0
Δημοσιεύτηκε 12 Φεβ 2013, 12:44   /   ΣΤΥΛΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
 
 

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος

ba813ccea29b022d9bf5e00cb3b5ada2 M ΣΤΥΛΙΔΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓ.ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας, στην ομώνυμη Ιερά Μονή στην Στυλίδα, κατά το διήμερο 10 και 11 Φεβρουαρίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία με την συμμετοχή των Πατέρων της Μονής και ιερέων ομόρων ενοριών. Τον θείο Λόγο εκήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. Δαμασκηνός Ζαχαράκης.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Βλασίου, που αποτελούν τέλειο πρότυπο και καλό παράδειγμα για κληρικούς και λαϊκούς. Ετόνισε την αξία της θυσίας, η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της χριστιανικής ζωής και εκάλεσε τους πιστούς να μη δειλιάζουν, να φέρουν επαξίως το όνομα του χριστιανού και να δίδουν την ομολογία της πίστεως χωρίς ακρότητες και φανατισμούς αλλά με πειθαρχία στην Εκκλησία.

Επίσης ο Ποιμενάρχης μας ανεκοίνωσε στο εκκλησίασμα την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της μελέτης συντηρήσεως του Καθολικού της Ιεράς Μονής και του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου, τα οποία είναι κατάγραφα με σπανίας τέχνης τοιχογραφίες και εκάλεσε τον Δήμαρχο Στυλίδος κ. Απόστολο Γκλέτσο σε συνεργασία για την ένταξη της μελέτης σε πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Κυριάκος Λιάκος, ιερείς από τις όμορες Ενορίες και πολλοί προσκυνητές από την Στυλίδα, τον Βόλο, την Λαμία και την περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδος.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με τον μεθέορτο Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στον Άγιο Βλάσιο.

Σημειωτέον ότι το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το όνομά της ως Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου επήρε από το παρεκκλήσιο που ευρίσκεται παραπλεύρως του Καθολικού.

Μέγας πνευματικός θησαυρός της Ιεράς Μονής είναι η μυροβλύζουσα εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, που ευρίσκεται εντός του Καθολικού.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou