα ένα project, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, ακόμα και να «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία, η οποία παρεμπιπτόντως αφορά σε μια λύση-πακέτο (τα Κόρινθος-Πάτρα, Μαλιακός-Κλειδί, Ιόνια Οδός, Ε 65, καθώς το Κόρινθος-Τρίπολη δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα).

Ο «κίνδυνος», λοιπόν, ακούει στο όνομα «Οδικός Αξονας Κεντρικής Ελλάδας», δηλαδή ο γνωστός Ε 65, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ισπανών, ο οποίος από όλες τις πλευρές (κατασκευαστές, τράπεζες, Ε.Ε.) εκτιμάται ως μη βιώσιμος, θεωρείται έργο που δεν θα αποδώσει ούτε θα αποπληρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία του! Ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή:axiaplus.gr


Niki Giannoulidou