Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Οι εκδηλώσεις στη Φθιώτιδα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 στα Μουσεία και τις Αρχαιολογικές Συλλογές αρμοδιότητάς τους στη Λαμία, την Υπάτη, την Αταλάντη και την Ελάτεια, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται από το 1991 και εξής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Για τη διετία 2013-2014 το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Δίχως ύλη και μορφή, ο Χρόνος επιβάλλεται στη σκέψη, στις πράξεις, στη δημιουργία. Χρόνος γεννά, χρόνος ωριμάζει, χρόνος φθείρει… Όλα πρόσωπα του Χρόνου, δίνουν κίνητρα για έργα μεγάλα, φαινομενικά άφθαρτα κι αιώνια: αποτυπώματα ανθρώπινης διάνοιας, αρχιτεκτονήματα, απλές κατασκευές, καθημερινά αντικείμενα, όνειρα και σκέψεις, ακόμα στέκονται λαβωμένα απ’ την φθορά… Σε πείσμα του Χρόνου έφτασαν ως εμάς να μας θυμίσουν, να μας διδάξουν, να μας ιστορήσουν πως όλα είναι τώρα. Ότι ο Χρόνος πρόσωπο δεν έχει, καθώς φτάσαμε στην στιγμή να δημιουργήσουμε, να διδάξουμε με την σειρά μας, ότι κανείς δεν χάνεται όταν κρατά τις μνήμες του καθάριες, ζωντανές κι αποζητά το δρόμο της αλήθειας.

ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας:

Παρασκευή 27/9: Θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με τίτλο ”Χρόνος ο πάντων πρόγονος”, ώρα 09.00 – 13.00.
Κυριακή 29/9: Θεματικές ξεναγήσεις για το κοινό στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με τίτλο ”Χρόνος ο πάντων πρόγονος”, ώρα 10.30 – 13.30.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:
Παρασκευή 27/9: “To Eμπόριον στο Χρόνο”. Περιήγηση σχολικών ομάδων συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας στην Έκθεση κειμένων – φωτογραφίας «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» και εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την έκθεση, ώρα 9.00 – 13.00.
Κυριακή 29/9: “To Eμπόριον στο Χρόνο”. Περιήγηση του κοινού συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας στην Έκθεση κειμένων – φωτογραφίας «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο».
Αίθουσες Μόνιμων Συλλογών Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης, ώρα 10.30 – 13.30.
ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας – Εμπόριον.

Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας:
Παρασκευή 27/9: Εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «χώμα-πέτρα
κόκαλο» σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ώρα 09.00 – 13.00.
Κυριακή 29/9: ►Φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο:
«Φωτο- γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου». Διάρκεια έως 13
Οκτωβρίου 2013.
Προθάλαμος και Αίθουσα Ιστορικών Χρόνων Αρχαιολογικής Συλλογής Ελάτειας.
►Ξεναγήσεις για το κοινό στην Αρχαιολογική Συλλογή, ώρα 17.30 – 19.30.
►”Αd vitam aeternam”. Χοροθεατρικό δρώμενο σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη από το
θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελάτειας.
Αύλειος χώρος Αρχαιολογικής Συλλογής Ελάτειας, ώρα 19.30 – 20.30.
ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτειας.
Πληροφορίες: κ. Σοφία Δημάκη, κ. Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κάστρο Λαμίας 35100 Λαμία, τηλ.: 2231029992, fax: 2231046106, e-mail: [email protected] Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη:

Παρασκευή 27/9: Θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με τίτλο ”Χρόνος και Τέχνη: ένας αέναος διάλογος”, ώρα 09.00 – 13.00.
Κυριακή 29/9: Θεματικές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου για το κοινό με τίτλο ”Χρόνος και τέχνη: ένας αέναος διάλογος”, ώρα 10.30 – 13.30.
Πληροφορίες: κ. Αναστασία Σταμοκώστα, 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ΄Οθωνος 47, 35100 Λαμία, τηλ.: 22310 47628, fax: 22310 47629, e-mail: [email protected] Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

lamiareport.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Διόδια: Αυξάνοντα κατά 7,6% από το 2024

Αύξηση των διοδίων κατά 7,6% από το νέο έτος συμφώνησαν το υπουργείο Υποδομών και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων, ύστερα από μακρά...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -