0
Δημοσιεύτηκε 5 Μάι 2015, 09:40   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Πεφταστέρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϋ απόψε στον ουρανό

 

αρχείο λήψηςΟι διάττοντες αστέρες Ήτα Υδροχοΐδες που προέρχονται από την ουρά του περίφημου κομήτη του Χάλεϋ αναμένεται να εμφανιστούν στον αποψινό νυχτερινό ουρανό (Τρίτη 5 Μαΐου 2015).

 

Τα πεφταστέρια απέκτησαν το όνομά τους διότι φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, αν και η καλύτερη παρατήρησή του θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο. Επειδή όμως, μόλις θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή. Στο νότιο ημισφαίριο το φαινόμενο να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό με 60 μετέωρα ανά ώρα κινούμενα με ταχύτητα 67 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Δύο φορές κάθε χρόνο, η τροχιά του πλανήτη μας διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϋ. Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ωςΉτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαϊου με αποκορύφωμα την 6η Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεταιΩριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 22α Οκτωβρίου.

—Ο κομήτης του Χάλεϋ

Εχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϋ», γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας.

Έχουν βρεθεί στην Κίνα καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του κομήτη του Χάλεϋ από το 240 π.Χ., ενώ πιθανότατα καταγράφηκε παλαιότερα από τους Αρχαίους Έλληνες το 466 π.Χ. Στη νεότερη εποχή, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1682 από τον Άγγλο μαθηματικό και αστρονόμο Έντμουντ Χάλεϋ, ο οποίος προσδιόρισε την τροχιά του και του έδωσε και το όνομά του.

Έχει προταθεί ότι ο κομήτης Χάλεϋ ήταν το Άστρο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στην Βηθλεέμ όταν γεννήθηκε ο Ιησούς.

Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης έχει μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τη Γη, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του.

econews


Niki Giannoulidou