Επίτιμο μέλος του ανακήρυξε χθες, με ομόφωνη απόφαση του, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», η αρχαιότερη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της πατρίδας μας, στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής επίτιμων, τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών του Συλλόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου του Συλλόγου στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Καθηγητής κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, παρουσιάζοντας το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, αναφέρθηκε στο πολυποίκιλο εκκλησιαστικό και κοινωνικό του έργο στην Εκκλησία μέσα από τις θέσεις του Πρωτοσυγκέλλου και Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλευρό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, όσο και από της θέσεως του Μητροπολίτου Φθιώτιδος, με έμφαση την διακονία του στον ευαίσθητο χώρο της νεότητας και της παιδείας εν γένει.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου, καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα εκλεκτά μέλη του Συλλόγου για την ύψιστη τιμή, κάνοντας ειδική αναφορά στους Καθηγητές (+) Εμμανουήλ Μικρογιαννακη, Παναγιώτη Σίσκο και Λαυρέντιο Δελλασούδα για την στενή συνεργασία τους την τελευταία δεκαετία, και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Αυτή η τιμητική διάκριση θεωρώ ότι δεν αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον, διότι δεν θεωρώ ότι έχω πράξει κάτι άξιο τέτοιας τιμής – και το λέω με πολύ σεβασμό και αγάπη σε όσα άκουσα απόψε και στα πρόσωπα ενώπιον των οποίων ίσταμαι.
Νομίζω ότι θέλετε να μου δώσετε έναυσμα και κίνητρο για την μελλοντική μου πορεία και σας ευχαριστώ γι΄αυτό.
Από τις θέσεις διακονίας στις οποίες αξιώθηκα να εργαστώ, πολλές φορές συνεργάστηκα με όλα τα διοικητικά συμβούλια και τους Προέδρους του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και πραγματοποιήσαμε πολλές και σπουδαίες εκδηλώσεις σε αυτόν εδώ τον χώρο αλλά και ποικίλες δράσεις στην Αθήνα και στην επαρχία.
Έχω την ευλογία να ποιμαίνω στην Μητρόπολη Φθιώτιδος στο έδαφος της οποίας υπάρχει και ένα υπέροχο κομμάτι της Παρνασσίδος και αφιερώνω αυτό το βραβείο στους κατοίκους αυτής της περιοχής, της Ελάτειας και της Αμφίκλειας και της Κάτω Τιθορέας, αλλά και σε όλα τα φτωχά παιδιά της Φθιώτιδος, τα οποία και προσπαθούμε να βοηθήσουμε, για να σπουδάσουν και να σταθούν στα πόδια τους και να κατακτήσουν ευκαιρίες πολύτιμες για την ζωή τους.
Μνημονεύσατε τον Παύλο Μελά και η καταγωγή μου προέρχεται όντως από καπεταναίους του Μακεδονικού Αγώνος από τα ιστορικά Ασπρόγεια της Φλώρινας, αλλά αναφερθήκατε και στην όμορφη επίσης πατρίδα μου, την Καστοριά, και στο μυαλό μου έρχονται οι γιαγιαδες μας, οι οποίες μύρωσαν με τα δάκρυα τους το νεκρό σώμα του ήρωα Παύλου Μελά.
Τέλος, αφιερώνω αυτή την διάκριση στον αγαπημένο Φιλόλογο της ζωής μου, τον πατέρα μου, ο οποίος έφυγε πριν 30 μέρες από την ζωή, ο οποίος δεν μου προσέφερε μόνο το ζην αλλά και το φιλολογικώς ζην και το ευ ζην».