0
Δημοσιεύτηκε 6 Ιούλ 2015, 00:09   /   ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
 

Παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά το ισχυρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τη Νέα Δημοκρατία να κλονίζεται και ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά να οδηγείται σε παραίτηση, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε και επίσημα πως παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τη θέση του αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να προκύψει ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία μέσα σε κλίμα έντονης συγηνιασιακής φόρτισης με κομματικά στελέχη να τον χειροκροτούν.

Λίγο πριν κάνει τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς είχε επικοινωνία με τον Βαγγέλη Μειμαράκη τον οποίο ενήμερωσε για την απόφασή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μειμαράκης νωρίς το απόγευμα βρεθηκε στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού όπου είχε μακρά συνομιλία με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ.

Κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη σχολίαζαν ότι “ο κ. Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να είναι μεταβατικός πρόεδρος, θα είναι ένας εκτελεστικός πρόεδρος εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με πρόταση Σαμαρά. Όποιος άλλος θελήσει θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη”.

Πριν από αυτές τις εξελίξεις είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη, όπου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραιτηθεί και εκείνη από την κούρσα διαδοχής, έρχονται κι άλλα στελέχη να ζητήσουν το ίδιο πράγμα ή να αφήσουν αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς επίσης την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως το υπάρχον πολιτικό προσωπικό πρέπει να αποχωρήσει, σημειώνοντας επίσης πως ο ελληνικός λαός και η νέα γενικά γύρισαν την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα.

Για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας μίλησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι “η πορεία του έχει δείξει οτι δεν ενδιαφερεται για αξιώματα. Δεν θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ διότι προέχει η επίτευξη της συμφωνίας και η επιστροφή στην ομαλότητα”.

Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε τις προθέσεις του λέγοντας πως “δεν μπορούμε να αλλάξουμε τώρα αρχηγό”, δείχνοντας πως δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών,.

Αιχμές για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας άφησε και ο Βασίλης Κικίλιας λέγοντας πως οι συζητήσεις για τα εσωκομματικά δεν γίνονται σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά παραδέχθηκε ότι πρόσωπα που εκπροσωπούν το παλιό δεν βοήθησαν στην υποστήριξη του «Ναι». Όπως δήλωσε η Νέα Δημοκρατία δεν είχε φρέσκια πρόσωπα να βγάλει μπροστά.

Και ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος άφησε αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ καθώς σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τόνισε “το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, και οφείλει επιτέλους, όπως είχα επισημάνει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να δούμε κατάματα “τις πταίει””.

newsit.gr


Niki Giannoulidou