Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων

Η κοινή δήλωση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Χρυσοχοΐδη

img_2967.jpg

Συνάντηση εργασίας με αφορμή τον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εγκατάσταση προσφύγων στον Καραβόμυλο Στυλίδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, υπό τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας  κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, των Βουλευτών Φθιώτιδας κκ. Γιάννη Οικονόμου, Γιώργου Κοτρωνιά και Θέμη Χειμάρα, καθώς και της Δημάρχου Στυλίδας κ. Βιργινίας Στεργίου.

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης με τους συνεργάτες του, ενημέρωσαν τους παρόντες φορείς τόσο για τις επικείμενες ενέργειες στο στρατόπεδο του Καραβόμυλου, όσο και για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα ο κ. Υπουργός στην αρχική του τοποθέτηση αλλά και σε απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν από τους παρισταμένους, επεσήμανε τα ακόλουθα:

·         Η απόφαση του Υπουργείου αφορά στη δημιουργία προσωρινού (transit) κέντρου παραμονής προσφύγων στο στρατόπεδο «Γεώργιος Παπαποστόλου» στον Καραβόμυλο Στυλίδας.

·         Στο κέντρο θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες 312 πρόσφυγες, οι οποίοι κατά το τελευταίο ενάμισι έτος διαμένουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στο σύνολό τους θα είναι οικογένειες με παιδιά, κοινής εθνικότητας.

·         Η παραμονή τους θα διαρκέσει έως ένα μήνα, έως ότου παραδοθεί στο Υπουργείο υπό κατασκευή κέντρο για διαμονή μακράς διάρκειας σε θέση εκτός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

·         Υπάρχει πιθανότητα εντός του επομένου εξαμήνου για νέα προσωρινή εγκατάσταση πληθυσμού προσφύγων στο στρατόπεδο «Γεώργιος Παπαποστόλου» με την ίδια μέγιστη διάρκεια, τον ίδιο μέγιστο πληθυσμό και τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά, εάν εξαιτίας των προσφυγικών ροών παραστεί εκ νέου τέτοια ανάγκη.

·         Δεν υπάρχει κανενός είδους κίνδυνος ασφάλειας σχετιζόμενος με τις παλιές δεξαμενές καυσίμων και τους αγωγούς τους. Ακόμη, πως εντός του χώρου θα διαμορφωθεί ιατρείο έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι γειτονικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και πως θα ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων από άλλες περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μη διασαλευτεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια τόσο εντός, όσο και εκτός του κέντρου.

Επίσης ο κ. Υπουργός περιέγραψε τις εθνικές και υπερεθνικές  διαστάσεις του ζητήματος, ενώ κάλεσε τους φορείς και την τοπική κοινωνία να σταθούν αλληλέγγυοι, τόσο στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, όσο και στους Έλληνες πολίτες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που ήδη φιλοξενούν πολυάριθμους προσφυγικούς πληθυσμούς.

Ενόψει των ανωτέρω και στο πνεύμα των τοποθετήσεών μας στην εν λόγω σύσκεψη, οι υπογράφοντες φορείς προβαίνουμε στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του κ. Υπουργού για τη σύγκληση της σύσκεψης αν και αυτή είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα επί μιας ειλημμένης απόφασης. Πιστεύουμε ότι οι διευκρινίσεις και οι δεσμεύσεις  που δόθηκαν θα συμβάλουν ουσιωδώς στο να αξιολογηθεί το ζήτημα στο πραγματικό του μέγεθος. Αντιθέτως, η απουσία έγκαιρης και επίσημης ενημέρωσης προκάλεσε  εύλογη ανησυχία στους πολίτες και αναστάτωση στην κοινωνία.

Η ξεκάθαρη βούληση όλων μας είναι να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Ωστόσο, η εθνική διαχείριση θα πρέπει να ιδωθεί (μεταξύ των πολλών στοιχείων της) και υπό το πρίσμα της αναλογικής κατανομής των πληθυσμών σε επίπεδο Περιφερειών και Νομών της χώρας. Εξάλλου, τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όσο και ειδικότερα ο Νομός Φθιώτιδας, έχουν ήδη πρόθυμα φιλοξενήσει μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Και αυτό είναι κάτι που τιμά πρωτίστως τους συμπολίτες μας.

Εκφράσαμε προβληματισμούς και επιφυλάξεις ως προς την καταλληλότητα του χώρου, τόσο από άποψης ασφάλειας, καθώς αυτός αποτελεί μη χρησιμοποιούμενη στρατιωτική μονάδα, όσο και από άποψης λειτουργικότητας, αφού δεν υποστηρίζεται από δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Επ’ αυτών ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ελέγχου και σχεδιασμού έκτακτων υποδομών, όπως τουαλέτες, βιολογικός καθαρισμός κλπ.

Περαιτέρω, ζητήσαμε και λάβαμε από τον κ. Υπουργό καθαρές δεσμεύσεις, ως προς το πλήθος, τη διάρκεια παραμονής και τη δημογραφική σύνθεση των προς εγκατάσταση προσφύγων, τις οποίες γνωστοποιούμε κατά τα ανωτέρω.

Τέλος, θέσαμε το ζήτημα της εξεύρεσης άλλου πλέον κατάλληλου χώρου, αντί του στρατοπέδου «Γεώργιος Παπαποστόλου» για την προσωρινή στέγαση προσφύγων. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κρίθηκαν μη κατάλληλες από τεχνικής άποψης και ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κ.α.) τις προτάσεις που θα υποβάλλουμε εφεξής προς αυτό το σκοπό, καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησής τους εντός του τρέχοντος έτους.»

 

Οι Υπογράφοντες

Ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θέμης Χειμάρας

Η Δήμαρχος Στυλίδας κ. Βιργινία Στεργίου

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και κάπως ετσι κάποιοι που και καλα δεν ήξεραν δεν τους ενημέρωσαν και κατι τετοια φέρνουν τους πρόσφυγες στο σπιτι μας….
  Κύριοι θέλετε να μην ερθουν; Βάλτε τον Γκλέτσο μπροστα. Ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί.
  Κάποιοι τουλάχιστον θα πρεπει να παρετηθουν απο σύμβουλοι αν έχουν αξιοπρέπεια.

 2. ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ
  Λ@ΘΡΑΙΟΥΣ “ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ” ΚΑΙ ΕΙΣΒ@ΛΕΙΣ.
  Τι σημαινει “κοινη δηλωση”;
  Σημαινει οτι μας πουλησαν ΟΛΟΙ μαζι και απο κοινου.
  Η αποφαση θα υλοποιηθει ακομη και με τη χρηση βιας απο τις δυναμεις καταστολης, αν αντισταθουν οι πολιτες.
  Αυτη ειναι η καλη δεξια που ψηφισατε οσοι πατριωτες.
  Αυτη ειναι ειναι νεα δημοτικη αρχη που συνθηκολογησε αμαχητι και χρεωνεται την πρωτη της ήτα.
  Αν ειχε κοτσια η νεα Δημαρχος και ηταν με την πλευρα του δικαιου και του λαου που την εξελεξε,
  ΔΕΝ θα υπεγραφε!!!
  Ολοι στο κολπο τελικά
  Για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας!
  Μανούλες και ψεύτες όλοι
  μέχρι να πάρουν την ψήφο μας.
  Κι εσυ λαε παντα γελαστος
  παντα γελαστος
  Και γελασμενος.
  Με γεια μας.
  Δημητριος Μαντες
  9/09/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Η έναρξη του χειμώνα με τα Νικολοβάρβαρα και οι Άγιοι του Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με την ελληνική λαϊκή παράδοση η έναρξη του χειμώνα και οι καιρικές μεταβολές συσχετίζονται με το εορτολόγιο της...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων