Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων

ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΥΛΙΔΑ-ΡΑΧΕΣ: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΡΓΑ?

Βάσιμες ελπίδες για την επανέναρξη του έργου στον Μαλιακό -στο τμήμα Στυλίδα-Ράχες μήκους περίπου 19 χιλιομέτρων- από τον Σεπτέμβριο εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

Να θυμίσουμε πως η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ που αρχικά είχε αναλάβει την κατασκευή του τμήματος αυτού κηρύχθηκε έκπτωτη. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα, θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες στο «φονικό» Πέταλο του Μαλιακού (σύνολο 77,2 χιλιόμετρα, από Αγιο Κωνσταντίνο έως Ράχες). Από το 2005 έως το 2007 το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε την ανακατασκευή της εθνικής οδού και υπέγραψε συμβάσεις με τρεις διαφορετικές κοινοπραξίες και προϋπολογισμό 800 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ ανέλαβε την κατασκευή τριών τμημάτων

– Tο τμήμα Σκάρφειας – κόμβου Θερμοπυλών, μήκους 12,5 χλμ.

– Tο τμήμα Νέας Κοίτης Σπερχειού – κόμβου Ροδίτσας (παράκαμψη Λαμίας), μήκους 4,1 χλμ.

– Tο τμήμα Στυλίδας – Ραχών, μήκους 19,2 χλμ.

Τα πρώτα 53,9 χιλιόμετρα του έργου παραδόθηκαν τμηματικά έως τον Σεπτέμβριο του 2008. Ανάμεσα σε αυτά και το τμήμα Σκάρφειας – Θερμοπυλών, όμως χωρίς να έχει κατασκευαστεί ως όφειλε ο παράδρομος που να εξυπηρετεί την τοπική κυκλοφορία. Τα υπόλοιπα 23,3 χλμ., δηλαδή η παράκαμψη της Λαμίας και η παράκαμψη Στυλίδας και Ραχών, θα έπρεπε να ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Σεπτέμβριο του 2010 αντίστοιχα.

Οι εργασίες, όμως, σταμάτησαν στις αρχές του 2010, με τα δύο έργα να βρίσκονται σε αρχικά στάδια κατασκευής. Αιτία, η κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται υπό πτώχευση (υπαγωγή στο άρθρο 99). Τα εργοτάξια εγκαταλείφθηκαν και μάλιστα τον περασμένο χειμώνα σημειώθηκαν πλημμύρες στην περιοχή της Νέας Κοίτης Σπερχειού εξαιτίας των ημιτελών αντιπλημμυρικών έργων.

Στο τμήμα Στυλίδας – Ραχών είχε κατασκευαστεί μεγάλο μέρος του νέου οδοστρώματος, καθώς και οι σήραγγες. Απομένουν 2,5 χλμ. δρόμου στην αρχή του έργου, οι κοιλαδογέφυρες και η τοποθέτηση του εξοπλισμού στις σήραγγες. Προκειμένου να απεμπλακεί γρήγορα το έργο, επελέγη να υποκατασταθεί ο εργολάβος (από επιλαχόντα στον διαγωνισμό) και όχι να κηρυχθεί έκπτωτος. Η απόφαση υποκατάστασης, ωστόσο, έχει καθυστερήσει να υπογραφεί, λόγω των διαδοχικών εκλογών. Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι ενάμισι έτος.

Παράλληλα, κλείνει το τελευταίο μέτωπο των αρχαιολογικών ανασκαφών (στην περιοχή του Αχινού). Μάλιστα προ ημερών το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη διάθεση 350.000 ευρώ για την πληρωμή ανασκαφών που πραγματοποιεί η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ
Στην παράκαμψη της Λαμίας το έργο έχει πλέον ανατεθεί στην εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ και οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Η σύμβαση ύψους 53.000.000 ευρώ υπεγράφη στις αρχές Ιουλίου και ήδη ο εργολάβος πήρε τις πρώτες άδειες. Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν δύο χρόνια καθώς δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν ταυτόχρονα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (πρέπει η κίνηση των οχημάτων να μεταφερθεί από το ένα στο άλλο).

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων