0
Δημοσιεύτηκε 8 Απρ 2014, 12:26   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Ανακοίνωση συνεργασίας Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης με το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Ξεκίνημα

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΣΤΥΛΙΔΑ 08/04/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκλογική συνεργασία της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης με υποψήφιο Δήμαρχο τον Απόστολο Γκλέτσο και του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Ξεκινήματος για το Δήμο Στυλίδας με υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο τον Ευάγγελο Μαρκατσέλη

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση (ανεργία – τρομακτική μείωση εισοδημάτων – κατάργηση δικαιωμάτων – αποσύνθεση της κοινωνίας – διάλυση θεσμών – περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα της δημοκρατίας κ.α ).
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων. Συγκεκριμένα:
1. Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει στην μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, η οποία θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων.
2. Η Αυτοδιοίκηση δέχθηκε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις. Οι πρώην διευρυμένοι «Καποδιστριακοί» Δήμοι: Στυλίδας, Εχιναίων και Πελασγίας αποτέλεσαν τον ακόμη πιο διευρυμένο «Καλλικρατικό» Δήμο Στυλίδας, που εκτείνεται σε τεράστιες αποστάσεις (από Αυλάκι έως Γλύφα) και μάλιστα απογυμνωμένος από τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούσαν στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας.
3. Βασικές κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Πρόκειται για υπηρεσίες που ανέλαβαν τη λειτουργία τους οι Δήμοι χωρίς όμως τη μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό π.χ. οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα, η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ
4. Καταλύεται η σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετατρέπονται οι αιρετοί σε φοροεισπράκτορες με το δήθεν “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”,
5. Έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια) και τη μετατροπή της χώρας μας σε Ε.Ο.Ζ. (Ειδική Οικονομική Ζώνη).
Η Αυτοδιοίκηση για μας αποτελεί, πυλώνα της αποκέντρωσης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και μοντέλο των νέων μορφών διακυβέρνησης, με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχικούς.
Οι άξονες στους οποίους κινούνται οι θέσεις μας είναι οι εξής :
• Οι δήμοι αποτελούν αιρετούς τοπικούς θεσμούς του αποκεντρωμένου κράτους. Εκλέγονται δημοκρατικά από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες παρεμβαίνουν και ελέγχουν το έργο τους μέσα από θεσμοθετημένες συμμετοχικές διαδικασίες.
• Η Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της δομείται θεσμικά με τρόπο ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται και η πολιτική να ασκείται από τα συλλογικά όργανα και όχι από κλειστά ή μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα. Τα δημαρχοκεντρικά χαρακτηριστικά του σημερινού συστήματος πρέπει να ανατραπούν.
• Ο θεσμός των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ως βασική πηγή χρηματοδότησης, πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός σταθερού και δεσμευτικού δημοσιονομικού συμφώνου μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης
• Αποτελεί προτεραιότητα η υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και η αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών. Υποστηρίζουμε την κατάργηση των ελαστικών μορφών στις εργασιακές σχέσεις. Όλες οι ισχύουσες σήμερα κοινωνικές δομές της Αυτοδιοίκησης πρέπει να διατηρηθούν, να βελτιωθούν και να επεκταθούν ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες. Το κοινωνικό κράτος στους δήμους είναι βασικός φορέας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι δομές αλληλεγγύης πρέπει να επεκταθούν και να καλύψουν κάθε συμπολίτη μας που έγινε θύμα της οικονομικής πολιτικής.
• Στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε ένα μοντέλο σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων).

Με βάση τις σημερινές συνθήκες στην Ανατολική Φθιώτιδα, το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Ξεκίνημα δηλώνει ότι :
1. Εκτιμούμε θετικά τις παρεμβάσεις της σημερινής δημοτικής αρχής στα θέματα των διοδίων, των βιολογικών καθαρισμών, του κέντρου υγείας και σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
2. Θέλοντας να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην ανάδειξη και επίλυση των βασικών αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε τη συνεργασία με την Ενωτική κίνηση του νυν και υποψήφιου Δημάρχου Απόστολου Γκλέτσου και μάλιστα από θέσεις αυτονομίας.
3. Η συμμετοχή μας στις εκλογές θα έχει ως αιχμή τη δυναμική συμβολή μας, από θέσεις ευθύνης, στους εξής τομείς δράσης:
• Κοινωνική πολιτική, αλληλεγγύη και εναλλακτική οικονομία.
• Ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών διοίκησης και διαφάνειας
• Θέματα παιδείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και τουρισμού κλπ

ΚΑΛΟΥΜΕ, λοιπόν, όλους τους δημότες του Δήμου Στυλίδας να ενώσουμε όλοι μαζί τις ιδέες, τις φωνές και τις προσπάθειές μας με στόχο:

• Την αντίσταση στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που σπρώχνουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας στην εξαθλίωση και την απόγνωση.
• Τη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και για την ανάπτυξη του δήμου μας, με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
• Τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων μέσω Δημοτικών Συνελεύσεων, την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού και τον κοινωνικό έλεγχο του Δήμου και των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
• Τη συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που εξαιτίας των μνημονίων έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και ανασφάλειας, μέσω ανάπτυξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Την εγγύηση της διαφάνειας στη λειτουργία του δήμου, και την εξάλειψη των όποιων πελατειακών σχέσεων που αφενός διχάζουν την τοπική κοινωνία και αφετέρου καθιστούν τους δημότες υποχείρια τοπικών παραγόντων.

Για την Ενωτική Δημοτική Κίνηση                 Για το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Ξεκίνημα

Γκλέτσος Απόστολος               Μαρκατσέλης Βαγγέλης

Βιογραφικό ΣημείωμαΜΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ μικρη

Μαρκατσέλης Ευάγγελος του Αριστείδη
• Γεωλόγος- συντ. Εκπαιδευτικός, κάτοικος και Δημότης Στυλίδας από το 1990.
• Σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διορίστηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε σε: Καστοριά (3 χρόνια), Ευρυτανία (3 χρόνια), Δυτική Φθιώτιδα (5 χρόνια), στη Λαμία (3 χρόνια) και από το 1994 στη Στυλίδα (18 χρόνια).
• Τοποθετήθηκε στο ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) (2000 έως 2011) και ανέλαβε Υπεύθυνος για τη λειτουργία του (2007-2011). Ως μέλος και υπεύθυνος του ΚΠΕ συμμετείχε στις δράσεις του ΚΠΕ Στυλίδας ώστε να γίνει γνωστή και να διαφημιστεί η πόλη μας σε όλη τη χώρα, κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τα προγράμματα και τα σεμινάρια επιμόρφωσης του ΚΠΕ (πάνω από 35.000 μαθητές και τουλάχιστον 5.000 Δάσκαλοι και καθηγητές από όλη την Ελλάδα, …από τα νησιά ώς τα σύνορα). Η εμπειρία του και οι γνώσεις του, στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων του δίνουν τη δυνατότητα να συμβάλει με νέες και υλοποιίσιμες ιδέες στο Νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
• Πολιτικά έχει δραστηριοποιηθεί από τα φοιτητικά του χρόνια, στο χώρο της Αριστεράς. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Νομαρχιακής Φθιώτιδας του Συνασπισμού. Ανέλαβε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Συνασπισμού από το 2010 έως το 2013. Σήμερα είναι Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Στυλίδας.
• Υπήρξε πολλά χρόνια μέλος του Συμβουλίου της Π.Ο.ΚΙ.Σ. (Πολιτιστικής Οικολογικής Κίνησης Στυλίδας), Πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος (Φθιώτιδας-Βοιωτίας-Φωκίδας-Ευρυτανίας-Εύβοιας) της Πανελλήνιας Ενωσης εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ) και τέλος μέλος της γραμματείας «ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S.»
• Ήταν μέλος Οργανωτικών επιτροπών εκατοντάδων σεμιναρίων και συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.
• Συμμετείχε στη συγγραφή πολλών βιβλίων και εγχειριδίων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
• Συμμετείχε ως μέλος τουΣυντονιστικού Συμβουλίου και των παιδαγωγικών ομάδων σε πολλά πανελλήνια δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως «Τα λιμάνια της Ελλάδας», «Η Θάλασσά μας», «Βιομηχανική κληρονομιά», «κλιματικές Αλλαγές» κλπ.
• Ήταν πρόεδρος του Συντονιστικού του πανελλήνιου σχολικού δικτύου «Γεωμυθολογικά-Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια» στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από τετρακόσια σχολεία από όλη την Ελλάδα.
• Είναι μέλος της Διοικούσας επιτροπής της μη κερδοσκοπικής, επιστημονικής εταιρείας «Γεωμυθολογική Εταιρεία» που έχει ως σκοπό τη διάδοση της Γεωμυθολογίας και την ίδρυση και λειτουργία γεωμυθοτόπων και γεωμυθολογικού Πάρκου στη Φθιώτιδα, με βάση τους Μύθους της περιοχής (Τιτάνες – Δευκαλίων και Πύρρα – Έλληνας – Ηρακλής – Αχιλλέας κλπ) κάτι που θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και για την Ανατολική Φθιώτιδα.
• Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, έχει απαθανατίσει την τελευταία 20ετία, μέσα από το φωτογραφικό του φακό, τοπία από την Ανατολική Φθιώτιδα και κυρίως τη Στυλίδα.

• Υπόσχεται ότι: Θα εργαστεί σκληρά για το κοινωνικό Σύνολο και όχι για «πάρτη του»
• Θεωρεί ότι: Ενώ τα πράγματα είναι απλά, η κατάσταση είναι μπλεγμένη.
• Όνειρό του: Η δημιουργία Γεωμυθολογικού πάρκου στην Ανατολική Φθιώτιδα.
• Το πρώτο άμεσα υλοποιούμενο έργο: Δημιουργία Κινηματογραφικής Λέσχης.


Niki Giannoulidou