0
Δημοσιεύτηκε 20 Οκτ 2013, 13:05   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Δ. Λαμιέων: Παράνομες χωματερές στη Ροδίτσα και το Λιανοκλάδι

ΛΑΜΙΑ 0

«Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε στη Λαμία σήμερα, τι θα κάνει τα μπάζα από την οικοδομή του ή τα μπάζα από μια αναπαλαίωση, σίγουρα θα μας κοιτάξει με αμηχανία και θα σηκώσει τους ώμους του.Και αυτό γιατί ο Δήμος δεν έχει ορίσει τέτοιους χώρους και δεν έχει ενημερώσει αντίστοιχα τους δημότες για το τι και πώς.» αναφέρει στην aftodioikisi.gr ο Στέφανος Σταμέλλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας.

Όχι μόνο δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακυκλωθούν τα οικοδομικά υλικά στον Δήμο Λαμίας όπως προβλέπει η νομοθεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες, παρά απορρίπτονται τέτοιου είδους μπάζα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

«Στο Λιανοκλάδι, δύο περίπου χιλιόμετρα πάνω από το γήπεδο, δίπλα στο ρέμα του αντιπλημμυρικού της Λυγαριάς, είναι μια τέτοια χωματερή. Τα περισσότερα από τα σκουπίδια, με την πρώτη πλημμύρα θα οδηγηθούν μέσω του Σπερχειού στον Μαλιακό. Κατά τα άλλα κλείσαμε τις χωματερές και τις αποκαταστήσαμε, λέει ο Δήμος. Όμως πού έχει ορίσει ως χώρο εναπόθεσης υλικών εκσκαφής και μπαζών οικοδομής στην Τοπική Κοινότητα Λιανοκλαδίου;» αναφέρει ο κ. Σταμέλλος και συνεχίζει:

«Στη Ροδίτσα, στα όρια του σχεδίου πόλης, δίπλα στο δημοτικό σχολείο, δίπλα σε παιδικό σταθμό και στο ναό του Αγίου Αθανασίου έχει δημιουργηθεί ένας δανειοθάλαμος αδρανών υλικών για τα έργα του ΠΑΘΕ . Υποτίθεται ότι η άδειά του προβλέπει τον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης. Πιστεύουμε ότι η μελέτη αποκατάστασης δεν προέβλεπε το γέμισμα του δανειοθαλάμου με μπάζα και σκουπίδια. Βρήκαμε φορτηγά του Δήμου που μετέφεραν τα σκουπίδια του πρώην σκουπιδότοπου της Ροδίτσας, καθώς και τσιγγάνους να ψάχνουν για χρήσιμα υλικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις «οργανωμένες» χωματερές. Και πού είναι το κακό θα πείτε, αν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης του δανειοθαλάμου; Μα στο ότι είναι παράνομο φυσικά, αφού για την εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής σε ιδιωτικούς χώρους χρειάζεται άδεια από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας! Και δεν μπορεί να γεμίζεις το έδαφος σε γη υψηλής παραγωγικότητας με σκουπίδια, επικίνδυνα, ίσως, και για τα υπόγεια νερά…»

«Ας αναλάβει επιτέλους η Δημοτική Αρχή της Λαμίας τις ευθύνες της και ας εφαρμόσει ένα σχέδιο νομιμότητας και σωστής διαχείρισης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις να τελειώνουμε. Όχι άλλα σκουπίδια στον Μαλιακό!»

Παράνομη χωματερή στο Λιανοκλάδι:

λαμια 1

Σκουπιδότοπος στη Ροδίτσα:

λαμια 2

aftodioikisi.gr

 


Niki Giannoulidou