0
Δημοσιεύτηκε 25 Μαΐ 2013, 07:00   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Μετά από 16 χρόνια ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της Σήραγγας Καλλιδρόμου

 

siragga kallidromou ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΗΡΑΓΓΑ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ ΤΡΕΝΟ

Ολοκληρώθηκε το έργο της διάνοιξης της σήραγγας Καλλιδρόμου.

Η ολοκλήρωση της σήραγγας Καλλιδρόμου ύστερα από 16 χρόνια (!!) εργασιών κάνει εφικτή την εκκίνηση της μεγάλης εργολαβίας ολοκλήρωσης και ηλεκτροκίνησης του τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 106χλμ.

Η κατασκευή της σήραγγας του Καλλιδρόμου εντάσσεται στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από Τιθορέα έως Δομοκό, το οποίο είναι και το μοναδικό στη γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης που υπολείπεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση.

«Μια εξέλιξη σημαντική για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών μεταφορών» χαρακτήρισε το έργο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Στέφανος Περγαντάς επισημαίνοντας ότι «είναι σε όλους γνωστό και ειδικά σε εμάς που υπηρετούμε χρόνια την Αυτοδιοίκηση, πως το έργο αυτό εξελίσσεται εδώ και περίπου 12 χρόνια. Μετά από αυτό το υπερβολικά μεγάλο διάστημα αναστολών, καθυστερήσεων, ματαιώσεων και αγκυλώσεων το έργο δείχνει τελικά να προχωρά στην τελική ευθεία».

ΤΑ ΕΡΓΑ
Το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός είναι το τελευταίο τμήμα που απέμεινε για την συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη. Τα τμήματα Αθήνα-Τιθορέα και Δομοκός-Θεσσαλονίκη είναι ολοκληρωμένα εδώ και χρόνια.

Το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα : Το πρώτο είναι το Τιθορέα – Λιανοκλάδι, συνολικού μήκους 54 χιλιομέτρων, που με την ολοκλήρωσή του συντομεύει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη κατά 25 λεπτά.

Το δεύτερο είναι το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, μήκους 52 χιλιομέτρων που θα μειώσει το χρόνο Αθήνα – Θεσσαλονίκη κατά 30 λεπτά. Συνολικά λοιπόν, το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου στη Στερεά Ελλάδα επιταχύνει σε χρόνο τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη κατά 55 λεπτά, και πλέον θα μπορεί να διανύεται μέσα σε 3,5 ώρες.

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016 και το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο θα μπορεί για πρώτη φορά να ξεκινήσει από την Αθήνα και να καταλήξει όχι μόνο πλέον στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες ξαναβάζοντας την Ελλάδα στον σύγχρονο Σιδηροδρομικό χάρτη της Ευρώπης και κάνοντας την ακόμα πιο ελκυστικό για τις επιβατικές αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Ypodomes.com


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou