Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων

Στυλίδα: Ανακοίνωση του ΚΚΕ Φθιώτιδας


Λαμία, 22/4/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ,  ΥΜΝΗΤΗ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Η φετινή επέτειος της εγκαθίδρυσης της φασιστικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 συνέπεσε με την πανδημία του κορονοϊού που λειτουργεί ως καταλύτης στο ξέσπασμα νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σήμερα, με αφορμή την καταπολέμηση της πανδημίας, θεσμοθετούνται οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, τα από καιρό επεξεργασμένα αντεργατικά σχέδια. Παράλληλα, το αστικό κράτος παρέχει αφειδώς «ζεστό χρήμα», κεφάλαια για τη στήριξη των μονοπωλίων, επιδιώκει να νομιμοποιήσει συνθήκες πολιτικής και συνδικαλιστικής καραντίνας, προωθεί νέες μορφές παρακολούθησης και αστυνόμευσης. Τα όποια κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας έρχονται στο «και πέντε», είναι πυροσβεστικά και όχι προληπτικά, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές, γενικότερα τις ανθρώπινες δυνατότητες για την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας. Τα θύματα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και αλλού δείχνουν τη σαπίλα και τα όρια του καπιταλισμού.

Την ημέρα αυτή, την 21η Απριλίου, ημέρα μνήμης του φασιστικού και λαομίσητου πραξικοπήματος, επέλεξε ‘πρωτοκλασάτο’ στέλεχος της νέας δημοτικής αρχής στο δήμο Στυλίδας για να αναρτήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του ιδίου που κρατά – με καμάρι – σημαία με το ανατριχιαστικό σύμβολο της χούντας και όπου αναγράφεται «Ζήτω η 21η Απριλίου 1967». Το συμβάν δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι αποτελεί ‘κεραυνό εν αιθρία’. Ο συγκεκριμένος είναι γνωστό στην περιοχή του ότι είναι οπαδός και υμνητής της φασιστικής δικτατορίας των συνταγματαρχών του 1967, όπως είναι γνωστοί και οι θλιβεροί πανηγυρισμοί του, κάθε φορά, την 21η Απριλίου τα προηγούμενα χρόνια.

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας  του ΚΚΕ, δεν θεωρούμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι τυχαίες και μεμονωμένες. Σχετίζονται – πέραν των άλλων – με τον τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Στυλίδας το χρονικό διάστημα που ασκεί διοίκηση. Συγκεκριμένα: Συμπλέει με ρατσιστικές κραυγές και συμπεριφορές στο θέμα των προσφύγων, χειρίστηκε, το προηγούμενο διάστημα, με αυταρχικό τρόπο τα ζητήματα των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, επιδιώκει να επιβάλλει αυταρχικό τρόπο στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Στυλίδας, έχει μετατρέψει το Δημαρχείο – διοικητήριο σε ‘άβατο’ απροσπέλαστο για τους δημότες και μια σειρά άλλα.

Ο συγκεκριμένος δεν είναι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, είναι εντεταλμένος σύμβουλος, τον οποίο σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η δήμαρχος αποκαλεί «αντιδήμαρχο». Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ήταν ένα από τα τρία πρώτα ακραίας πολιτικής αντίληψης στελέχη του συνδυασμού της, που παραβρέθηκαν μαζί της στις συζητήσεις με τον υπουργό δημόσιας τάξης κ. Χρυσοχοΐδη στην Αθήνα για το ζήτημα των προσφύγων.

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, θεωρούμε ότι η ευθύνη για το όλο συμβάν είναι πολιτική και βαρύνει άμεσα και απευθείας τη δήμαρχο Στυλίδας για την επιλογή των στελεχών στη διοίκηση του δήμου με άτομα που η δράση τους και η πολιτική τοποθέτηση τους είναι γνωστή από τα πριν. Οι βολικές ‘κλάψες’ για την «δημοκρατία μας» και άλλες τέτοιου είδους φαιδρότητες δεν αφορούν την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής μας, τον οποίο καλούμε να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα της φασιστικής χούντας στηριγμένος στην ιστορική αλήθεια.

Η δικτατορία της 21ης Απρίλη γεννήθηκε στο έδαφος της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων για τις αρμοδιότητες του Παλατιού, ειδικότερα για το ρόλο του στη διοίκηση του στρατού και στην ανάκληση πρωθυπουργού. Το πολιτικό σύστημα της μετεμφυλιακής περιόδου ήταν πλέον παρωχημένο, δεν εξυπηρετούσε την ομαλή ενσωμάτωση των εργατικών – λαϊκών μαζών στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη και τη χρονική απομάκρυνση από την ταξική αναμέτρηση με τον ΔΣΕ.

Η δικτατορία εκμεταλλεύτηκε το ιδεολογικό – πολιτικό οπλοστάσιο, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού αστικού κράτους. Στηρίχτηκε σε τμήματα της αστικής τάξης και απέδειξε ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κάθε μέσο, να εναλλάσσουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με πιο ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης, να διαμορφώνουν και να στηρίζουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις.

Η οικονομική πολιτική της δικτατορίας στήριξε άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο, παίρνοντας μέτρα (όπως οι φοροελαφρύνσεις) και στην πορεία διαμόρφωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης δημόσιων επενδύσεων και ευνοϊκές συνθήκες για Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, σε συνθήκες πολιτικών διώξεων, φυλακίσεων και εξοριών, απαγόρευσης κάθε μορφής μαζικής συνδικαλιστικής δράσης, συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων.

Η δικτατορία είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ, υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου.

Το ΚΚΕ τιμάμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια, συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης. Χαιρετίζουμε τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ – ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΛΙΒΕΡΟΥΣ ΥΜΝΗΤΕΣ ΤΟΥ.

[gview file=”https://stilida.com/media/2020/04/anakoinwsi-stylida.docx”]

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Ανατολική Φθιώτιδα: 32χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

Εργαζόταν για την καλοκαιρινή σεζόν σε γνωστή τουριστική περιοχή και βρέθηκε απαγχονισμένος στην αυλή του σπιτιού όπου διέμενε… Σοκ στην...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -