Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Πρόστιμο ως 30.000 για κακοποίηση ζώου – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και οι…κομμένες ουρές

ΣΚΥΛΟΣΨηφίστηκε την προηγούμενη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο για τα ζώα που ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα, αλλά και προβλέπει βαριές ποινές για όσους κακοποιούν ζώα.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:

*Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.

*Η σήμανση (τσιπ) γίνεται υποχρεωτική ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.

*Όποιος πουλάει ζώα, ακόμη και ένα θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, ακόμη κι αν είναι ερασιτέχνης εκτροφέας σκύλων ή γατών θα πρέπει να βγάλει άδεια εκτροφέα.

*Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

—Τα πρόστιμα:

*Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμού και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.

*Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.

*Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.

*Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.

*Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.

*Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.

*Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.

*Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

*Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.

*Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.

*Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.

*Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.

*Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.

*Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.

*Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.

*Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

—Τι λέει η ΠΦΠΟ για νομοσχέδιο, κομμένες ουρές

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κάνει λόγο για “μεγάλη νίκη των δυνάμεων εκείνων που αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια, αλλά και επιστημοσύνη για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων κόντρα σε κυκλώματα, παρακυκλώματα που εμπορευματοποιούν τα ζώα , σε μερίδα κτηνιάτρων και του Δ.Σ. του Π.Κ.Σ. καθώς και σε ψηφοθηρικές τακτικές του πολιτικού προσωπικού της χώρας”.

Η ΠΦΠΟ επισημαίνει ότι “μετά από την καθολική κατακραυγή, σύσσωμης της φιλοζωικής κοινότητας, πολλών φορέων και ελαχίστων βουλευτών , απέτυχε η επαναφορά των παραστάσεων με ζώα (εισάγεται όμως ήδη εμμέσως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ) και αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη καθώς και η προσπάθεια βουλευτών όλων των αποχρώσεων επαναφοράς του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων για δήθεν λόγους ευζωίας”.

Στο θέμα του μήκους της ουράς των κυνηγόσκυλων είχε παρέμβει και το Δίκτυο των Κυνηγών “Ωρίων” με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι “η ασαφής επίκληση στην “πολιτισμένη” Ευρώπη που επιχειρείται προκλητικά και αυθαίρετα τόσο από τα ζωοφιλικά σωματεία, όσο και από συγκεκριμένους Βουλευτές (π.χ. κα.Πιπιλή), σχετικά με το νόμιμο και το ηθικό, στο ζήτημα του περιορισμού του μήκους της ουράς (ο οποίος άστοχα αναφέρεται ως ακρωτηριασμός) σε συγκεκριμένες φυλές κυνηγετικών σκύλων, καταργεί κάθε έννοια κοινής λογικής και επιχειρηματολογίας”.

Επικαλούμενο την απόφανση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, το δίκτυο “Ωρίων” επεσήμανε ότι  ”υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές κυνηγόσκυλων για τις οποίες ο ανώδυνος περιορισμός του μήκους της ουράς είναι και ηθικός και απαραίτητος. Και αυτό γιατί, σε αυτές τις φυλές σκύλων, η συγκεκριμένη παρέμβαση δε γίνεται για λόγους αισθητικής, αλλά αποκλειστικά και μόνο για λόγους υγείας και ευζωίας του σκύλου”.

—Οι αλλαγές

Η ΠΦΠΟ τονίζει ότι οι  τροποποιήσεις του νόμου 4039/12 είναι οι εξής :

1) Οι ποινές για την παθητική κακοποίηση, να είναι ίδιες με την ενεργητική , ήτοι εξομοίωση των ποινών του 1197/81 με τον 4039/12

2) Η ποινικοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης 2017/92

3) Η αλλαγή της αντιμετώπισης των «επιθετικών» ζώων και να μην γίνεται ευθανασία τους .

4) Η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και των τσοπανόσκυλων που είχαν εξαιρεθεί στον 4039.

5) Η κατάργηση των αναχρονιστικών απόψεων για την νόσο λεϊσμανίαση και η υποχρέωση των Δήμων για ανάληψη των εξόδων θεραπείας.

6) Η απόσυρση της πενταετούς περιόδου χάριτος αναπαραγωγής των ακρωτηριασμένων σκύλων και η απαγόρευση να έχει άμεση ισχύ.

7) Η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών σε υπαίθριους χώρους (είχαμε ζητήσει σαν Ομοσπονδία όλων των ζώων ) .

8) Η αντικατάσταση του κυνηγού στην πενταμελή επιτροπή από εκπαιδευτή σκύλων.

9) Την κατάργηση της γραφειοκρατικής πρότασης για έλεγχο των διαβατηρίων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Και τέλος

10) Να απαιτείται άδεια εκτροφής από τον πρώτο θηλυκό σκύλο για όλους όσους πωλούν κουτάβια, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες εκτροφείς. Για την έκδοση της άδειας θα απαιτούνται προϋποθέσεις υγείας, τήρηση μητρώων κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει έλεγχος στο που καταλήγουν τα κουτάβια/γατάκια των εκτροφέων και στο να μην γεννιούνται άρρωστα ζώα που εύκολα θα κατέληγαν στο δρόμο.

“Δυστυχώς όμως η μεγάλη δεξαμενή παραγωγής νέων αδέσποτων από τις πολλές χιλιάδες γέννες των απλών ιδιοκτητών, μένει ανεξέλεγκτη, αφού αυτοί δεν προβλέπεται να έχουν κανενός είδους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε και πάλι τι απέγιναν τελικά τα κουτάβια/γατάκια που παρήγαγαν και πόσα από αυτά κατέληξαν πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων, στα χωράφια, στους δρόμους κλπ” υπογραμμίζει η ΠΦΠΟ.

econews

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Μαθήματα ζωής από τη Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Στυλίδας στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών

Την Τρίτη 26 Μαρτίου η Διασωστική Ομάδα Εθελοντών Στυλίδας  μετέβη στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών,  κατόπιν συνεννόησης με το Σύλλογο...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων