0
Δημοσιεύτηκε 19 Νοέ 2012, 19:41   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Μπράβο στο Λιμεναρχείο Στυλίδας!

“Δεν θα επιτρέψουμε στους κατ΄ ευφημισμόν αλιείς να καταστρέψουν τον βιότοπο του Λιβαρίου” σχολιάζει στον ΛΑΜΙΑ FM-1 ο λιμενάρχης Στυλίδας Κυριάκος Λιάκος, αναφερόμενος στον εντοπισμό και κατάσχεση 180 μέτρων παράνομων ιχθυοπαγίδων στην περιοχή αυτή.

Πρόκειται για δεκάδες κλωβούς που είχαν ποντιστεί παράνομα και απέδιδαν πλούσια ψαριά και όστρακα σε ομάδα ατόμων που σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν εξαγωγή στην Ιταλία αποφεύγοντας βεβαίως να πληρώσουν τους ανάλογους φόρους , καταπατώντας απαγορευμένη περιοχή και κυρίως καταστρέφοντας τον βιότοπο.

Όπως είναι γνωστό η θαλάσσια περιοχή Λιβαρίου Μαλιακού Κόλπου στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού έχει χαρακτηριστεί ως NATURA2000 και με προεδρικό διάταγμα από το 1986 απαγορεύεται για όλη τη διάρκεια του έτους η αλιεία με οποιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο και μέσο.

Παράλληλα με απόφαση του Λιμενάρχη Στυλίδας από το 1997 απαγορεύεται η αγκυροβολία και η κυκλοφορία κάθε πλωτού μέσου στην ως άνω περιοχή.

Αυτές οι απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί διότι εκεί λόγω της βιοποικιλότητας αναπαράγονται τα ψάρια που εν συνεχεία τροφοδοτούν όλο το Μαλιακό Κόλπο.

Κατά καιρούς κατ΄ ευφημισμόν αλιείς ποντίζουν μη επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, ιχθυοπαγίδες) ,μη σεβόμενοι το θαλάσσιο περιβάλλον, με συνέπεια να καταστρέφουν το γόνο των ψαριών και να μειώνουν έτσι τα ιχθυαποθέματα του Μαλιακού Κόλπου, από τα οποία συντηρούν τις οικογένειες τους πλήθος επαγγελματιών αλιέων.

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του Λιμεναρχείου Στυλίδας, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση και αξιοποίηση κατάλληλων πληροφοριών, εντόπισαν και ανέλκυσαν περί τα 180 μέτρα μη επιτρεπόμενες ιχθυοπαγίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν και θα καταστραφούν.

Οι περιπολίες του Λιμεναρχείου Στυλίδας με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει είναι καθημερινές και ευελπιστούμε ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων θα παταχθεί το φαινόμενο της λαθραλιείας στο Μαλιακό Κόλπο.

πηγή lamiafm1


Niki Giannoulidou