Δημοσιεύτηκε 16 Μαρ 2013, 09:00   /   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
 

Κατασκευάστε το δικό σας χαρταετό

xartaetos ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Κατασκευάστε το δικό σας χαρταετό, μαζί με τα παιδιά σας, θα ενθουσιαστούν, θα περάσετε υπέροχα και… καλό πέταγμα!

Υλικά για τον χαρταετό

  • Τρεις βέργες ή καλάμι ή κάποιο άλλο ελαφρύ ξύλο
  • Σπάγκος
  • Κόλλα
  • Χαρτί γλασέ σε χρώμα της αρεσκείας σας ή πολύ λεπτό νάιλον
  • Λεπτό σύρμα
  • Ταινία κολλητική
  • Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά

Κατασκευή χαρταετού

Παίρνουμε τα τρία ξύλα και τα κόβουμε όλα στο ίδιο μήκος (60- 80 εκατοστά). Τα δένουμε με τον σπάγκο στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο).Αφήνουμε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.

kite step1 ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Στην άκρη του ενός ξύλου δένουμε σφιχτά το συρματάκι(εάν δεν έχετε χρησιμοποιήστε σπάγκο).Το περνάμε περιμετρικά στο σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι , σε μια εγκοπή που θα κάνουμε με ένα μαχαιράκι.

Πρέπει να προσέξουμε καθώς θα δένουμε το σύρμα να διατηρούνται ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα ξύλα ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

kite step2 ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Βάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή στο πλαστικό και το κόβουμε γύρω γύρω στην περίμετρο του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο ως 5 εκατοστά.

kite step3 ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Εδώ ήρθε η ώρα να βάλετε το δικό σας στίγμα στον χαρταετό . μπορείτε να κολλήσετε ή να ζωγραφίσετε ότι επιθυμείτε ,αρκεί να μην τον βαρύνετε πολύ…

Αφού τον διακοσμήσουμε βάζουμε ξανά τον σκελετό πάνω στο χαρτί και διπλώνουμε τα περιθώρια προς τα μέσα «αγκαλιάζοντας) το σύρμα σαν στρίφωμα. Το κολλάμε με κόλλα ή ταινία.

kite step4 ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Σε δύο άκρα (β,γ)στερεώνουμε σπάγκο ώστε να δέσουμε στην μέση του την ουρά . Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε αβ=αγ=γδ=βδ.

Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού έτσι ώστε ο χαρταετός μας να μπορεί να πετάει τέλεια.

Την ουρά θα την φτιάξετε από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μήκους περίπου 20 εκ. και θα τα δέσετε στον σπάγκο σε απόσταση 20 εκ. το ένα α%C


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou