Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Κεντρική Οδός Ε65, κουρεύτηκε και έμεινε “τυφλός” ο δρόμος

eff7a424efb7cba47333de2cfbece187_L

O Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας είναι περισσότερο γνωστός ως Κεντρική Οδός και ακόμα περισσότερο γνωστός ως Ε65. Ο Ε65 ξεκινά από ανισόπεδο κόμβο πάνω στον Μαλιακό Κόλπο λίγο πριν την είσοδο στην πόλη της Λαμίας. Από εκεί προχωρά και συναντά τις πόλεις Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και τερματίζει στην Παναγιά Γρεβενών σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Στην σύμβαση παραχώρησης συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα του Μαλιακού Κόλπου του ΠΑΘΕ από τα Σκάρφεια Φθιώτιδας μέχρι τις Ράχες Φθιώτιδας. Όταν ολοκληρωθούν τα δημόσια έργα στην παράκαμψη Λαμίας και το τμήμα Στυλίδα-Ράχες θα παραδοθούν στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία.

Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε το 2005 η σύμβαση ολοκληρώθηκε το 2007 και οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν το 2008. Την ανάδοχο κοινοπραξία αποτελούν οι: CINTRA S.A, DRAGADOS, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ Κ.Α. Η πρόοδος του έργου (μέχρι που πάγωσε) δεν ξεπερνούσε το 15%. Το έργο από τα τέλη του 2010 παραμένει σταματημένο και εντάσσεται στα έργα με παραχώρηση που έχουν χαρακτηριστεί παγωμένα.

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ
Αυτό προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών τον Νοέμβριο του 2012 καθώς από το συνολικό τμήμα του δρόμου διασώθηκε μόνο το κεντρικό τμήμα από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα με μήκος 85χλμ. που προκρίθηκε να κατασκευαστεί. Αντίθετα “κουρεύτηκαν”, το νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία. Η ανακοίνωση προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει καλύτερη λύση.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών δεσμεύτηκε πως τα δύο τμήματα δεν αφαιρούνατι αλλά παραπέπονται για κατασκευή στο μέλλον, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποιος διασφαλισμένος πόρος για την κατασκευή τους. Το σοκ που προκάλεσε η απόφαση είναι σημαντικό καθώς ο Ε65 θα είναι ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που δεν θα συνδέεται άμεσα κανένα άλλο αυτοκινητόδρομο και ουσιαστικά θα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τοπικές ανάγκες. Αυτές τις μέρες αναμένεται η ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας και με τις τράπεζες έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής.

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ Ε65
Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ένας οδικός άξονας που συγκεντρώνει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα τα οποία θα είναι οριστικά μόνο αν ο δρόμος τελικά τερματίσει στην Εγνατία όπως είχε προγραμματιστεί και όχι τα Τρίκαλα:

-Η σύνδεση με την Εγνατία θα δώσει εναλλακτικές διαδρομές στους οδηγούς από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία αλλά και στις μεταφορές από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία.

-Το εμπόριο και ο τουρισμός της Δυτικής Θεσσαλίας θα μπορέσουν να αναπτυχθούν λόγω της σύνδεσης του δρόμου με Εγνατία Οδό και τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

-Η εμπορική επιτυχία του Ε65 εξαρτάται ουσιαστικά από την σύνδεση του με την Εγνατία Οδό καθώς η σύνδεση μόνο με τον ΠΑΘΕ θα δώσει οχήματα μόνο από την Νότια Ελλάδα, χάνοντας ένα πολύτιμο κομμάτι εσόδων από την αναπτυσσόμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και των γειτόνων μας.

-Οι επενδύσεις σε αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία αλλά και πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) θα είναι σε μειονεκτική θέση, αν ο δρόμος δεν έχει σύνδεση με τους αυτοκινητόδρομους της Εγνατίας και του ΠΑΘΕ, μια και η λειψή του χάραξη δεν θα προσφέρει δυνατότητες μεγάλων επενδύσεων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα τμήματα που θα κατασκευαστούν είναι τα παρακάτω:
Α. Λαμία- Ξυνιάδα-ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-15χλμ
Β. Ξυνιάδα- Τρίκαλα- ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-85χλμ
Γ. Τρίκαλα-Καλαμπάκα- Παναγιά Γρεβενών ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-65χλμ

Στο σύνολο του ο Αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ με διαχωριστικό τύπου Jersey στο μέσον, 23 Ανισόπεδους Κόμβους (Α/Κ), Σήραγγες διπλού κλάδου μήκους 10χλμ, Cut and cover μήκους 620 μέτρων, Απλές γέφυρες 2,5χλμ, Κοιλαδογέφυρες 6,3 χλμ. Σε όλο το μήκος του δρόμου θα υπάρχουν ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων) καθώς και 24ωρη παρακολούθηση από την διαχειρίστρια εταιρεία.

Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και η κατασκευή του έργου έχει σταματήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η χρονολογία συνολικής ολοκλήρωσης του είναι άγνωστη προς το παρόν.

πηγή ypodomes.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων