Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Λιμεναρχείο Στυλίδας: Προσοχή στις μωβ μέδουσες!

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας  το φετινό καλοκαίρι στις Ελληνικές θάλασσες θα εμφανισθούν σε μεγάλο βαθμό και ποσότητα μέδουσες  με την επιστημονική ονομασία Pelagia noctiluca και κοινή ονομασία «μωβ μέδουσα»

Οι μωβ μέδουσες  σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Λόγω αύξηση τους   σε όλη την θαλάσσια Ελληνική επικράτεια, οι μέδουσες αυτές θα μας προβληματίσουν φέτος δεδομένου του ότι το τσίμπημα τους προκαλεί  πόνο και ερεθισμό στο δέρμα και σε μεγαλύτερο εύρος  θα χρειαστεί να επισκεφτούμε ακόμα και κάποιο κοντινό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον άνθρωπο μετά από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι:  συνήθεις συμπτώματα: Πόνος σαν κάψιμο, κοκκίνισμα του δέρματος, Ναυτία, Πτώση πίεσης, Ταχυκαρδία, Κεφαλαλγία, Εμετός, Διάρροια, Σπασμός των βρόγχων, Δύσπνοια, σπάνια συμπτώματα υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Κατόπιν των ανωτέρω το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ θέτοντας ως πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των λουομένων παρακαλεί όπως σε περίπτωση τυχόν συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού αυτών  να ενημερώσει άμεσα το λιμεναρχείο Στυλίδας.

Πέραν αυτού σας γνωστοποιούνται ΚΑΝΟΝΕΣ – ενέργειες σας σε γενόμενο τσίμπημα μέδουσας

Α) Πρώτες βοήθειες σε τσίμπημα από μωβ μέδουσες : Τοποθετούμε  Μίγμα  Θαλασσινού νερού με μαγειρική σόδα ή Τζελ με αμμωνία ή Τοπική εφαρμογή με πάγο.

Β) Κανόνες.

 • Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα αν υπάρχουν πολλές μωβ μέδουσες.
 • Επιλέγουμε παραλία με βάση τη φορά του ανέμου.
 • Δεν τις βγάζουμε έξω από τη θάλασσα.
 • Να έχουμε μαζί μας μαγειρική σόδα ή μια κορτιζονούχο κρέμα.
 • Το τσίμπημα προκαλεί φουσκάλες και έντονο κάψιμο. Οι φουσκάλες μπορούν να μείνουν μέχρι και έξι μήνες.
 • Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.

Γ) ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα

 1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Μην το κάνετε αυτό με γυμνά χέρια, διότι θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα  χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
 1. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
 1. Μη πιέζετε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια διότι  θα αυξήσετε την ευαισθησία του δέρματος μας.
 1. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες.
 1. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα.
 1. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό αφού με αυτό αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα.
 2. Προσοχή …!!!! αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε ή να επισκεφθείτε το κοντινότερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της περιοχής σας.
- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Τα τραγούδια, τα ραδιόφωνα και τα άλλα… περίεργα που απαγορεύονται από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου

Οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου - Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο Σύμφωνα με τη Αστυνομική...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων