0
Δημοσιεύτηκε 11 Απρ 2014, 14:16   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Απ.Γκλέτσος:”Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κ. Πανουργιά και άλλων…”

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ      Στυλίδα, 11 Απριλίου 2014
ΝΟΜΌΣ ΦΘΙΏΤΙΔΑΣ

ΔΉΜΟΣ ΣΤΥΛΊΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΌ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κ. Πανουργιά και άλλων, που οφείλονται είτε σε παντελή άγνοια είτε σε συστηματική παραπληροφόρηση για το σημαντικότερο έργο της Στυλίδας και της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή την αποχέτευση της πόλης και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, στη προσπάθεια τους να αποκρύψουν την αλήθεια και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, υπενθυμίζουμε στους δημότες μας και τους κατοίκους της περιοχής :
• Την αίτησή μας για χρηματοδότηση αρχικά 13,3 εκατ. ευρώ για το σημαντικό αυτό έργο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 29 Μαρτίου 2011, σε συνεργασία με την Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας, λόγω της τότε έλλειψης διαχειριστικής διάρκειας αλλά και εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία της Επιχείρησης σε παρόμοια έργα, έχοντας υπ’ όψη ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες και αποφάσεις για το έργο αυτό, του Δήμου (Βιολογικός Καθαρισμός κ.λπ.) την τελευταία 20ετία, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Για τη συνεργασία του Δήμου Στυλίδας και της Δ.Ε.Υ.Α.Λ, κατά την φάση κατασκευής των έργων αλλά και στη συνέχεια για την επεξεργασία των λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο Προγραμματική Σύμβαση (αρ.αποφ.2252/2011 ΤΜΗΜΑ VI Δ΄ΔΙΚΟΠΩΝ) με Κύριο του έργου τον Δήμο Στυλίδας και Φορέα υλοποίησης την Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας, συνυπεύθυνοι και οι δυο σε όλα τα στάδια κατασκευής του έργου.

• Ο Δήμος Στυλίδας ως Κύριος και Υπόλογος του έργου επιχορηγείτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ε.Ε. και οι Οικονομικές Υπηρεσίες του πληρώνουν τις δαπάνες και τους αναδόχους που υλοποιούν το έργο.
• Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας, είναι ο φορέας υλοποίησης των έργων και η επιβλέπουσα Υπηρεσία, σε συνεργασία με τους μηχανικούς του ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ οι οποίοι επίσης επιβλέπουν τα έργα και υπογράφουν τις δαπάνες του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με σαφήνεια τονίζει στην απόφαση του ότι οι όροι της προγραμματικής σύμβασης τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου και ειδικότερα τον καθορισμό των τελών επεξεργασίας των λυμάτων «συντελούν στην ενδεδειγμένη διαφάνεια της συνεργασίας των δυο φορέων» στο μέλλον.

Παρ όλα αυτά, παρά τα πραγματικά γεγονότα κατασκευής του έργου που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια των Δημοτών μας, παρά τις απαραίτητες αναρτημένες πινακίδες δημοσιότητας, παρά την καθημερινή μας παρουσία και τη συμμετοχή μας στη εξέλιξη των εργασιών, ορισμένοι ψευδώς διαδίδουν ότι τάχα ο Δήμος μας, δεν έχει συμμέτοχη στις εξελίξεις και προσπαθούν να τρομάξουν τους κατοίκους της Στυλίδας και της Ανατολικής Φθιώτιδας με φανταστικές χρεώσεις εκατοντάδων ευρώ για τα τέλη αποχέτευσης σε σύγκριση με αυτά που καταβάλουν σήμερα για την εκκένωση των βόθρων και την μεταφορά των λυμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία κατανάλωση 30 κυβικών νερού το δίμηνο που είναι μία μέση οικογενειακή κατανάλωση, τα τέλη αποχέτευσης και επεξεργασίας δεν θα υπερβαίνουν τα 70 € για ολόκληρο το έτος.
Σήμερα τα έξοδα πολλών κατοίκων της περιοχής για το άδειασμα των βόθρων πέρα απ’ την ταλαιπωρία τους, είναι πολλαπλάσια των παραπάνω τελών και εύκολα διαπιστώνει κανείς ποιο είναι το συμφέρον γι αυτούς.
Υπενθυμίζουμε στους δημότες μας και στους κατοίκους της περιοχής ότι το έργο της αποχέτευσης της Στυλίδας αλλά και τα έργα αποχέτευσης με βιολογικούς καθαρισμούς των οικισμών Αγίας Μαρίνας, Γλύφας, Ραχών και παραλίας Ραχών, Καραβόμυλου, Αχινού, Αχλαδίου, Αυλακίου που είναι σε εξέλιξη, καθώς και της Πελασγίας σε επόμενη φάση, αποτελούν για την Ανατολική Φθιώτιδα, όχι μόνον έργα προστασίας του περιβάλλοντος και του Μαλιακού Κόλπου, αλλά είναι συγχρόνως και κατ’ εξοχήν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που μειώνουν την ανεργία, ενώ συγχρόνως δίνουν το πράσινο φως σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς αυξάνουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Κρίμα για αυτούς που διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα και περιφρονούν το δικαίωμα των Δημοτών μας να γνωρίζουν την αλήθεια και προσπαθούν να κοντύνουν το Δήμο μας και τους Δημότες μας, που επιθυμούν ένα καλύτερο αύριο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σηματοδοτούν με τον τρόπο αυτό το ήθος και το ύφος που ονειρεύονται να διοικήσουν το Δήμο η μήπως προσπαθούν να τους πουν ότι καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε χωρίς υποδομές με ανεξέλικτη την διάθεση των λυμάτων στη θάλασσα και σε αγρούς, δηλαδή χωρίς μέλλον
Τελούμε εν αναμονή προτάσεως για τηλεοπτικό διάλογο

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

20140411-141630.jpg


Niki Giannoulidou