Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΩΝ-ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές στην Ελλάδα και άλλες 90 χώρες θα καθαρίσουν παράκτιες περιοχές από τα απορρίμματα που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιούργησαν.

Η εθελοντική αυτή δράση, το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός στο είδος του στον κόσμο, αποτελεί πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα, τη διεθνή αυτή πρωτοβουλία συντονίζει τα τελευταία 20 χρόνια η HELMEPA, η οποία και φέτος προσκαλεί τα μέλη της καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στο μήνα εθελοντικής δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον (15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2012) αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό μίας κοντινής παραλίας, όχθης, ποταμού/λίμνης ή τμήματος του βυθού.
Σκοπός είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή ατόμων και τοπικών κοινωνιών για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών με απορρίμματα. Επιπλέον, μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των απορριμμάτων συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όλα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη για αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το περιβάλλον, αφού δύο στα τρία απορρίμματα που βρίσκουμε σε θάλασσες και ακτές προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής και άλλες χρήσεις της παράκτιας ζώνης. Επίσης, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η ρύπανση ακτών και θαλασσών με πλαστικά, τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια «ζωής» και με την πάροδο του χρόνου διασπώνται σε μικροσκοπικές πλαστικές ίνες και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
Με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η φετινή εκστρατεία εστιάζει στο θέμα της ανακύκλωσης. Οι συντονιστές των δράσεων σε όλη την Ελλάδα, αφού λάβουν το σχετικό υποστηρικτικό υλικό από τη HELMEPA, θα οργανώσουν το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλέξουν οι εθελοντές στις παραλίες, τα οποία θα οδηγηθούν στις μονάδες ανακύκλωσης της Ε.Ε.Α.Α.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012 οργανώνοντας τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας ή του βυθού μπορούν να βρουν τη Δήλωση Συμμετοχής στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr και να την επιστρέψουν στον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA ηλεκτρονικά,[email protected], ή με φαξ, 210-9407327. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 210-9343088.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Στις 6 Ιουλίου το 4ο Stylida City Race-Δηλώσεις συμμετοχής

Το 4Ο Stylida City Race, με την τιμητική παρουσία της Ολυμπιονίκη  Νίκης Μπακογιάννη, ξεκινά  το Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 18:00 στο κέντρο της πόλης της Στυλίδας. Δηλώνουμε...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -