0
Δημοσιεύτηκε 26 Δεκ 2013, 12:33   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Μέτρα για την αιθαλομίχλη: δωρεάν ρεύμα, κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας

metra aithalomixli 109826 300x170 ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ Μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αιθαλομίχλη προβλέπει ΚΥΑ που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα προβλέπονται τα εξής:

-Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

-Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτήρια του Δημοσίου (εξαιρούνται νοσοκομεία κλπ.)

-Περιορισμός της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές

Επιπλέον, προς δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι δύο υπουργικές αποφάσεις, του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη και του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης.

Παράλληλα δημιουργείται μια νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. που θα είναι φθηνότερο κατά 70%  σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους της αιθαλομίχλης απηύθυνε   ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspendedparticulatematter) στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλος σιωπηλός δολοφόνος από την καύση βιοανθράκων σε τζάκια και ξυλόσομπες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μια κοινή αιτία οξείας και θανατηφόρας δηλητηρίασης που ήδη και φέτος έχει αφήσει τα πρώτα θύματά της. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που σχηματίζεται από την ατελή καύση των προϊόντων του άνθρακα.

Το CO συνδέεται στο αίμα 240-270 φορές ευκολότερα από ό, τι το οξυγόνο, προκαλώντας μεγάλη υποξία στους ιστούς, με αποτέλεσμα την οξεία δυσλειτουργία και ανεπάρκεια πολλών οργάνων ταυτόχρονα.

Από πέρυσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποίησε για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η αιθαλομίχλη στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες, καλώντας τους ιθύνοντες να βρουν λύση, πριν καούν ζωντανοί στα μαγκάλια δεκάδες άνθρωποι, πριν νοσήσουν εκατοντάδες πολίτες, πριν υποτροπιάσουν χιλιάδες ασθενείς.

Χαρακτηριστικά είναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικών μορφών αθηρωμάτωσης, λόγω αιθαλομίχλης.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης χρήσης καυσόξυλων ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως χώρα υψηλού κινδύνου στους θανάτους της ΧΑΠ (χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας).

http://www.econews.gr


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou