Το Λιμεναρχείο Στυλίδας ιδρύθηκε το 1940 ως Λιμενικός Σταθμός, το 1951 μετατάχθηκε σε Υπολιμεναρχείο και το 2006 σε Λιμεναρχείο.
Η περιοχή δικαιοδοσίας του είναι από το ακρωτήριο Κάλαμος (όρια Νομού Μαγνησίας με Νομό Φθιώτιδας) μέχρι το ακρωτήριο Άγιος Σώστης (μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας) με συνολική θαλάσσια έκταση περί τα 110 ν.μ.
Έχει στην υπαγωγή του τους Λιμενικούς Σταθμούς Γλύφας και Αγίου Κωνσταντίνου.
Η πόλη της Στυλίδας με πληθυσμό 7.000 κατοίκων αποτελεί την έδρα του δήμου Στυλίδας, που βρίσκεται στο 223 χ.λ.μ της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αποτελεί το επίνειο της Λαμίας. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης των Φαλάρων, πάνω στο φυσικό όρμο που σχηματίζει ο Μαλιακός κόλπος.
Στην περιοχή δικαιοδοσίας του Λ/Χ Στυλίδας υφίστανται εννέα αλιευτικά καταφύγια, μια τουριστική μαρίνα στα Καμένα Βούρλα και πέντε λιμάνια:
α) Ο εμπορικός λιμένας Στυλίδας. Κατασκευάστηκε το 1914, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος και εφάπτεται με την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο του ΟΣΕ.
Διακινούνται συνήθως ξυλεία, λιπάσματα, σίδερα και αδρανή υλικά, ενώ εξυπηρετεί και στρατιωτικές ανάγκες.
β) Ο επιβατηγός λιμένας Γλύφας, που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Βόρεια Εύβοια.
γ) Ο επιβατηγός λιμένας Αγίου Κωνσταντίνου, που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τις Βόρειες Σποράδες και τη Βόρεια Εύβοια.
δ) Ο ιδιωτικός εμπορικός λιμένας της AGROINVEST Α.Β.Ε.Ε., στον οποίο διακινούνται άλευρα ,ζωοτροφές και σπορέλαια και
ε) Ο ιδιωτικός εμπορικός λιμένας ELMIN Α.Ε, στον οποίο διακινείται βωξίτης.
Το Λ/Χ Στυλίδας είναι η αρχαιότερη Λιμενική Αρχή στο Νομό Φθιώτιδας και εκπροσωπεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ σε διάφορες εκδηλώσεις του Ν. Φθιώτιδας, όπου εδρεύει τόσο η Περιφέρεια Στερεάς όσο και η Μεραρχία Υποστήριξης του Στρατού με διοικητή Υποστράτηγο, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας.
Από το 1984 στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο 350 τ.μ. εντός περιφραγμένου οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων στη χερσαία ζώνη λιμένα Στυλίδας, ενώ διαθέτει και πρατήριο καυσίμων των διερχόμενων οχημάτων του Λ.Σ.
Το Λ/Χ Στυλίδας και οι Λ/Σ υπαγωγής διαθέτουν τέσσερα πλωτά και τρία χερσαία μέσα.
Υπάγεται διοικητικά στην 4η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. και στο πλαίσιο αυτό συχνή είναι η συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ιδίως σε θέματα αντιμετώπισης παραβατικών ενεργειών και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Η συνεργασία αυτή μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο σεμιναρίου τον Μάρτη του 2012 όπου άντρες του γραφείου Ασφαλείας του Κ.Λ. Βόλου ενημέρωσαν τα στελέχη των Λιμενικών Αρχών Στυλίδας, Γλύφας και Αγίου Κων/νου για τις ιδιαιτερότητες που υφίστανται στις επιχειρήσεις κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.
Η συνεργασία αυτή επέφερε καρπούς σε επιχειρήσεις που έγιναν κυρίως στο λιμάνι του Αγίου Κων/νου με την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία των αντρών του Κ.Λ.Βόλου και στελεχών του Λ/Χ Στυλίδας και Λ/Σ Αγίου Κων/νου.
Επίσης σημαντική είναι και η προσφορά του Λ/Χ Στυλίδας στον αγώνα κατά της παράνομης αλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού κόλπου καθώς, η θαλάσσια αυτή περιοχή, του Λιβαρίου, στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού έχει χαρακτηριστεί ως NATURA 2000 και με προεδρικό διάταγμα από το 1986 απαγορεύεται για όλη τη διάρκεια του έτους η αλιεία με οποιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο και μέσο.
Πρόσφατα μάλιστα το πλήρωμα του ΠΛΣ-395 Λ/Χ Στυλίδας κατάφερε να κατασχέσει εκατόν ογδόντα μέτρα παράνομων ιχθυοπαγίδων (δίχτυα) ως συνέχεια των επιτυχιών ανάλογες των οποίων τυγχάνουν αναγνώρισης της προσφοράς του Λιμενικού Σώματος τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από τους πολίτες της περιοχής.
Τόσο οι κτιριακές υποδομές, όσο και ο εξοπλισμός και τα επιχειρησιακά μέσα είναι πλήρως συντηρημένα και σε άριστη κατάσταση, χάρη στην οικονομική συμπαράσταση του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας.
Με βάση τη σημερινή δύναμη του Σώματος, που υστερεί έναντι της προβλεπόμενης, η επάνδρωση τόσο του Λ/Χ Στυλίδας, όσο και των Λ/Σ υπαγωγής κρίνεται ικανοποιητική.
Μοναδικά προβλήματα αποτελούν η παλαιότητα των διατιθέμενων χερσαίων επιχειρησιακών μέσων, που παρουσιάζουν συχνά βλάβες, η έλλειψη υποδομών στα λιμάνια, που δυσκολεύει το έργο των συναδέλφων και η απουσία προσοντούχου επιθεωρητή MOU για τον έλεγχο των πλοίων.
Το Λ/Χ Στυλίδας έχει άριστη συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και χάρη στο ζήλο, την αυταπάρνηση και τον υψηλό επαγγελματισμό των υπηρετούντων καταφέρνει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα και τις απαιτήσεις των πολιτών.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που μας έκανε ο δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος: «To Λιμενικό είναι το Σώμα που εκτιμώ και ξεχωρίζω μακράν, συνεργάζομαι άμεσα, άριστα και αποτελεσματικά. Η θάλασσα κοντολογίς και οι υποδομές που εξυπηρετεί αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και μοχλό αειφόρου και λελογισμένης ανάπτυξης του Δήμου. Σ’ αυτό το όραμα της παρούσας Δημοτικής Αρχής οι τοπικές Υπηρεσίες του Λ.Σ είναι πάντα αλληλέγγυες και αρωγοί».
πηγή neaplefsi.gr