0
Δημοσιεύτηκε 24 Ιαν 2015, 18:09   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

«Μπουρλότο» σε καμινάδα στη Στυλίδα

καμιναδα φωτια στυλιδα

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν αναγκάσει αρκετούς να «φουλάρουν» τα τζάκια με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά ανάφλεξης των καμινάδων.

καμιναδα φωτια στυλιδα

Σήμερα στη Στυλίδα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν όταν πήρε φωτιά η καμινάδα σπιτιού στο κέντρο της πόλης .

Δεν είναι βέβαια και το μοναδικό περιστατικό που συνέβη μέσα σ’ αυτό το χειμώνα

Γιατί παίρνει φωτιά η καμινάδα

Κατά την καύση των ξύλων ο καπνός που φεύγει προς την καπνοδόχο δεν αποτελείται μόνο από άνθρακα αλλά και από μια άλλη ουσία το κρεοζότο. Αυτή η ουσία είναι που κολλάει στον καπνοδόχο και σταδιακά αλλάζει υφή.

Στην αρχή κατακάθεται σαν σκόνη, αυτό που λέμε καπνιά, με την πάροδο του χρόνου και της χρήσης κοκκοποιείται και στο τέλος κρυσταλλοποιείται και μοιάζει με μαύρο γυαλί ή κόλλα. Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο! Ελέγξετε λοιπόν την καμινάδα σας για να ξέρετε σε ποιο στάδιο είστε! Μήπως είστε ένα βήμα πριν να πάρει φωτιά;

Αν η καμινάδα σας έχει φτάσει στην κρυσταλλοποίηση του κρεοζότου δύσκολα απομακρύνεται. Πως μπορούμε να καθαρίσουμε την καμινάδα; Φυσικά να φωνάξουμε ένα συνεργείο καθαρισμού. Βέβαια είναι κάτι που κοστίζει και αν δεν μας περισσεύουν χρήματα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους.

Μια λύση είναι κατά καιρούς να καίμε κάτι ειδικά ξύλα καθαρισμού που κυκλοφορούν τα οποία καθαρίζουν την καμινάδα. Επίσης καλό είναι στο τέλος της σαιζόν, να σφραγίζουμε την είσοδο του τζακιού με ένα νάιλον, και από την καμινάδα να καθαρίσουμε με μια βούρτσα καθαρισμού η με την ειδική μπάλα.

Συμβουλές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

α) Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φωτιάς, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.

β) Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.

γ) Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας είναι κλεισμένη σωστά.

δ) Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες. Προτιμότερα ψεκάστε με νερό και ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους.

ε) Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.

Στ) Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού (μπουριά) δεν εφάπτονται σε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.

ζ) Καθαρίστε τις καμινάδες και τα μπουριά. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τα συσσωρευμένα λίπη και κυρίως η αιθάλη που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων/ μπουριών αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.

 


Niki Giannoulidou