0
Δημοσιεύτηκε 5 Οκτ 2013, 09:16   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Υπογράφηκε το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα-Δομοκός με 415εκ.ευρώ κόστος

ti8orea domokos ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΡΕΝΟ ΤΙΘΟΡΕΑ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ ΔΟΜΟΚΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ακόμα ένα έργο-γίγας ξεκινά, στην Στερεά Ελλάδα αυτή τη φορά, Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες από το 2017

Χρειάστηκαν 11 μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο της τρέχουσας δεκαετίας. Το έργο-σκούπα που περιλαμβάνει όλες τις εργασίες από προηγούμενες εργολαβίες αλλά και την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός μπαίνει και επίσημα στην κατασκευαστική περίοδο. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ- J &P- ΑΒΑΞ ΑΕ – ΤΕΡΝΑ ΑΕ» μετά από διαγωνισμό που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2012, στον οποίο είχαν προσέλθει άλλες τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Το έργο ανατέθηκε στην ΚΞ με έκπτωση 8,5%. Για να φτάσουμε στην υπογραφή χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις των άλλων διαγωνιζομένων ευτυχώς επιτυχώς για το έργο.

Ο συνολικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών είναι 36 μήνες και αν δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις τα έργα θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2016.  Στις αρχές του 2017 τα τρένα θα μπορούν να διανύσουν την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3,5 ώρες. Το έργο ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας- Δομοκού στη Φθιώτιδα, είναι προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ.

Η νέα χάραξη, μήκους 120 χλμ, έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα και αντικαθιστά το ορεινό τμήμα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής. Το πρώτο τμήμα (Τιθορέα- Λιανοκλάδι περιλαμβάνει τη δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9,036 χλμ, ενώ το δεύτερο (Λιανοκλάδι-Δομοκός) διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6,38 χλμ και μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξινιάδας καταλήγει στον Δομοκό.

Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2013.

Να θυμίσουμε πως τα σιδηροδρομικά έργα στον άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, Προμαχώνας) είναι σε πλήρη εξέλιξη και συνεχίζονται από την Πελοπόννησο μέχρι την Κεντρική Μακεδονία.

ΟΣΕ: Αθήνα- Αίγιο σε μιάμιση ώρα και Αθήνα- Ρίο σε δύο ώρες
Στο μεταξύ, εγκρίθηκαν από τον ΟΣΕ έργα που αφορούν τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη, η οποία θα επεκτείνει έως το Αίγιο τη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος προαστιακού σιδηροδρόμου, ο οποίος τερματίζει σήμερα στο Κιάτο. Η χρονική διάρκεια της διαδρομής Αθήνα – Αίγιο αναμένεται ότι το 2018 θα είναι 1 ώρα και 30 λεπτά για τα τρένα Intercity, ενώ με τον προαστιακό σιδηρόδρομο σε 1 ώρα και 45 λεπτά με ενδιάμεσες στάσεις.

Όπως αναφέρει ο ΟΣΕ, έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το Αίγιο (Ροδοδάφνη) έως τον Ψαθόπυργο. Η επέκτασή της έως το Ρίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018 και η απόσταση Αθήνα- Ρίο με τρένο θα διαρκεί 2 ώρες.

Στόχος είναι η μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση του κέντρου της Πάτρας και του νέου λιμανιού, αλλά και η κανονικοποίηση της υφιστάμενης μετρικής γραμμής έως τον Πύργο, το Κατάκολο και την Ολυμπία.

www.ypodomes.com


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou