Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων

Η Δήμαρχος Στυλίδας απαντά για όλα

Μετά από δύο χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Στυλίδας η Βιργινία Στεργίου μιλάει στο LamiaReport και απαντά για όλα τα θέματα.

Τι έχει γίνει στο Δήμο αυτά τα δύο χρόνια; Ποια ειναι τα σχέδια για το μέλλον; Τι απαντά για τις κατηγορίες των αντιπάλων στο πρόσωπο του συζύγου της;  Θα είναι ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

Συνέντευξη:

LRΤελικά κ. Στεργίου αυτά τα δύο χρόνια ποιος διοικεί το Δήμο. Εσείς ή ο σύζυγό σας;  Θα γνωρίζετε φαντάζομαι τα όσα λέγονται από τους αντιπάλους σας, ότι εκείνος διοικεί το Δήμο κλπ. Έχετε να δηλώσετε κάτι γι’ αυτό;

ΑΠ: Αυτό είναι το νέο αφήγημα της αντιπολίτευσης. Προεκλογικά έλεγαν για μια ξένη που ήρθε από το Παρίσι και όλα τα γνωστά. Φυσικά στις εκλογές πήραν την απάντηση από τους δημότες, όμως φαίνεται ότι μυαλό δεν έβαλαν και αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα που έχει ο τόπος τους κάνουν φτηνό κουτσομπολιό στα καφενεία. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης ως Σύμβουλο. Τους “ενοχλεί” μάλλον που κάποιος τρέχει αμισθί από το πρωί μέχρι το βράδυ για να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι τόσο γελοία όλα αυτά που το σοβαρό κόσμο δεν τον αγγίζουν. Υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που αρέσκεται να “σπέρνει” συκοφαντίες και ψέματα. Εμείς απαντάμε με έργα. Τα υπόλοιπα σχόλια εδώ μάλλον περισσεύουν. Όταν κανείς δεν έχει επιχειρήματα και βλέπει να γίνεται σοβαρή δουλειά, κάνει “αντιπολίτευση” αυτού του είδους που θυμίζει κάποιες άλλες εποχές. Όποιος υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοτών θα πάρει και την απάντηση που του αξίζει.

LRΠέρασαν ήδη δύο χρόνια απ’ όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου Στυλίδας. Τι έγινε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια;

ΑΠ: Πράγματι, ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα…. Μέσα σε αυτή τη διετία έγιναν πολλά πράγματα, θα μπορούσαν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα και γι αυτό πασχίζουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες σε πολλαπλά επίπεδα, τις οποίες δυσχέραινε η πανδημία, η έλλειψη προσωπικού, το μικρό μπάτζετ που διαθέτει ο Δήμος και οι τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις.

LRΘα θέλατε να κάνετε μια σύντομη αναδρομή στα έργα που θεωρείτε σημαντικά και που έχετε κάνει το προηγούμενο διάστημα;

ΑΠ: Βεβαίως. Να ξεκινήσουμε όμως από την καθημερινότητα, γιατί είναι αυτή που απασχολεί το δημότη. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτό που λέμε καθημερινότητα. Τα σκουπίδια, τις βλάβες στην ύδρευση, τις λακκούβες, τους αγροτικούς δρόμους.

Στο ζήτημα της καθαριότητας νομίζω ότι είμαστε ένας Δήμος σε σχετικά καλό επίπεδο, παρόλο που απαιτούνται πολλές ακόμη προσπάθειες για να περάσουμε στο αρκετά καλό επίπεδο. Να υπογραμμίσω όμως και την ατομική ευθύνη του καθενός μας, για την εικόνα του Δήμου στο ζήτημα της καθαριότητας.

Επιπλέον, να ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος διαθέτει έναν πολύ γερασμένο στόλο απορριμματοφόρων, που παρουσιάζουν καθημερινά βλάβες, την έλλειψη προσωπικού και το γεγονός ότι τους μισούς μήνες ο Δήμος φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό κατοίκων λόγω παραλιακού μετώπου, και δεν διαθέτει προσωπικό που να επαρκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το ένα και μοναδικό πλυντήριο κάδων (υπάρχει και δεύτερο καδο-πλυντήριο, παροπλισμένο όμως εδώ και αρκετά χρόνια και ασύμφορο να επισκευαστεί). Δηλαδή διαθέτουμε ένα παλιό μηχάνημα που κάθε τρεις και λίγο είναι στο συνεργείο. Παρόλα αυτά, έχουμε καταφέρει να πλύνουμε και τους 1.200 περίπου κάδους του Δήμου τρεις- τέσσερις φορές. Βέβαια για να μιλήσουμε για απολύμανση και καθαριότητα απαιτείται πλύσιμο τουλάχιστον μια φορά το μήνα…..

Οι βλάβες στην ύδρευση είναι μεγάλος βραχνάς…. Τα δίκτυα είναι αρχαία με κάθε λογής υλικά… Και εννοείται ότι οι αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι είναι συνεχώς στο πόδι…τρέχουν καθημερινά και πραγματικά κάνουν ότι μπορούν.

Όσο για τις περίφημες λακκούβες, ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός, μπαλώματα κάνουμε, και πως να μην κάνουμε όταν έχουμε τόσες βλάβες στην ύδρευση…. Αυτά είναι αλληλένδετα . Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με νέα οδοποιία και βεβαίως με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Εξυγίανση στην ύδρευση χρειάζεται ολόκληρος ο Δήμος, όμως όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Άμεσα θα γίνει αντικατάσταση του τμήματος του δικτύου ύδρευσης στον Αχινό που αποτελείται από αμιαντο-σωλήνες και με τις μελέτες που έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης», θα προχωρήσουμε σε πρώτη φάση σε αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Στυλίδας.

LRΥπάρχουν δηλαδή αρκετά προβλήματα απ´ ότι μας λέτε. Τι προτίθεστε να κάνετε για να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν;

ΑΠ: Να σας πω, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν…Οι παθογένειες είναι πάρα πολλές. Οι δημότες έχουν συνεχώς απαιτήσεις, χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνονται ότι τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε με μαγικό ραβδί….χρειάζεται υπομονή και επιμονή προσεκτικός σχεδιασμός και δουλειά. Όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω, το δίκτυο ύδρευσης, είναι προτεραιότητα για εμάς, γι αυτό η πρώτη μελέτη που εκπονήσαμε ως δημοτική αρχή ήταν η ύδρευση της Στυλίδας, που έχει άλλωστε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ “Αντώνης Τρίτσης”, ως πρώτη προτεραιότητα (πρόταση ΑΤ01) και εφόσον είναι απολύτως ώριμη μελέτη πιστεύουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Στυλίδας και του οικισμού Μαρίνι, καθώς και την αντικατάσταση των υδρομέτρων με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά.

Να εξηγήσω γιατί εντάξαμε τα ηλεκτρονικά υδρόμετρα στη μελέτη. Γιατί το δίκτυο γίνεται εξ αρχής, ο κόσμος πρέπει να πίνει καθαρό νερό, να μην μπορεί κανείς να επέμβει στο δίκτυο, ο Δήμος να μπορεί να ελέγχει τις βλάβες και τις διαρροές. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά το φαινόμενο των σπασμένων, ή θολών υδρόμετρων, αυτών που…. κατά λάθος μπήκαν ανάποδα ή… ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς . Άλλωστε γι αυτό ήταν επιλέξιμη δαπάνη από το «πρόγραμμα», και είναι κάτι που το ξέρει ο κόσμος…..εκτός από τους κακόπιστους επικριτές…

Να ξαναπώ ότι ολόκληρος ο Δήμος έχει σοβαρό πρόβλημα στο ζήτημα της ύδρευσης και κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται στην παρούσα φάση. Επίσης και για την Πελασγία που το δίκτυο ύδρευσης, είναι σε παρόμοια κατάσταση, έχουμε υποβάλλει για χρηματοδότηση μελέτης στην πρόσκληση ΑΤ09, πάλι στο πρόγραμμα “Τρίτσης”, μέσα στο πλαφόν χρηματοδότησης και θα χρηματοδοτεί εκτός απροόπτου.

Να σταθώ και στο έργο της κατασκευής του αγωγού ύδρευσης Παλαιοκερασιάς – Ραχών. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με χρηματοδότηση 1.050.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ με τη μεσολάβηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Η χρηματοδότηση ήρθε στο Δήμο μετά την καταστροφή που υπέστη το δίκτυο ύδρευσης λόγω της καταστροφικής πλημμύρας του “Ιανού”.

Εδώ φανήκαμε τυχεροί, γιατί είχαμε προληπτικά εκπονήσει μελέτη αφού προεκλογικά είχαμε ενημερωθεί για τα συχνά σπασίματα και προβλήματα που είχε το δίκτυο. Βέβαια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης το έργο έφτασε σε προϋπολογισμό κοντά στο 1.500.000 ευρώ. Καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία και διαπραγμάτευση να βρεθεί τελικά ανάδοχος του έργου, γιατί διαθέταμε μόνο ένα εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και το έργο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο. Τώρα είμαστε ήδη στη φάση της κατασκευής.

LRΠείτε μας για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ποιες προτάσεις υποβάλλατε;

ΑΠ: Όλες και εμπρόθεσμα. Ο Δήμος Στυλίδας είναι από τους λίγους δήμους που υπέβαλε σε όλες τις προσκλήσεις. Όπως και σε όλες τις προσκλήσεις του Πρασίνου Ταμείου, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Ήδη έχουν εγκριθεί δύο από τις υποβολές του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Να δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Δήμος Στυλίδας είναι ένας μεσαίος δήμος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, με 13.000 περίπου εγγεγραμμένους κατοίκους. Το πλαφόν χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα “Τρίτσης” ανέρχεται στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι δήμοι είχαν χρηματοδοτεί στο παρελθόν από το προηγούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ, “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό που υπολείπεται, αφού αφαιρεθεί το ποσό του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, από το τρέχον πρόγραμμα του “Τρίτση”, δηλαδή από τα 12 εκατ.

Ο Δήμος μας δεν είχε υποβάλει καμία πρόταση στο προηγούμενο πρόγραμμα, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, επομένως δικαιούται να πάρει ολόκληρη τη χρηματοδότηση από το παρόν πρόγραμμα, δηλαδή και τα 12 εκατ.. Βέβαια πρέπει να σας πω πόσο δύσκολο ήταν να εκπονήσουμε όλες αυτές τις μελέτες, χωρίς προσωπικό που να διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία, με ελάχιστα διαθέσιμα κεφάλαια για μελέτες, γιατί οι αναθέσεις σε εξωτερικούς μελετητές απαιτούν χρήματα. Εδώ νομίζω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο αυτό που λέμε διαχείριση…. και αυτή έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…. Νοικοκύρεμα όπως λέγαμε προεκλογικά… και νομίζω ότι τα καταφέραμε…με σκληρή δουλειά και προγραμματισμό. Να υπογραμμίσω ότι έργο χωρίς μελέτη δεν γίνεται, δεν χρηματοδοτείται!

LRΚάνατε προτεραιοποίηση στις προτάσεις ‘Αντώνης Τρίτσης’ που υποβάλλατε;

ΑΠ: Φυσικά, αφού είχαμε το ζήτημα του πλαφόν. Εμείς ετοιμάσαμε τις μελέτες και υποβάλαμε σε όλες τις προσκλήσεις. Όμως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλες από το πρόγραμμα «Τρίτση» γιατί ξεπερνούν τα 12 εκατ. Στην πραγματικότητα οι προτάσεις μας είναι κάτι λίγο περισσότερο από 30 εκατ. Μπορούν όμως οι υπόλοιπες προτάσεις να χρηματοδοτηθούν από άλλο πρόγραμμα και αυτός είναι ο επόμενος στόχος.

Να σημειώσω όμως μια λεπτομέρεια. Η προτεραιοποίηση, παρόλο που θα μπορούσε να υποβληθεί απλά με απόφαση δημάρχου, προσωπικά ως δήμαρχος προτίμησα να υπάρχει η αποδοχή του Δ.Σ. Υποβλήθηκε λοιπόν με εισήγηση δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα. Καμία ένσταση, καμία αντιπρόταση, ουδέν σχόλιο από την αντιπολίτευση. Όπως και όλες οι προτάσεις και οι μελέτες ψηφίστηκαν ομόφωνα από την αντιπολίτευση. Επομένως, όποιος από την πλευρά κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης, ισχυριστεί το αντίθετο δεν έχει πολιτική φερεγγυότητα και τον αφήνω στην κρίση των δημοτών.

Γι αυτό θα ήταν ευχής έργο να επανέλθουμε στη κανονικότητα και να γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια δια ζώσης, όχι μόνο για την ενημέρωση των δημοτών που αυτή γίνεται ούτως ή άλλως, αλλά κυρίως για να υπάρχει διάλογος…. ερωτήσεις και απαντήσεις των απλών δημοτών ….

Πρέπει να σας πω ακόμη ότι οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν στο πρόγραμμα “Τρίτση” σύμφωνα με το πλαφόν, είναι μέχρι και την ΑΤ09., (πρόταση εννέα σύμφωνα με τη λίστα προτεραιοποίησης) όπως τις έχουμε δηλώσει, για τις υπόλοιπες τρεις έχουν γίνει σοβαρές διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία και υπάρχουν δεσμεύσεις για να υλοποιηθούν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να σημειώσω ότι η πρόταση που αφορά στην ηλεκτροκίνηση και που σχολιάστηκε όπως πάντα εκ των υστέρων από την αντιπολίτευση, αφού βεβαίως ψηφίστηκε ομόφωνα, αφορά στην αγορά δύο σαρώθρων και δύο αυτοκίνητων σύμφωνα με το πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσουν τα παμπάλαια και επικίνδυνα αυτοκίνητα του Δήμου με την τεράστια κατανάλωση καυσίμων, την εκπομπή επικίνδυνων καυσαερίων κλπ…Όσον αφορά γιατί δεν περιλαμβάνει η μελέτη την αγορά ενός απορριμματοφόρου, είναι γιατί το κόστος ξεπερνούσε το πλαφόν χρηματοδότησης, όπως διαμορφώθηκε τελικά από το ΥΠΕΣ, ενώ η αρχική μας μελέτη που περιλάμβανε και απορριμματοφόρο ήταν εντέλει αρκετά υψηλή και θα έπρεπε να περιορίσουμε άλλες προτάσεις. Εκ των πραγμάτων λοιπόν προσαρμόσαμε τις προτάσεις μας έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

LRΜιλήσαμε για το δίκτυο ύδρευσης, υπάρχει όμως και το θέμα της αποχέτευσης το οποίο επίσης ειναι σημαντικό

ΑΠ: Εννοείται ότι είναι σοβαρό ζήτημα και θα σας δώσω την εικόνα γι αυτό. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει ήδη συνδέσει τα λύματα της Στυλίδας με το βιολογικό της Λαμίας και εμείς ολοκληρώνουμε τώρα την αποχέτευση με τη σύνδεση των φρεατίων στο δίκτυο. Να επισημάνω όμως ότι σύμφωνα με τους τεχνικούς του Δήμου, το δίκτυο παρουσιάζει στα αντλιοστάσιά του αρκετά προβλήματα, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν με την αύξηση των λυμάτων μετά την ολοκλήρωση των συνδέσεων. Βεβαίως οι δημότες της Στυλίδας το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνδεθούν σε κάθε περίπτωση, διότι το κάθε νοικοκυριό θα χρεώνεται σύμφωνα με την κατανάλωση του νερού. Ανεξάρτητα με τα προβλήματα είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε το περιβάλλον, τη θάλασσα, τον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης, βρήκαμε ημιτελή και ολοκληρώσαμε τη μελέτη για αποχέτευση και βιολογικό του παραλιακού μετώπου, Ράχες – Καραβόμυλου. Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αλλά έχει προϋπολογισμό κοντά στα 20 εκατ. και δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αφού αυτόματα τίθεται εκτός πλαφόν. Είναι η πρόταση ΑΤ02, που είναι τελευταία στην υποβολή. Έχουν γίνει όμως συζητήσεις για να ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ομοίως υπάρχει μια μελέτη για σύνδεση της κοινότητας Αυλακίου με το βιολογικό της Λαμίας. Χρειάζεται επικαιροποίηση και βέβαια χρηματοδότηση. Γίνονται ενέργειες και σε αυτή την περίπτωση.

Πρόσφατα δε, βρήκαμε μελέτη για αποχέτευση και βιολογικό της Γλύφας. Χρειάζεται και αυτή επικαιροποίηση και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί επίσης σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Τέλος, να σημειώσω ότι βρήκαμε μια προμελέτη για το βιολογικό και την αποχέτευση Πελασγίας και Μύλων, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά για να ολοκληρωθεί, όπως και αρκετά χρήματα. Ξέρετε οι μελέτες κοστίζουν και να διευκρινίσω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, άρθρα όπως τα ονομάζουν οι μελετητές, για τις χρεώσεις. Δεν μπορεί κανείς να χρεώνει ότι θέλει, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται διαγωνισμός, γιατί ακούστηκαν διάφορα σχόλια γι αυτό το θέμα….

LRΟ Δήμος Στυλίδας είναι μια περιοχή που ασχολείται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς, έχετε κάνει κάποιες ενέργειες για τη στήριξη των αγροτών;

ΑΠ: Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες είναι οι αγροτικοί δρόμοι. Είναι μετά την πρόταση της ύδρευσης που ανέφερα πιο πριν, προτεραιότητα επίσης για εμάς. Υποβλήθηκε στο πρόγραμμα “Τρίτσης” μελέτη ύψους 1,400.000 ευρώ περίπου για αγροτική οδοποιία και είναι στη δεύτερη θέση της υποβολής, περιμένουμε να εγκριθεί μέσα στο 2021. Το ποσό χρηματοδότησης σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ γιατί ακούστηκαν και εδώ ασυναρτησίες, ότι κάναμε μικρή μελέτη κλπ. Στην περίπτωση που υπερβαίνει θα απορριφθεί. Να σημειωθεί επίσης ότι οι μελετητές αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με τους δρόμους, γιατί αφενός πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος ένας δρόμος στο σύστημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτικός και αφετέρου να μπορεί να έχει τις ανάλογες διαστάσεις, δηλαδή να είναι τουλάχιστον τέσσερα μέτρα πλάτος… . σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ιδιοκτησίες μέσα στο δρόμο,…κλπ.. παρόλα αυτά σε επόμενο πρόγραμμα θα ενταχθούν και αρκετοί άλλοι.

Εμείς βέβαια με τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος συνέχεια κάνουμε εργασίες διάνοιξης, και ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους αγρότες. Πρόσφατα κάναμε μια τσιμεντόστρωση σε έναν αγροτικό δρόμο, ο οποίος είχε σοβαρά προβλήματα. Γνωρίζω ότι ο Δήμος μας έχει πολλά προβλήματα τόσο στην αγροτική όσο και στην αστική οδοποιία, θα ήθελα βέβαια να αναγνωρίζεται η προσπάθεια μας και να αντιλαμβάνεται κανείς ότι γίνονται προσπάθειες για καλυτέρευση καθημερινά…. Όσον αφορά στην αστική οδοποιία, έχουμε ήδη πετύχει χρηματοδότηση και άμεσα θα ξεκινήσουμε την αντικατάσταση αρκετών οδικών τμημάτων του Δήμου.

Επίσης να πω ότι ο Δήμος μας έχει συμμετάσχει το 2020 στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Yale στους Δελφούς για το λάδι και την ελιά όπου , σε συνεργασία με τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, δώσαμε το στίγμα μας. Επιπλέον με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με το ΕΚΠΑ έχει γίνει έρευνα για την προώθηση των προϊόντων της ελιάς και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά αλλά λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να τα επικοινωνήσουμε και να πάμε ένα βήμα παραπέρα…. Ελπίζω να γίνει αυτό όταν αποδεσμευτούμε από την πανδημία. Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες είναι η άρδευση. Και εδώ έχουν γίνει βήματα για βελτίωση του αρδευτικού δικτύου. Κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Μύλων. Εκπονήσαμε μελέτη, βρήκαμε χρηματοδότηση, έχει ήδη γίνει διαγωνισμός και προχωράμε στην κατασκευή. Στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του δικτύου άρδευσης Σπαρτιάς. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης που θα ολοκληρώσει το δίκτυο και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του εκτιμούμε μέσα στο 2022.

LRΜε το Πολυδύναμο Ιατρείο στις Ράχες τι γίνεται. Σε ποιό στάδιο είμαστε; 

ΑΠ: Νομίζω ότι με τη δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στις Ράχες καλύπτουμε σε μεγάλο ποσοστό το Δήμο στο ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο βέβαια δεν αντικαθιστά το Κέντρο Υγείας της Στυλίδας, ούτε το ιατρείο της Πελασγίας.  Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον τομέα της υγείας και μάλιστα σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου και τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει πολύ κόσμο . Με τη συμβολή του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τη στήριξη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο στόχος αυτός γίνεται πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με τα τεχνικά θέματα και σύντομα θα έχουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Πολυδύναμο Ιατρείο στο Δήμο Στυλίδας.

LR: Προεκλογικά είχατε πει ότι θα δώσετε βαρύτητα στον τομέα του αθλητισμού. Τι έχει γίνει στα δύο αυτά χρόνια της θητείας σας και ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

ΑΠ: Πράγματι έχουμε δώσει βαρύτητα στον αθλητισμό και προχωράμε δυναμικά. Κατ αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι ο αθλητισμός είναι φιλοσοφία ζωής για εμάς και το αποδεικνύουμε καθημερινά, πάντα βέβαια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου μας.

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή του γηπέδου των  Ραχών, και προχωράμε στη δημοπράτηση του γηπέδου ΔΑΚ της Στυλίδας. Να διευκρινίσω εδώ ότι για τα δύο αυτά γήπεδα, Ραχών και Στυλίδας η μελέτη έγινε επί της θητείας μας. Στην πραγματικότητα η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ετοιμάσει μελέτη προς χρηματοδότηση για τα δύο αυτά γήπεδα, αλλά υπήρξαν ελλείψεις και το έργο είχε απενταχθεί. Εμείς διορθώσαμε και υποβάλλαμε εκ νέου τις μελέτες και πήραμε αυτή την χρηματοδότηση. Στην πρόταση ΑΤ10 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που έχουμε καταθέσει για έγκριση, προβλέπεται η επισκευή των αποδυτηρίων του γηπέδου ΔΑΚ Στυλίδας, των κερκίδων και άλλων αθλητικών χώρων αλλά και εδώ το πλαφόν χρηματοδότησης είναι μικρό (50.000 ευρώ). Παρόλα αυτά συνεχίζουμε ….

Όμως επιτρέψετε μου να επισημάνω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι η παραλαβή του ΚΛΕΙΣΤΟΥ Γυμναστηρίου της Στυλίδας, που εκκρεμούσε εδώ και 17 χρόνια. Να υπενθυμίσω ότι για την αποπληρωμή του ΚΛΕΙΣΤΟΥ και κατ επέκταση την παραλαβή του, η μείζων αντιπολίτευση είχε ψηφίσει αρνητικά.

Και πάμε να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Αμέσως όταν αναλάβαμε ενημερώθηκα προσωπικά από την υπηρεσία ότι ο Δήμος οφείλει το ποσό των 87.700 ευρώ βάσει τιμολογίων στην ανάδοχο εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Νοεμβρίου του 2019, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα με μια αναμόρφωση προϋπολογισμού από μικρά έργα τα οποία δεν θα προλάβαιναν να εκτελεστούν μέσα στο 2019 σύμφωνα με εισήγηση της υπηρεσίας, για να γίνει η αποπληρωμή του ΚΛΕΙΣΤΟΥ και να το παραλάβουμε. Κατηγορηθήκαμε για αυτή την απόφαση πολύ έντονα, ότι «στερήσαμε» τα χρήματα αυτά από τα χωριά κλπ., ενώ ήταν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κανένα από αυτά τα έργα μέσα στο 2019.

Εμείς προχωρήσαμε όμως σε διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, αλλά οι ίδιοι είχαν περισσότερες αξιώσεις από το Δήμο, δηλαδή ήθελαν επιπλέον τόκους και άλλες χρηματικές απαιτήσεις για εργασίες που είχαν κάνει, όπως ισχυρίστηκαν, πέραν των τιμολογίων. Εμείς κινηθήκαμε δικαστικά και τελικά κερδίσαμε, ενώ υποχρεωθήκαμε ως δήμος για την καταβολή ως οφείλαμε, μόνο του ποσού των τιμολογίων. Στη συνέχεια από το Πρόγραμμα του ΥΠΕΣ για τις αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει αποπληρώσαμε το χρέος χωρίς να χρεώσουμε το Δήμο ούτε ευρώ. Τώρα εκπονούμε μελέτη αποπεράτωσης και ψάχνουμε χρηματοδότηση. Όμως το σπουδαιότερο βήμα έγινε. Το υποσχεθήκαμε προεκλογικά και τηρήσαμε αυτή την υπόσχεση. Τα χρήματα που «στερήσαμε» από τα χωριά, δεν χάθηκαν όπως ισχυρίζεται η μείζων αντιπολίτευση, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για άλλες υποχρεώσεις του Δήμου, όλες καταγεγραμμένες και ελεγμένες από τον Επίτροπο. Να τονίσω ότι κάθε τρίμηνο, ο Δήμος ελέγχεται από τον Επίτροπο για την οικονομική διαχείριση που κάνει.

Όσο για τα χωριά μας, ήδη κατασκευάζουμε γήπεδο 5Χ5, στην Πελασγία, γήπεδα μπάσκετ και αθλητικούς χώρους και στοχεύουμε στο μέλλον να έχει κάθε κοινότητα το δικό της γήπεδο ή αθλητικό χώρο . Τέλος, να σημειώσω ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα έχουμε σύντομα ένα νέο γήπεδο στην Πελασγία και μόλις λύσουμε το ζήτημα της ιδιοκτησίας θα κατασκευάσουμε ως Δήμος και το γήπεδο της Γλύφας.

LR Είστε εκπαιδευτικός και γνωρίζουμε ότι στο ζήτημα της Εκπαίδευσης έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία… 

ΑΠ: Αλήθεια είναι αυτό. Γι αυτό και ως δημοτική ομάδα κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα σχολεία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους διδάσκοντες. Προσωπικά θα είμαι στο πλευρό τους σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου σε κάθε περίπτωση. Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές που ανήκουν στο Δήμο, έχουμε επισκευάσει σχεδόν τα περισσότερα σχολεία του Δήμου. Τον παιδικό σταθμό, το Νηπιαγωγείο του Καραβομύλου, της Γλύφας, της Πελασγίας, τα Δημοτικά Σχολεία, το Γυμνάσιο Στυλίδας, της Πελασγίας κλπ.. και συνεχίζουμε ….

LRΠως είναι η συνεργασία σας με την Περιφέρεια;

ΑΠ: Άψογη συνεργασία. Ήδη η Περιφέρεια χρηματοδότησε την επισκευή της Δημοτικής Αγοράς Στυλίδας, με μελέτη που εκπονήσαμε εμείς, έχει χρηματοδοτήσει δύο αλιευτικά καταφύγια, στη Γλύφα και στο Αχλάδι. Επίσης χρηματοδότησε την κατασκευή του οδικού δικτύου στην Ανατολική  Φθιώτιδα. Εμείς έχουμε ήδη ολοκληρώσει και τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας της Στυλίδας που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Είναι εμφανής η συμβολή της Περιφέρειας για τον καθαρισμό ρεμάτων και υπάρχει άμεση ανταπόκριση άλλων αιτημάτων με μηχανήματα που διαθέτει η Περιφέρεια κλπ. Εννοείται ότι ο Δήμος εισηγείται και η Περιφέρεια ανταποκρίνεται…όχι χωρίς εισήγηση από το Δήμο, γιατί το ακούσαμε και αυτό. …Η Περιφέρεια δεν ασχολείται με κανένα Δήμο, αν δεν γίνει συνεννόηση γιατί απλούστατα δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες κάθε Δήμου. Να διευκρινίσω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν υπάρχουν σχέσεις εποπτείας μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας, είναι διακριτές εξουσίες και σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, αλλά και με το συντονισμό κοινών δράσεων.

Επίσης να σημειώσω ότι ο Δήμος Στυλίδας μαζί με άλλους τέσσερις Δήμους της Φθιώτιδας συμμετέχει στον πρώτο Αναπτυξιακό Οργανισμό που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, τις “Αμφικτιονίες” με στόχο την προβολή των περιοχών μας, όπου με παράλληλο σχεδιασμό και ευελιξία να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις και έργα που έχουν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Ακόμη στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής ο Δήμος μας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Δομοκού και η μέχρι στιγμής συνεργασία μας οφείλω να ομολογήσω ότι είναι άψογη.

LRΑν σας ζητήσω να κάνετε μια ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων έργων;

ΑΠ: Είναι αρκετά, αλλά θα προσπαθήσω να περιγράψω σύντομα τα πιο σημαντικά. Ένα έργο που ολοκληρώνεται σύντομα είναι οι παιδικές χαρές. Δεκαέξι παιδικές χαρές μέχρι στιγμής και έχουμε προγραμματίσει να κατασκευαστούν άλλες πέντε από τον προϋπολογισμό του Δήμου μέσα στο 2022. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω προς ενημέρωση των δημοτών ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ανακατασκευάσει 8 παιδικές χαρές και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, για τις οποίες όμως δεν πήρε πιστοποίηση, η δε τελευταία παραδόθηκε μόλις είχαμε αναλάβει το Δήμο, επίσης χωρίς πιστοποίηση .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν όλες κλειστές με απόφαση του ΥΠΕΣ, δηλαδή πληρώσαμε, ανακατασκευάσαμε και τελικά δεν είχαμε παιδικές χαρές ….Εκτός αυτού, η προηγούμενη δημοτική αρχή σε πρόγραμμα του Πρασίνου Ταμείου για τις παιδικές χαρές Στυλίδας και Καραβομύλου κατέβηκε δύο φορές σε διαγωνισμό, ο οποίος προέβη άγονος, με αποτέλεσμα το 2019 που αναλάβαμε εμείς όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου να είναι κλειστές. Εμείς υποβάλαμε μελέτες τόσο στο Πράσινο Ταμείο, όσο και στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” εν μέσω κορωνοϊού και με τρεις δημοπρασίες μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών κατασκευάσαμε και παραδώσαμε στους μικρούς μας φίλους πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Το αναφέρω γιατί κατηγορηθήκαμε ότι δύο χρόνια είχαμε κλειστές παιδικές χαρές.

Σημαντική αλλαγή έγινε στο Πάρκο του Λαού στη Στυλίδα. Το πάρκο άλλαξε όψη γιατί όταν αναλάβαμε εμείς η εικόνα του πάρκου θύμιζε μάλλον «ζούγκλα». Καθαρίσαμε, φωτίσαμε, φτιάξαμε ένα γήπεδο μπάσκετ, συμμορφώσαμε το θέατρο «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ», το Μνημείο Ηρώων, το Βαγόνι , την παιδική χαρά, δύο αντιπλημμυρικά έργα και συνεχίζουμε με την κατασκευή τρίτου γηπέδου τένις, να επαναλειτουργήσουμε τις λιμνούλες, να συμμαζέψουμε την περίφραξη κλπ. Θέλουμε η Στυλίδα να γίνει προορισμός και όχι πέρασμα….

Επίσης, έχω ήδη μιλήσει πιο πάνω για τους αθλητικούς χώρους, τα γήπεδα και για τα σχολεία. Πολύ σημαντικό θεωρώ το έργο της ύδρευσης Παλαιοκερασιάς – Ραχών, το αρδευτικό δίκτυο των Μύλων, την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης στον Αχινό, το Πολυδύναμο Ιατρείο στις Ράχες, τις επισκευές των Κοινοτικών καταστημάτων. Έχουμε ήδη ανακαινίσει το Κοινοτικό κατάστημα των Μύλων, το Κοινοτικό κατάστημα της Σπαρτιάς και το πρώην δημοτικό σχολείο που παραδώσαμε στον πολιτιστικό σύλλογο της Σπαρτιάς, το Κοινοτικό κατάστημα του Βαθυκοίλου, το συνεργείο στον Αχινό, το Δημαρχείο της Στυλίδας και μάλιστα ολοκληρώνεται η ανακαίνιση και του κεντρικού κτιρίου και συνεχίζουμε με όλα τα δημοτικά ακίνητα . Είναι και άλλα πολλά ακόμη που δεν τα αναφέρω για να μην γίνω κουραστική.

LRΓια την επόμενη διετία τι σχέδια έχετε;

ΑΠ: Όπως είπα και προεκλογικά, οι συνεργάτες μου και εγώ στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Πιστεύω ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής σε αρκετά σημαντικό βαθμό νοικοκύρεμα, συμμάζεμα των οικονομικών, επισκευές των δημοτικών ακινήτων, καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και αναπροσαρμογή των υπηρεσιών για την καλύτερη απόδοση πάντα προς όφελος των δημοτών. Και με την υλοποίηση του προγράμματος μας, τις χρηματοδοτήσεις που πετυχαίνουμε για μικρά και μεγάλα έργα είμαι βεβαία ότι θα αλλάξει οριστικά σελίδα ο Δήμος Στυλίδας.

Ο Δήμος Στυλίδας ήδη έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, παρ’ όλες τις δυσκολίες και το “ξεβόλεμα” κάποιων δημοτών, γιατί έτσι είχαν συνηθίσει να λειτουργούν στο παρελθόν.

Εμείς θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να γίνει γνωστός ο Δήμος μας γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει στους δημότες, να γίνει επισκέψιμος γιατί ο επισκέπτης μπορεί να βρει το καλό φαγητό, την ήρεμη παραλία, τις όμορφες παιδικές χαρές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την φιλικότητα των κατοίκων , τα ιστορικά μοναστήρια μας , το όμορφο πάρκο μας, την αξιόλογη αγορά μας.

Για όλα αυτά είμαστε εδώ σήμερα και γι αυτό πασχίζουμε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί εκτός από την αυτονόητη εμπλοκή μας με την καθημερινότητα, ασχολούμαστε με ζητήματα μεγαλύτερης βαρύτητας, όπως να πετύχουμε πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα για την ουσιαστική πρόοδο του Δήμου μας και πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε.

LRΘα είστε ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

ΑΠ: Οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο συνδυασμό του οποίου είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής. Όλη η Δημοτική Ομάδα έχει δουλέψει σκληρά αυτά τα δυο χρόνια και έτσι θα συνεχίζουμε και το υπόλοιπο της θητείας μας. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο τέλος της τετραετίας. Θέλω να πω ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλη την ομάδα (αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συνεργάτες) και φυσικά σε όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο Δήμο. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα. Τους ευχαριστώ γιατί μέσα σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας και άλλων συγκυριών, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το Δήμο μας.  Όλοι μαζί, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο θα προσπαθήσουμε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας και στην επόμενη τετραετία για να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις γεωργών και αλιέων Φθιώτιδας & Εύβοιας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη,...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων