Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ!

Τώρα το καλοκαίρι είναι η εποχή που απολαμβάνουμε τη φύση ,τις ατελείωτες ώρες στη βεράντα ή στον κήπο μας ! ‘Ομως συχνά είτε ο στόχος μας (αλλά και ο κόπος μας) να φτιάξουμε ένα όμορφο κήπο “καταστρατηγείται” από ατελείωτα παράσιτα, είτε τις ώρες της απόλυτης χαλάρωσης, ιπτάμενοι και μη  απρόσκλητοι επισκέπτες διαταράσσουν την ηρεμία μας…..

Σκεφτήκαμε λοιπόν να γράψουμε κάτι που και θα “επαναφέρει την τάξη” (!) στον κήπο και τη ζωή μας αλλά  και δεν θα επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Ακολουθούν μια σειρά από προτάσεις για να δημιουργήσετε το λίπασμα και τα απωθητικά σπρέι για τα ανεπιθύμητα έντομα, με σεβασμό στη φύση και στις καλλιέργειές σας:

1. Εντομοκτόνο σπρέι με πράσινο σαπούνι ελιάς

Αυτό το φυσικό σαπούνι με βάση το λάδι της ελιάς είναι χρησιμότατο για να κάνετε ένα αποτελεσματικό εντομοκτόνο σπρέι. Αφού γεμίσετε ένα δοχείο σπρέι με νερό, προσθέστε μια κουταλιά τριμμένο πράσινο σαπούνι, λίγο πιπέρι, λίγο σκόρδο σε σκόνη και τέλος λίγα φύλλα μέντας. Ανακινείστε καλά και το εντομοαπωθητικό σας για αφίδες και παρεμφερή, θα είναι έτοιμο προς χρήση.

2. Κοπριά

Είναι σίγουρα το πλουσιότερο σε άζωτο λίπασμα για τον κήπο σας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από ειδικά κέντρα ή να το συλλέξετε μόνοι σας εάν έχετε κότες, πρόβατα ή κουνέλια. Τα απορρίμματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στον κήπο σας, ενώ των άλλων ζώων πρέπει να κομποστοποιηθούν.

3. Εντομοκτόνο σπρέι με σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα δυνατό φυσικό απωθητικό, ικανό να αποθαρρύνει αρκετά έντομα. Για να ετοιμάσετε το εντομοκτόνο θα χρειαστείτε δύο ποτήρια νερό, ένα κεφάλι σκόρδο, και λίγα γαρίφαλα, τα οποία περνάτε στο μίξερ. Αφήνετε το μείγμα για μια ημέρα, κατόπιν αφού το ανακατέψετε προσθέτετε 3 λίτρα νερό. Το μείγμα μπορείτε να βάλετε σε ένα δοχείο σπρέι και να ψεκάσετε απευθείας στα φύλλα των φυτών σας. Σε μια άλλη συνταγή προτείνεται να συμπληρωθεί στο μείγμα μια κουταλιά υγρού οικολογικού σαπουνιού. Μοναδική προφύλαξη: μην χρησιμοποιείτε το μείγμα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας ή τις πιο θερμές ημέρες. Το σκεύασμα μπορεί να κάψει τα φυτά σας.

4. Τσάι με τσουκνίδα

Η τσουκνίδα δεν προκαλεί μόνο ερεθισμό εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, μπορεί να γίνει και ένας άριστος σύμμαχος των φυτών σας. Φορέστε χοντρά γάντια δουλειάς και κόψτε λίγα φυτά τσουκνίδας, τα οποία ρίχνετε σε ένα δοχείο, σκεπάζοντάς τα με νερό και αφήνοντάς τα τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Θα έχετε έτοιμο για χρήση το βιολογικό εντομοκτόνο σας.

5. Εντομοκτόνο σπρέι ντομάτας

Τα φύλλα της τοματιάς περιέχουν απωθητικές ουσίες για πολλά είδη εντόμων, σκουληκιών και σκώρου. Γεμίστε δύο ποτήρια με τριμμένα φύλλα τοματιάς και προσθέστε νερό. Αφήστε το μείγμα να αναπαυθεί για τουλάχιστον μία ημέρα, έπειτα λειώστε το μείγμα στο μίξερ και προσθέστε ακόμη δύο ποτήρια νερό. Τώρα μπορείτε να ψεκάσετε τα φυτά σας. Κρατείστε το μακριά από τα κατοικίδια ζώα, γιατί μπορεί να είναι τοξικό. Τις τομάτες που δεν προλάβατε να καταναλώσετε και άρχισαν να σαπίζουν δεν θα τις πετάξετε. Τις αναμειγνύετε με νερό και ψεκάζετε τα φυτά σας. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας υπάρχει ένα στοιχείο στο γενετικό υλικό της τομάτας, το οποίο βγάζει μια χαρακτηριστική μυρωδιά και δρα απωθητικά για πολλούς τύπους παρασίτων.

6. Τσόφλια αυγού

Τα τσόφλια των αυγών μπορούν να έχουν διπλή χρησιμότητα, ως λίπασμα και ως εντομο- απωθητικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε τα χοντρά τσόφλια, είτε να τριφτούν πολύ-πολύ ψιλά. Το μείγμα εναποθέτετε στη βάση των φυτών σας, δημιουργώντας ένα δαχτυλίδι. Ο φράχτης αυτός μπορεί να αποτρέψει τα σαλιγκάρια και κάποια είδη κάμπιας.

7. Παγίδες Μπύρας

Εάν έχετε πρόβλημα με τα σαλιγκάρια, δώστε τους να πιουν μπύρα. Βάλτε λίγη μπύρα σε ένα ποτήρι, ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή κονσέρβας, θάψτε το στο χώμα, να προεξέχει λίγο και το επόμενο πρωινό θα βρείτε μέσα στη μπύραπνιγμένα σαλιγκάρια. Φαίνεται πως ο λυκίσκος τραβάει τα σαλιγκάρια. Είναι δυστυχώς μια βίαιη διαδικασία, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να σώσετε τα φυτά σας.

8. Λίπασμα με τα κατάλοιπα του καφέ

Εάν αγαπάτε τον καφέ και καταναλώνετε κάποιες ποσότητες μην πετάτε τα χρησιμοποιημένα κατάλοιπα. Είναι μια άριστη πηγή αζώτου για το χώμα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο κομπόστ ή να τα διασκορπίσετε στο χώμα.

9. Εντομοκτόνο σπρέι με καυτερή πιπεριά

Και η πιπεριά επίσης γίνεται ένα πολύ καλό απωθητικό των παράσιτων. Για να ετοιμάσετε το σπρέι περάστε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα 6-10 πιπεριές, λίγες σταγόνες υγρό πιάτων βιοδιασπώμενο και δύο ποτήρια νερό και αφήστε το μείγμα να αναπαυθεί για μία νύχτα. Την επομένη στραγγίστε τον πολτό που δημιουργήθηκε και το υγρό βάλτε το σε ένα δοχείο σπρέι και θα έχετε ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για αφίδες και ακάρια.

10. Διάλυμα με γάλα

Εάν πρόκειται για ωίδιο, ψεκάστε με διάλυμα γάλακτος (100ml γάλα σε 1lt νερό). Προσέξτε μόνο την αναλογία, να είναι 1/10, γιατί διαφορετικές αναλογίες μπορούν να γίνουν επιβλαβείς για τα φυτά σας.

11. Λίπασμα με φυτά

Το γκαζόν σας δεν είναι όσο πράσινο θα επιθυμούσατε; Μην ανησυχείτε, αρκεί να κάνετε απλές κινήσεις. Όταν κόβετε το γκαζόν σας μη συλλέγετε τα κομμένα φυτά, αφήστε τα εκεί που κόπηκαν, θα είναι μια πολύ καλή πηγή αζώτου.

12. Ωφέλιμα έντομα και σκουλήκια

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, ότι υπάρχουν σκουλήκια ή έντομα τα οποία είναι φίλοι του κήπου σας. Συχνά για να περιορίζεται ο πληθυσμός των παρασίτων χρειάζονται άλλα παράσιτα ή έντομα ανταγωνιστικά. Αυτό το είδος των καλών σκουληκιών και εντόμων, μπορούν να ανταγωνιστούν, σκοτώνοντας, άλλα παράσιτα του κήπου σας, όπως κολεόπτερα κ.ά. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εξειδικευμένα καταστήματα.

13. Ξύδι για τα αγριόχορτα

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα, χρησιμοποιείστε το ξύδι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ξύδι, εάν δεν προσέξτε, μπορεί να καταστρέψει τα φυτά σας. Γι’ αυτό η συμβουλή είναι με ένα πινέλο να περάσετε μόνο εκείνα τα αγριόχορτα που ενοχλούν

14. Κάντε το δικό σας κομπόστ!

Η κομποστοποίηση είναι σίγουρα ο καλύτερος, απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να εμπλουτίσετε το χώμα και να έχετε δυνατά και υγιή φυτά. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι, λίγο χώμα και τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σας (φλούδες φρούτων, τσόφλια αυγών, κατάλοιπα καφέ), εμπλουτίζοντας το μείγμα με πολλά ακόμη συστατικά, πλούσια σε άζωτο, όπως χορτάρι, φύλλα, πριονίδι, άχυρο κλπ. Μπορείτε να βρείτε πολλές on line πληροφορίες σχετικά με την κομποστοποίηση, η οποία είναι εφικτή ακόμη κι αν μένετε σε αστικό περιβάλλον. Το κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία, δίνει τροφή και βελτιώνει τις αποδόσεις του εδάφους, βοηθάει την ανάπτυξη των ριζών, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μικροβίων. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πολλά για να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά μας, χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, αφού η ίδια η φύση μας προμηθεύει λύσεις σε όλα σχεδόν τα προβλήματα. Ακόμη θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε φυτό έχει τους δικούς του χρόνους και χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε.

Ευχόμαστε να πιάσουν τόπο οι συμβουλές μας! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! 



- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Μαθήματα ζωής από τη Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Στυλίδας στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών

Την Τρίτη 26 Μαρτίου η Διασωστική Ομάδα Εθελοντών Στυλίδας  μετέβη στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών,  κατόπιν συνεννόησης με το Σύλλογο...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων