0
Δημοσιεύτηκε 25 Μαΐ 2013, 09:28   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

“Κολλημένο” ένα χρόνο το έργο παράκαμψης Λαμίας

parakampsi lamias ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Η κακοδαιμονία συνεχίζει να υφίσταται στα έργα ολοκλήρωσης του πέταλου του Μαλιακού Κόλπου. Μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο έργο παράκαμψης της Στυλίδας, σημαντικά προβλήματα έχουμε και στο έργο παράκαμψης της Λαμίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ypodomes.com τα έργα, ένα χρόνο μετά την επανεκκίνηση τους δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει. Τα θέματα που έχουν προκύψει έχουν να κάνουν με το τέρας της Ελληνικής Γραφειοκρατίας και της επιμονής μερίδας του Δημόσιου Τομέα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς στις ανάγκες της εποχής.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο (Μοχλός) περιμένει εδώ και μήνες την έγκριση των μελετών προκειμένου να αρχίσουν έστω τα πρώτα έργα, πράγμα που όμως ακόμα δεν έχει γίνει. Ακόμα όμως και αν είχε εγκεκριμένες μελέτες στα χέρια της, πάλι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καθώς υπάρχει πρόβλημα με τον δανειοθάλαμο.

Ο δανειοθάλαμος είναι ο χώρος σε κοντινή περιοχή σε κάθε οδικό έργο από όπου γίνεται η απαραίτητη αποκομιδή αδρανών υλικών (χώμα, χαλίκι κλπ) για την κατασκευή των έργων. Στην περίπτωση του έργου της παράκαμψης Λαμίας η περιοχή από όπου θα χρησιμοποιούνταν ως δανειοθάλαμος κόλλησε για γραφειοκρατικούς λόγους εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα τα έργα να μένουν όμηροι και τα χρονοδιαγράμματα να τινάζονται στον αέρα.

Πρόβλημα υπάρχει και με τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου που έληξαν και πρέπει να εγκριθούν εκ νέου, προκαλώντας επίσης άλλο ένα θέμα στο έργο. Μέσα στον Ιούνιο υπάρχει πάντως η ελπίδα το πρόβλημα να ξεπεραστεί και να έχουμε επιτέλους εκκίνηση των εργασιών με καθυστέρηση που φτάνει όμως του 14 μήνες από την υπογραφή σύμβασης για την ολοκλήρωση του έργου.
Να θυμίσουμε πως το έργο παράκαμψης Λαμίας περιλαμβάνει εκτός από το οδικό κομμάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα σε απολήξεις ποταμών της περιοχής μήκους 10χλμ.

Είχε ξεκινήσει το 2006 από την ΑΤΤΙΚΑΤ με σκοπό την ολοκλήρωση του το 2009 αλλά τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας οδήγησαν στην έκπτωση της και το έργο στη μέση. Μετά από 3 σχεδόν χρόνια προσπαθειών, πέρυσι είχαμε την νέα σύμβαση για την ολοκλήρωση των έργων με ολοκλήρωση τα μέσα του 2014. Η ολοκλήρωση του έργου πλέον (ανεπίσημα) τοποθετείται στο 2015.

Ypodomes.com


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou