0
Δημοσιεύτηκε 18 Μαΐ 2013, 10:07   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Νέες καθυστερήσεις στην παράκαμψη Στυλίδας

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΠΑΘΕ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ *

Η επιμήκυνση των αρχαιολογικών εργασιών, λόγω ορισμένων σημαντικών ευρημάτων και η χρονοβόρος διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πρόοδος των εργασιών στο πολύπαθο κομμάτι, μεταθέτοντας την ημερομηνία ολοκλήρωσης στα τέλη του 2014, αντί στα τέλη του καλοκαιριού του ίδιου έτους. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει μάλλον σε περαιτέρω απαιτήσεις από πλευράς «Κεντρικής Οδού», στην οποία θα παραδοθεί το τμήμα όταν κατασκευαστεί, καθώς μετατίθεται η κατασκευή ενός σταθμού διοδίων.

Η ανακατασκευή των 77,2 χλμ. της εθνικής οδού στο Πέταλο του Μαλιακού, από τον Αγιο Κωνσταντίνο έως τις Ράχες, ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα πρώτα 53,9 χλμ. του έργου παραδόθηκαν τμηματικά έως τον Σεπτέμβριο του 2008. Τα υπόλοιπα 23,3 χλμ., δηλαδή η παράκαμψη της Λαμίας και η παράκαμψη Στυλίδας και Ραχών, θα έπρεπε να ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Σεπτέμβριο του 2010 αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Στις αρχές του 2010 οι εργασίες σταμάτησαν, με τα έργα ημιτελή, λόγω της οικονομικής αδυναμίας της εταιρείας που τα είχε αναλάβει (ΑΤΤΙΚΑΤ) να συνεχίσει. Το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε υποκατάσταση της εταιρείας, αλλά οι διαδοχικές εκλογές καθυστέρησαν τη διαδικασία. Την υπόθεση απέμπλεξε πέρυσι το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, αναθέτοντας την παράκαμψη Στυλίδας (Στυλίδα – Ράχες, 19,2 χλμ.) στην κοινοπραξία των εταιρειών ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ και την παράκαμψη Λαμίας (Νέα Κοίτη Σπερχειού – κόμβος Ροδίτσας, μήκους 4,1 χλμ.) στην εταιρεία «Μοχλός». Οι νέες προθεσμίες ολοκλήρωσης ήταν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα.

Ομως, τα προβλήματα δεν τελείωσαν εδώ. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, στο τμήμα Στυλίδας – Ραχών, υπάρχει καθυστέρηση 6-8 μηνών για δύο λόγους: κατά πρώτον, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη αρχαιολογικές εργασίες από την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Κατά δεύτερον, τόσο στην παράκαμψη Στυλίδας όσο και στην παράκαμψη Λαμίας καθυστέρησε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του «δανειοθαλάμου», του σημείου απ’ όπου αντλούνται αδρανή υλικά για το έργο. Ετσι, η προθεσμία παράδοσης του τμήματος Στυλίδας – Ραχών μετατίθεται για το φθινόπωρο του 2014 και της παράκαμψης Λαμίας για τα τέλη του 2014.

Απαιτήσεις
Η καθυστέρηση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει νέες απαιτήσεις αποζημιώσεων από την κοινοπραξία «Κεντρική Οδός», στην οποία θα παραδοθεί η εθνική οδός κατά μήκος του «Πετάλου» ως μέρος του Ε65. Κι αυτό γιατί καθυστερεί η δημιουργία νέου σταθμού διοδίων στην περιοχή Μαυρομαντήλα, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση παραχώρησης.

H Kαθημερινή

μέσω του ypodomes.gr


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou