0
Δημοσιεύτηκε 11 Ιούν 2014, 17:25   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τους αιγιαλούς – Στη “ζούλα” το νομοσχέδιο

aigialoi-dasi-115426Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει την εκμετάλλευση των αιγιαλών διοργανώνει πρωτοβουλία πολιτών σήμερα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα στις 6 το απόγευμα.

Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή είτε με τις διατάξεις του διασπαρμένες σε άλλα άσχετα νομοσχέδια είτε με τη διαδικασία του “κατεπείγοντος”.

Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να κατατεθεί ανά πάσα στιγμή καθότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

Το WWF κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι το θέμα των αιγιαλών προέβαλαν διεθνή ΜΜΕ, όπως ο βρετανικός Guardian που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο απειλεί ‘μια από τις πιο παρθένες ακτογραμμές ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου’, προωθώντας τη χαοτική ανάπτυξη των ακτών της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο διευθυντής του WWF Ισπανίας που απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες Υπουργούς να “μην καταστρέψετε τις ακτές σας όπως εμείς”.

Η Ισπανία ακολούθησε το μοντέλο του ‘χτίστε ελεύθερα παντού’ και πλήρωσε το τίμημα. Σήμερα, το 75% των ακτών της έχει οικοδομηθεί, ο τουρισμός της έχει σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα περίπου μισό εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες είναι κενές.

—SOS για τα δάση

Το WWF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για ένα ακόμα νομοσχέδιο που έρχεται και που ρυθμίζει τα δάση.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ αναφέρει ότι οι προθέσεις του νομοθέτη ήταν σαφείς: οικολογικά πολύτιμες εκτάσεις μένουν εκτός ουσιαστικής προστασίας. Κάθε λογής παρέμβαση διευκολύνεται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ακόμα και για τουριστικές επενδύσεις. Νομιμοποιούνται αυθαίρετα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές! Ενώ ορισμένες εκτάσεις που καίγονται δε θα κηρύσσονται πια αναδασωτέες.

Τα νομοσχέδια αυτά φανερώνουν μια ξεκάθαρη λογική: η λύση που προωθείται για το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διάλυση της περιβαλλοντικής προστασίας.

econews.gr


Niki Giannoulidou