0
Δημοσιεύτηκε 17 Μάι 2013, 10:07   /   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
 

Φθιώτιδα:Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

ΜΟΥΣΕΙΑ«Μουσεία(Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα Μουσεία όλης της χώρας από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) .

 

Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα την ενδιαφέρουσα εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη +Δημιουργικότητα)=Κοινωνική Αλλαγή». Τιμώμενος Μουσείο για το 2013 είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, η ΙΔ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σχεδιάζουν τις παρακάτω εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις:

Οι δράσεις αναλυτικά:

1. Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας:

Παρασκευή 17 Μαΐου
– «Πατρίδα του άνδρα είναι όπου κι αν ευημερεί»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Π.Ε. Φθιώτιδας, 11:30 – 13:00
– Παράσταση από τους μαθητές του 1ουΔημ. Σχολείου Εχιναίων με θέμα: «Οι Όρνιθες… στο σημερινό μας κοτέτσι», βασισμένο σε διασκευή για παιδιά της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Όρνιθες».
Την ίδια ημέρα, θα γίνονται επίσης ξεναγήσεις στο Μουσείο από αρχαιολόγους, με γενικό περιεχόμενο αλλά και με έμφαση στο θέατρο (ώρες επίσκεψης από 9:00 π.μ.έως 1:00 μ.μ.).
2. Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:
Ξενάγηση στο Μουσείο αλλά και περιήγηση σχολικών ομάδων, συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας, στην Έκθεση κειμένων –φωτογραφίας: «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» και εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την έκθεση, την Παρασκευή 17 Μαΐου από 9:00 π.μ. έως1:00 μ.μ.
Την ανωτέρω έκθεση επισκέφθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις της, περίπου 1000 μαθητές.
3. Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας:
α) Διάλεξη του κ. Ξενοφώντα Μουσά, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών σχετικά με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων (η ακριβής ώρα και ο χώρος της διάλεξης θα μας γνωστοποιηθούν αργότερα από την ΙΔ’ ΕΠΚΑ), με παράλληλη έκθεση φωτογραφιών για το ίδιο θέμα, την Κυριακή19 Μαΐου β) ξενάγηση στη Συλλογή και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Χώμα-Πέτρα-Κόκαλο» για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με δυνατότητα περιήγησης και στην παραπάνω έκθεση, την Δευτέρα 20 Μαΐου, από 9:00 π.μ. έως 1:00μ.μ.
4. Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας (Υπάτη):
θεματικές ξεναγήσεις για τις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης (με έμφαση σε αυτές της δυτικής Φθιώτιδας) και πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανακαλύπτω τα μυστικά της τέχνης του ψηφιδωτού στην αρχαιότητα»,μέσα από τα ψηφιδωτά του Μουσείου, την Παρασκευή 17 Μαίου από 9:00 π.μ. έως1:00 μ.μ.
  • Το Σάββατο 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου από τις 19:00 έως τις 22:00, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων2013».
  • Την Κυριακή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 14:00.

 

 


Niki Giannoulidou