0
Δημοσιεύτηκε 20 Ιούλ 2018, 19:44   /   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
 

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Θανόντων & Εκτοπισθέντων Ανατολικοθρακών  στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αχλαδίου Φθιώτιδας

img 8018 ΚΟΥΜΠΑΟ ΑΧΛΑΔΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
 
Τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του Ανατολικοθρακικού Διωγμού που συντελέστηκε στον 20ό αιώνα θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιωτών την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ενοριακό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχλαδίου. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σύγχρονα μνημεία αφιερωμένα στην οδυνηρή απώλεια της Ανατολικής Θράκης η οποία υπήρξε συνέχεια και συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 
Της σεμνής τελετής θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από το Χρυσάμπελο (Κούμπαο) της Ανατολικής Θράκης στο λιμάνι του Αχλαδίου Ανατολικής Φθιώτιδας, το οποίο κατέστη προσφυγικός οικισμός (1926) για την αποκατάσταση μερικών δεκάδων από τις χιλιάδες εκτοπισμένων οικογενειών της “χαμένης” Ανατολικής Θράκης.
Την ανέγερση του μνημείου χαιρέτησε εγκαρδίως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος ευχόμενος “απόλυτη επιτυχία” στο έργο του Συλλόγου Αχλαδιωτών.

Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou