0
Δημοσιεύτηκε 19 Ιούλ 2013, 20:50   /   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
 

Η γιορτή του Προφήτη Ηλία-Λαογραφία και εορτασμός στη Στυλίδα

profitis ilias ΣΤΥΛΙΔΑ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο προφήτης Ηλίας, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 20 του μήνα, είναι συνδεδεμένος και με τις βροχές και με τις κορυφές των βουνών. Σε κάθε περιοχή θα βρούμε κι από ένα ξωκλήσι του. Από την αρχαιότητα άλλωστε οι κορυφές ήταν κέντρα λατρείας και ταυτίζονταν με τον Δία που ήταν επίσης και θεός των μετεωρολογικών φαινομένων, εξ ου και οι ονομασίες του ως Νεφεληγερέτης,Υέτιος και Κεραύνιος, ιδιότητες που οι νεοέλληνες, αλλά και οι Σλάβοι, αποδίδουν και στον προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με μια παράδοση που αναφέρει ο Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης:

«Οι βροχές και τ’ αστροπελέκια από τον προφήτη Ηλία γίνονται. Ξαπλώνει στα σύννεφα και κοιμάται, όταν είναι να καλοσυνέψει ο καιρός. Μα όταν είναι για νερό, τρέχει με τ’ αμάξι του στον ουρανό και γι’ αυτό βροντάει… Όταν βροντάει, είναι που με το πύρινο αμάξι του κυνηγάει τη Λάμιανα τη σκοτώσει, για να μην καταστρέψει τα σπαρτά των ανθρώπων. Οι αστραπές που πέφτουνε τότες είναι οι πύρινες σαγίτες που ρίχνει στη Λάμια ο άγιος».

— Γεώργιος Ν. ΑικατερινΙδης

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

Δείτε λίγες φωτογραφίες από τον εορτασμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη Στυλίδα .Στον εκκλησιασμό παρευρέθησαν από πλευράς του Δήμου Στυλίδας η Αντιδήμαρχος Γεωργία Κοντού και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθανάσιος Καραγεώργος.

20130719 215734 ΣΤΥΛΙΔΑ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

20130719 215909 ΣΤΥΛΙΔΑ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

20130719 215847 ΣΤΥΛΙΔΑ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 


Niki Giannoulidou

 
Ανώνυμος