0
Δημοσιεύτηκε 29 Νοέ 2019, 23:17   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Στυλίδα!

Και όμως….πόσα χρόνια μπροστά είναι η Στυλίδα!

Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε

Κοντά στο λιμάνι της σύγχρονης πόλης της Στυλίδας ήρθαν πριν από λίγο καιρό στο φως- κατά τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης-  δύο δωμάτια ρωμαϊκής έπαυλης, τα οποία κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα.

ENDODAPEDIA THERMANSH ARXAIA 1 ΦΑΛΑΡΑ ΣΤΥΛΙΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ * !

ENDODAPEDIA THERMANSH ARXAIA 2 ΦΑΛΑΡΑ ΣΤΥΛΙΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ * !

Το ανατολικό δωμάτιο διέθετε ενδοδαπέδια θέρμανση μέσω αγωγών, οι οποίοι διοχέτευαν τον ζεστό αέρα από ένα μικρό κλίβανο (prefurnium) εξωτερικά της οικίας. Το δυτικό δωμάτιο με τα περίτεχνα ψηφιδωτά αποτελούσε το επίσημο δωμάτιο (τρικλίνιο) του ιδιοκτήτη της έπαυλης, το οποίο, μάλιστα, ήταν πιθανότατα θερινό, δηλαδή ανοιχτό ως προς τη νότια πλευρά του, με ορθογώνιους πεσσούς, το οποίο, μάλλον, έβλεπε σε αυλή ή κήπο.

PSHFIDOTA ΦΑΛΑΡΑ ΣΤΥΛΙΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ * !

Στα νότια του ανατολικού δωματίου αναπτύσσονται λουτρικές εγκαταστάσεις. Η έπαυλη χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. και εντάσσεται σε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της ρωμαϊκής πόλης των Φαλάρων, κοντά στον αρχαίο λιμένα, όπου αποτελούταν από πλούσιες επαύλεις. Τα Φάλαρα από την ίδρυσή τους μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. και μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους αποτελούσαν ένα σημαντικό λιμάνι της Θεσσαλίας και του Μαλιακού κόλπου.

ΠΗΓΗ messinialive.gr

Διαβάστε σχετικά και στο Στυλίδα:”Η πόλη κάτω από την πόλη”


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou