0
Δημοσιεύτηκε 16 Σεπ 2014, 10:02   /   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
 

Διάσωση ζαρκαδιού από την 7η ΕΜΑΚ Λαμίας

img 7351 1 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ
Την 15-09-2014 και Ώ/13:45΄ η Υπηρεσία της 7ης ΕΜΑΚ κλήθηκε για επιχειρησιακό έργο και συνδρομή των Υπηρεσιών Π.Κ. Λιδωρικίου και Π.Υ Άμφισσας για απεγκλωβισμό ζαρκαδιού στην υπερχείλιση του φράγματος του Μόρνου στο Λιδωρίκι Φωκίδας.
img 7341 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ
Την 15-09-2014 και Ώ/13:45΄ η Υπηρεσία της 7ης ΕΜΑΚ κλήθηκε για επιχειρησιακό έργο και συνδρομή των Υπηρεσιών Π.Κ. Λιδωρικίου και Π.Υ Άμφισσας για απεγκλωβισμό ζαρκαδιού στην υπερχείλιση του φράγματος του Μόρνου στο Λιδωρίκι Φωκίδας.
Η 7η ΕΜΑΚ μετέβηκε με 2 οχήματα και 5 άνδρες και με την βοήθεια και των 4 ανδρών των Π.Κ. Λιδωρικίου και Π.Υ Άμφισσας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το ζαρκάδι στις 17:50΄περίπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Το ζαρκάδι αφέθηκε ελεύθερο από τους θυροφύλακες στο φυσικό του χώρο.
Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερη, διότι η διασωστική λέμβος της 7ης ΕΜΑΚ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω του μεγάλου ύψους του φράγματος και των μεγάλων κλίσεων των πρανών αυτού.

img 7350 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ Οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ και των Π.Κ. Λιδωρικίου και Π.Υ Άμφισσας δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον ατομικό τους εξοπλισμό διότι διαπίστωσαν ότι οι φωσφορούχες-ανακλαστικές ταινίες των κρανών και των στολών τρόμαζαν το ζαρκάδι λόγω και της έντονης ανάκλασης αυτών από τον ήλιο που καθρεφτιζόταν στο νερό κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες.
Έτσι αναγκάστηκαν να το πλησιάσουν μέσα στο νερό χωρίς τον ατομικό τους εξοπλισμό αλλά παίρνοντας όλα τα άλλα μέτρα προστασίας (σωσίβια, δέσιμο με διασωστικούς κάλους) και με διασωστικά σχοινιά και θηλιές το εγκλώβισαν.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε από την Προϊσταμένη της ΕΥΔΑΠ του φράγματος και ο χώρος εγκλωβισμού ήταν μια περιοχή με νερό (λεκάνες απορροής της υπερχείλισης του φράγματος από την λίμνη) ύψους 40 μέτρων, βάθους νερού 25 μέτρων, μήκους 70 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων περίπου.
Το ζαρκάδι είχε εγκλωβιστεί στις λεκάνες απορροής από άγνωστη αιτία και κολυμπούσε συνεχώς χωρίς να υπάρχει διέξοδος διαφυγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του λόγω της κόπωσης που είχε προέλθει από την συνεχή κολύμβηση.
Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο Υποδιοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Σίμος Αποστόλου.

img 7347 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ

img 7345 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ

img 7348 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ

img 7349 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ

img 7344 ΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗ 7Η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou