Το Δ.Σ. του Δήμου Στυλίδας ενέκρινε την την υποβολή πρότασης από το Δήμο στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015», Μέτρο: 3.3. Διαχείριση αστικών απορριμμάτων και Ανακύκλωση, Τίτλος Πράξης: Πιλοτικό σύστημα εγκατάστασης εξοπλισμού ζύγισης απορριμμάτων σε οχήματα του Δήμου και χρήση RFID tags στους κάδους απορριμμάτων, με φορέα υλοποίησης το Πράσινο Ταμείο.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο στο πρακτικό της αρίθμ. 7/2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας,Αρ. Απόφασης: 79/2013 η προτεινόμενη πράξη αφορά σε:
• Βελτίωση της διαχείρισης και παρακολούθησης του στόλου οχημάτων με έμφαση στην μείωση του κόστους λειτουργίας του και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση του συνόλου του εγκατεστημένου εξοπλισμού. Το βελτιωμένο σύστημα θα παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης των καθημερινών μετακινήσεων και εργασιών των οχημάτων περισυλλογής απορριμμάτων, αλλά και εργασιών των δημοτικών οχημάτων. Θα παρατηρεί παραμέτρους όπως: υπέρβαση ταχύτητας, είσοδος – έξοδος από επιλεγμένες περιοχές κλπ
• Διαχείριση της αυτόματης ταυτοποίησης κάδων (RFID) και δυναμική καταγραφή του βάρους των απορριμμάτων κατά την αποκομιδή με στόχο την βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου και την μείωση του κόστους λειτουργίας. Συνοπτικά, θα μπορούν να καταγράφονται οι εξής πληροφορίες: α) Βάρος απορριμμάτων β) Ημερήσια, εβδομαδιαία ή ετήσια ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων ανά γεωγραφικό σημείο ενδιαφέροντος γ) Ενημερωμένοι ψηφιακοί χάρτες χωροθέτησης των κάδων και χωρητικότητας του καθενός δ) Χάρτες δρομολογίων και ώρας αποκομιδής.
Το έργο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
•Τη βελτίωση του τηλεμετρικού εξοπλισμού κάθε οχήματος για την παρακολούθηση-διαχείρισή του στόλου, αλλά και την επικοινωνία μέσω GPRS με το κέντρο ελέγχου. Μέσω αυτού θα αποστέλλονται τα δεδομένα τηλεμετρίας που συλλέγονται από τον υπόλοιπο τηλεμετρικό εξοπλισμό.
•Τη νέα εφαρμογή παρακολούθησης στόλου, όπου θα παρακολουθείται το σύνολο του δημοτικό στόλου από το κέντρο ελέγχου
•Την εφαρμογή δρομολόγησης, όπου οι χειριστές θα μπορούν να σχεδιάζουν δρομολόγια μειώνοντας τα κόστη λειτουργίας.
•Τον εξοπλισμό RFID tag που θα εγκατασταθεί σε κάθε κάδο (πρόκειται για εξοπλισμό που δεν αποκολλάται ούτε απαιτεί συντήρηση).
•Την ηλεκτρονική μονάδα επικοινωνίας και επεξεργασίας σημάτων, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του συστήματος και θα λειτουργεί πάνω σε κάθε όχημα. Η μονάδα θα συλλέγει τα δεδομένα των αισθητήρων, θα τα μορφοποιεί και με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων θα ενημερώνει το κέντρο ελέγχου.
•Τους αισθητήρες ζύγισης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του βάρους των απορριμμάτων κατά την ανύψωση του κάδου από το απορριμματοφόρο όχημα.
•Την εφαρμογή ζύγισης & ταυτοποίησης κάδων με δυνατότητα διασύνδεσης με το λογισμικό εποπτείας και παρακολούθησης στόλου
•Την εφαρμογή υπολογισμού στατιστικών στοιχείων για την πλατφόρμα.
•Την ηλεκτρονική πύλη στην οποία θα απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο όλα τα δημοτικά οχήματα, τα δρομολόγια τους προς όλους τους δημότες οι οποίοι θα γνωρίζουν αναλυτικά πόσο κοστίζει κάθε όχημα, κάθε δρομολόγιο, τις απεικονίσεις των καταναλώσεων και τις ώρες αποκομιδής των κάδων (με επιβεβαίωση ζύγισης).
•Την εφαρμογή εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων