1
Δημοσιεύτηκε 17 Μαρ 2013, 15:13   /   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
 

Δείτε το ” Άναμμα της φωτιάς ” στην Πελασγία!

DSC01315 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ ΠΕΛΑΣΓΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου  στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Πελασγία, η “Πρωτοβουλία Νέων Πελασγίας”  διοργάνωσε την  αναβίωση  του παραδοσιακού εθίμου

” Άναμμα της φωτιάς ” !

“Το άναμμα της φωτιάς κατά την περίοδο της αποκριάς, όπως υποστηρίζει η Λαογραφία, στηρίζεται στη μαγική δύναμη της φωτιάς κι έχει σχέση με τη μετάβαση από την χειμωνιάτικη στην ανοιξιάτικη περίοδο.Η φωτιά, όπως πίστευαν παλιά, έδιωχνε τα βλαπτικά πνεύματα και γινόταν έτσι ένα είδος κάθαρσης ενόψει της νέας παραγωγικής περιόδου, γιατί οι Απόκριες συμπίπτουν με το τέλος του Χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης, όπου η φύση αναζωογονείται και ανασταίνεται. Ακόμη και το πήδημα της φωτιάς από τους συγκεντρωμένους είχε συμβολικό χαρακτήρα. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι όλα τα κακά και δυσάρεστα, καθώς καίονται από την φωτιά, εξαφανίζονται και δίνουν την θέση τους σε άλλα ευχάριστα γεγονότα.” (απόσπασμα από το βιβλίο “Η Πελασγία μέσα στους αιώνες” Απόστολος Δ.Κορτιμανίτσης).

Την εκδήλωση πλαισίωσε  το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελασγίας & Περιχώρων ”Τα κονάκια”.

Όσοι παρευρέθησαν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακά  τραγούδια της Αποκριάς, να χορέψουν το γαϊτανάκι και να  γευτούν ντόπιο κρασί και τσίπουρο, σουβλάκι και λουκάνικο!

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Βίντεο : Αναβίωση παραδοσιακού  εθίμου “Άναμμα φωτιάς” στην Πελασγία

 

 


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou