0
Δημοσιεύτηκε 3 Ιαν 2015, 17:10   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Πάμε άμεσα για νέο Δήμαρχο Στυλίδας?Αποκλειστικό έγγραφο από το Υπ.Εσωτερικών

img 1197 617x394 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ !

Ένα εύλογο ερώτημα υπάρχει μεταξύ των δημοτών Στυλίδας σχετικά με τον Δήμαρχο Στυλίδας Απ.Γκλέτσο και την απόφασή του να διεκδικήσει το βουλευτικό αξίωμα.

  • Θα πρέπει να παραιτηθεί από Δήμαρχος για να κατεβεί ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου?
  • ‘Η η παραίτησή του θα έρθει μόνο αν εκλεγεί βουλευτής?

Αναζητώντας για την πιο έγκυρη και πλήρως στοιχειοθετημένη απάντηση, το stilida.com αποφάσισε να απευθύνει σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην απάντηση που λάβαμε σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ρητά ότι:

ο εν ενεργεία Δήμαρχος δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος– κι ως εκ τούτου να εκλεγεί βουλευτής- αν πριν δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμά του.

Η παραίτηση αυτή  θα πρέπει να υποβληθεί γραπτώς και να επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου δικαστηρίου για την ανακήρυξη των υποψηφίων κι εν προκειμένω θα πρέπει να γίνει έως και τις 10 Ιανουαρίου 2015.

Ακολουθεί το σχετικό κατ’αποκλειστικότητα έγγραφο που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών

img 1196 0 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ !

Εφόσον λοιπόν ο Απ.Γκλέτσος – και λέμε εφόσον γιατί δεν ξέρουμε την τελική απόφαση του Δημάρχου Στυλίδας– διεκδικήσει το βουλευτικό αξίωμα ,αυτό σημαίνει ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέος Δήμαρχος στη Στυλίδα (ή τουλάχιστον  θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο).

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τον Καλλικράτη

O δήμαρχος που παραιτείται προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καταλάβει θέση δημοτικού συμβούλου και, στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης δημοτικός σύμβουλος. Τη βούλησή του αυτή γνωστοποιεί εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνυποβάλλοντας τη δήλωση παραίτησής του από το αξίωμα. Η θέση του δημοτικού συμβούλου καταλαμβάνεται από την ημερομηνία εκλογής του νέου δημάρχου.

Ποιος θα είναι ο νέος Δήμαρχος

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 60 του ν.3852/2010, θα πρέπει να γίνει η εκλογή του νέου δημάρχου, από τους δημοτικούς συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού, με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, εκλέγοντας ως δήμαρχο έναν από αυτούς.

Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, δεν συγκεντρώσει κάποιος την απόλυτη πλειοψηφία, θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία και θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και στην περίπτωση ισοψηφίας θα διενεργηθεί κλήρωση.

έρευνα stilida.com


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou