Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

«Μία φωνή, μία έκφραση» για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

  

Δεύτερη συνάντηση για τη δημιουργία Φορέα προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών και επισκεπτών
 

Με το σύνθημα «Μία φωνή, μία έκφραση» εκφράστηκε η επιθυμία Επιμελητηρίων και Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Κεντρικής Ελλάδας να συμβάλλουν στην σύσταση του Φορέα για την τουριστική προβολή και την ανάδειξη του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου σε Αεροδρόμιο Κ. Ελλάδος, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

  
Σήμερα, Τετάρτη, στο Βόλο, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των μελών που θα απαρτίζουν το Φορέα, παρουσιάστηκε το business plan και συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα που θα οδηγήσουν στην τελική σύσταση του Φορέα. Της συνάντησης προηγήθηκε επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όπου ο Αερολιμενάρχης κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στους χώρους του αερολιμένα και αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης που έχει. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, στη Λαμία.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λάρισας, κ. Δημήτρης Αδάμ, Φθιώτιδας κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας και Ευρυτανίας κ. Χρήστος Τσάμπρας, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Στέφανος Γιώτης. Επίσης, παραβρέθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας ο κ. Τάσος Γούσιος, εκ μέρους του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού πρωτογενούς τομέα κ. Κωνσταντίνος Βλαχοστέργιος, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ν. Ευβοίας κ. Μιλτιάδης Χέλμης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Καλαμπάκας κ. Κωνσταντίνος Ράντος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαμπάκας κ. Σωτήρης Φαμίσης, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας κ. Κατερίνα Κούτρα και η γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγγα. Από το Επιμελητήριο Μαγνησίας ήταν ο πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θέκλα Καμμένου, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης.

  
Το ραντεβού είχε δοθεί αρχικά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δουν από κοντά τον χώρο και να σχηματίσουν μία ίδια άποψη. Τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και των Ξενοδόχων υποδέχτηκε ο αερολιμενάρχης κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, που χαρακτήρισε το Αεροδρόμιο ως μεγάλο εργαλείο ανάπτυξης που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο κ. Ευσταθίου περιέγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αερολιμένα, τις υποδομές που διαθέτει και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στους βασικούς χώρους του αεροδρομίου, καθώς και στον αεροδιάδρομο. Όλοι οι παρευρεθέντες αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από το αεροδρόμιο, το οποίο χαρακτήρισαν «στολίδι».

  
Στην συνέχεια, έγινε συνάντηση στο κτίριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η πρόταση για το Business Plan του Φορέα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, σε δηλώσεις του σημείωσε πως το όλο εγχείρημα έχει να κάνει με την προσέλκυση ενδιαφέροντος από αεροπορικές εταιρείες για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, τονίζοντας πως πρέπει ο τουρισμός να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Κεντρική Ελλάδα. «Είναι θετικό που υπάρχουν πολλοί προορισμοί και ακόμη πιο θετικό το γεγονός ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται στη Μαγνησίας, διότι θα αποτελέσει σημείο προορισμού και αναχώρησης, όχι μόνο επιχειρηματιών, αλλά και απλών ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τουρισμό, είτε στο Εξωτερικό είτε στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, το μέλος του ΔΣ κ. Θέκλα Καμμένου, αναφέρθηκε στην πρώτη δράση που θα ακολουθηθεί και είναι η παρουσία του Φορέα στη Roots Development, η οποία θα πραγματοποιηθεί 23 – 26 Απριλίου στην Κρακοβία. Πρόκειται για συνέργειες, όπως εξήγησε, αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων και προορισμών, που γίνονται κάθε χρόνο και αφορούν συναντήσεις και παρουσιάσεις προτάσεων τουριστικών προορισμών. Η κ. Καμμένου σημείωσε ότι «Εμείς προσπαθούμε να δείξουμε σε μία εταιρεία ότι ευρύτερη περιοχή μας, που διαθέτει ένα εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενώ επιπλέον υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, από τα παράλια της Μαγνησίας και της Λάρισας, μέχρι τα Μετέωρα, το Καρπενήσι κλπ». παράλια Λάρισας, Λίμνη Πλαστήρα στη

  
Τι προτείνεται στο Business Plan

Ο κ. Ζαφείρης στην εισήγησή του πρότεινε την σύσταση μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που στόχο θα έχει την ανάπτυξη του αεροδρομίου και την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας της λειτουργίας του αεροδρομίου σε όλα τα επίπεδα: Από την αναφορά του VOL σε πίνακες ανακοινώσεων αεροδρομίων με τεράστια κίνηση μέχρι την εικονική επίσκεψη χιλιάδων ανθρώπων που «πετούν» σε flight simulators.

Παράλληλα, θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω δράσεις, όπως: Χώρος δημιουργίας κι ανάπτυξης αερολέσχης, χώρος έκθεσης, επίδειξης κι αγώνων μοντελισμού κι αερομοντελισμού, βάση για skydiving, χώρος πολιτιστικών και αθλητικών events, σκηνικό για γυρίσματα ταινιών, σειρών κλπ, δημιουργία Cargo.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, «το αεροδρόμιο είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη στη ευρύτερη περιοχή, καθώς και σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη άλλων επιχειρηματικών δράσεων».

Η περιοχή αλληλεπίδρασης του αεροδρομίου με την τουριστική ανάπτυξη καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, πιο νότια τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία, την Εύβοια και βόρεια την Πιερία και κοινός στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερης ζήτησης, κυρίως από αγορές του εξωτερικού. Η προσέλκυση ζήτησης εστιάζεται στην προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιρειών που θα πετάξουν από και προς το αεροδρόμιο.

Η ευρύτερη περιοχή, συνέχισε, θα εκπροσωπείται από τον υπό ίδρυση Οργανισμό, του οποίου το σύνθημα θα είναι: «Μια φωνή, μια έκφραση».

 

Η δράση του Οργανισμού

Ο Οργανισμός είτε θα προσλάβει άτομα, είτε θα συνεργάζεται με μια εταιρεία στη βάση του project management. Θεωρείται απόλυτα απαραίτητο να υποστηρίζεται από ένα καλό site. Η δημιουργία του και η επικαιροποίηση του θα περιλαμβάνεται στις δράσεις του Οργανισμού.

Υπάρχει το αεροδρόμιο, που πρέπει να έχει όνομα, σήμα, λογότυπο, σύνθημα.

Υπάρχει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος, που πρέπει να έχει όνομα, σήμα, λογότυπο, σύνθημα.

Υπάρχει η ευρύτερη περιοχή που αποτελεί ένα destination brand και πρέπει να έχει όνομα, σήμα, λογότυπο, σύνθημα.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει συγκροτημένη εργασία που θα προσθέσει αξία στην ευρύτερη περιοχή, προτάθηκε η εξής προσέγγιση σε 3 φάσεις, σημειώνοντας ότι είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει σε μια προσπάθεια branding σε επίπεδο προορισμού (Κεντρική Ελλάδα):

• Ανάλυση ανταγωνισμού σε επίπεδο branding: Θα μελετηθούν διεθνείς και εγχώριοι προορισμοί αντίστοιχοι της ΕΠ που είτε αποτελούν περιπτώσεις αριστείας σε θέματα destination branding και marketing, είτε είναι άμεσοι ανταγωνιστές.

• Mελέτη αγορών-στόχων & κρίσιμων κοινών: Θα γίνει αξιολόγηση και ιεράρχηση των πλέον ελκυστικών αγορών-στόχων μέσω μελέτης ελκυστικότητας-ανταγωνιστικότητας, καθώς και καταγραφή και αποτύπωση των κρίσιμων κοινών ανά αγορά.

• Η επιθυμητή εικόνα-στόχος (brand image evolution) για την ευρύτερη περιοχή ως τουριστικό προορισμό: Το μοντέλο αρχιτεκτονικής brand (destination brand architecture) το οποίο θα καθορίζει σαφώς τη σχέση της ταυτότητας του προορισμού με τις ταυτότητες επιμέρους τουριστικών πόρων, αξιοθέατων, προϊόντων κλπ που αποτελούν την τουριστική προσφορά της περιοχής

• Δημιουργία εμπειριών-πρεσβευτών: Συνδυασμός διαφόρων τουριστικών πόρων (δραστηριοτήτων, θεαμάτων, αξιοθέατων κτλ) σε μία ενιαία, βιωματική λογική, στην οποία αποκρυσταλλώνεται ο χαρακτήρας της συνολικής εμπειρίας του κάθε επιμέρους τουριστικού κλάδου ως προορισμού. Σε αυτό το στάδιο θα δημιουργηθούν μερικές (μέχρι 10 θα ήταν καλό) επιλεγμένες και τεκμηριωμένες εμπειρίες – πρεσβευτές που θα καλύπτουν τις βασικές τουριστικές δραστηριότητες.

Όσο για το πώς θα υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, στο business plan, προτείνονται τα εξής: Άμεση προσέγγιση εταιρειών που πετάνε σήμερα στο Αεροδρόμιο. Προσέγγιση άλλων εταιρειών (σε συνεργασία με γραφεία ταξιδίων, μεγάλες συνεδριακές μονάδες, ήδη προγραμματισμένες εκθέσεις). Ανάλυση αεροπορικών εταιρειών και πολιτικής ανταγωνιστικών προορισμών.

«Θεωρούμε ότι αυτά τα βήματα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα μετά την ίδρυση του Οργανισμού και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλους όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν. Ο χρόνος είναι ήδη περιορισμένος όσον αφορά στο 2017. Πιστεύουμε όμως ότι παράλληλα πρέπει να γίνουν κινήσεις για το 2016, οι οποίες είτε αφορούν αυτούς που έχουν κάνει έναρξη νέων πτήσεων π.χ. Condor από Μόναχο, είτε διάφορες επαφές και προτάσεις από γραφεία ή T.O.s, οι οποίοι έχουν μείνει στο στάδιο της συζήτησης», τόνισε ο κ. Ζαφείρης και κατέληξε: «Ο Οργανισμός δεν μπορεί παρά μόνον να πετύχει. Είναι υπόθεση όλων. Όλοι μαζί μπορούμε».

 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Τελετή βράβευσης για τις διασώσεις κατά το έτος 2023 στον θαλάσσιο χώρο της Στυλίδας (Δελτίο Τύπου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Σε μια λιτή και συμβολική τελετή η Δήμαρχος Στυλίδας κα Βιργινία Στεργίου, τίμησε τους λιμενικούς, βαθμοφόρους του Λιμενικού...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -