2
Δημοσιεύτηκε 6 Νοέ 2013, 18:27   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Δήμος Στυλίδας:Αποχετευτικό και βιολογικός-‘Ολα όσα θα θέλατε να μάθετε

Σε εξέλιξη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το  έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού στο Δήμο Στυλίδας. Δρόμοι σκαμμένοι,χώματα παντού,μπουλντόζες και γενικότερα μια εικόνα ανακατασκευής της πόλης αλλά και των γύρω κοινοτήτων που όλοι ξέρουμε λίγο πολύ το λόγο αλλά δεν έχουμε φανταστεί το εύρος του έργου.

Το stilida.com έχοντας την ίδια απορία με τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής επισκέφτηκε το Δημαρχείο Στυλίδας και ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου,να  μας εξηγήσουν με απλά λόγια τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού,ποιες περιοχές αφορά και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Οι τεχνοκράτες του Δήμου μας έδωσαν την εξής εικόνα:

Σκεφτείτε το Δήμο Στυλίδας ως ένα “πέταλο”. Μια σχεδόν ημικυκλική περιοχή που εκτείνεται δυτικά από το Αυλάκι έως τη Γλύφα ανατολικά.Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή  τα λύματα  όλης αυτής της περιοχής καταλήγουν στο υπέδαφος και στη θαλάσσια περιοχή.

Τη λύση σε όλο αυτό το περιβαλλοντικό ( και όχι μόνο ) πρόβλημα έρχεται να δώσει η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος στο Δήμο Στυλίδας  και ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων.

Το συνολικό έργο το οποίο αποτελείται από δύο  πράξεις συνολικού κόστους περίπου 25.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) .

Αυτή τη στιγμή το έργο εξελίσσεται σε τρεις περιοχές

  • στην περιοχή της Στυλίδας και της Αγ.Μαρίνας.Στη Στυλίδα ήδη εκτελούνται οι εργασίες του εσωτερικού δικτύου  αποχέτευσης και αμέσως μετά θα κατασκευαστεί ο εξωτερικός αγωγός προσαγωγής των λυμάτων μήκους 15 χλμ στην ΕΕΛ Λαμίας.Τα αποχετευτικά έργα στη Στυλίδα  αναμένεται να ολοκληρωθούν  εντός του 2014 ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δημοπρατηθεί η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς προς το Βιολογικό Λαμίας καθώς και η μελέτη/κατασκευή του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου της Αγ.Μαρίνα .  Στην ίδια περιοχή εντάσσεται μελλοντικά και η αποκατάσταση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του Αυλακίου
  • στην περιοχή των Ραχών-Παραλίας Ραχών -Αχινού-Καραβομύλου πρόκειται να γίνουν εργασίες αποχέτευσης,δημιουργία αγωγών μεταφοράς των λυμάτων καθώς και αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων αλλά και άρδευσης των χωραφιών.Έχει ήδη αγοραστεί το οικόπεδο όπου θα γίνεται η επεξεργασία των λυμάτων ενώ αυτή τη στιγμή αναμένεται η υπογραφή της μελέτης. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μελλοντικός σχεδιασμός για την περιοχή του Αχλαδίου αλλά και του οικισμού Πεταράδες(Μαρίνι).Όπως μας ενημέρωσαν στην περιοχή του Αχινού θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί το έργο λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων.
  • στην περιοχή της Γλύφας όπου εκτελούνται εργασίες του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ενώ αναμένεται η δημοπράτηση κατασκευής του αγωγού μεταφοράς λυμάτων αλλά και η μελέτη/κατασκευή του βιολογικού.Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2015.

Όσο αφορά την περιοχή της Πελασγίας και των Μύλων Πελασγίας σε 1 περίπου μήνα ολοκληρώνονται οι μελέτες ενώ λόγω της απόστασής τους από τις υπόλοιπες κοινότητες η πρόβλεψη είναι να έχουν ένα δικό τους  αποχετευτικό σύστημα και βιολογικό .

Οι υπάλληλοι του Δήμου επίσης τόνισαν  ότι τα επεξεργασμένα λύματα των βιολογικών σε όλες τις περιοχές θα προέρχονται από τριτοβάθμιο καθαρισμό, με αποτέλεσμα εκτός από τον καθαρισμό των λυμάτων θα εξασφαλιστεί και καθαρό νερό προς άρδευση.

Στην ερώτηση μας τι γίνεται με τα βορειότερα χωριά του Δήμου Στυλίδας όπως το Άνυδρο,Την Παλαιοκερασιά και τη Νεράιδα, οι υπάλληλοι του Δήμου μας απάντησαν ότι  δε μπορούν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του έργου ως έχει από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.  σύμφωνα με το οποίο απαιτείται να κατοικούν περισσότεροι από 40 κάτοικοι ανά εκτάριο(κριτήριο το οποίο δεν πληρούν βάση της τελευταίας απογραφής) .

stilida.com


Niki Giannoulidou