Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων

Ταινία αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου από το Γυμνάσιο Στυλίδας

Τιμώντας τους προγόνους μας οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, σας παρουσιάζουμε μία ταινία που δημιουργήσαμε με τους μαθητές μας αφιερωμένη σε μία Ελληνίδα, πνευματική αγωνίστρια της επανάστασης του 1821, την Ευανθία Καΐρη.

Πρόκειται για μια γυναίκα με καταγωγή από την Άνδρο που διατηρούσε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ έχοντας περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει άγνωστες στο ευρύ κοινό πολλές πτυχές του βίου και της προσωπικότητάς της.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο της και δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, αλλά ταινία τεκμηρίωσης (ιστορικό ντοκυμαντέρ), βασισμένη σε ιστορικά αρχεία και πηγές καθώς και σε ένα βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτριος Ι. Πολέμης που περιέχει αυθεντικές σωζόμενες ιδιόχειρες επιστολές της.

Οι εν λόγω επιστολές είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες δεδομένου ότι το έργο της υπήρξε κατά κύριο λόγο συγγραφικό/ γραπτό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η «Επιστολή Ελληνίδων τινών προς τας Φιλελληνίδας» που συντάχθηκε απο την Ευανθία το 1825 και υπογράφεται από 31 επιφανείς Ελληνίδες της εποχής. Η επιστολή αυτή αποτελεί έκκληση προς τις γυναίκες της Ευρώπης να βοηθήσουν την Ελλάδα (και είχε μεγάλη απήχηση και στις ΗΠΑ).

Η Ευανθία Καΐρη υπήρξε μαθήτρια του Αδαμάντιου Κοραή και αδελφή του μεγάλου διαφωτιστή και αγωνιστή Θεόφιλου Καΐρη. Από νωρίς έλαβε εξαιρετική μόρφωση και ακολούθησε τον αδελφό της στη Σχολή του στις Κυδωνίες (Αϊβαλί). Λίγο πριν την Επανάσταση ανέλαβε την διεύθυνση του Παρθεναγωγείου εκεί για να επιστρέψει όμως αργότερα στην Άνδρο και στη συνέχεια στη Σύρο. Θεωρείται η πρώτη ελληνίδα λογία στα νεοελληνικά γράμματα. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία συγγράφοντας το πρώτο θεατρικό έργο («Νικήρατος») με θέμα την ελληνική επανάσταση το οποίο τυπώθηκε και παρουσιάστηκε θεατρικά σε διάφορες πόλεις. Στο έργο αυτό καταγγέλλει τους ξένους και τις Μεγάλες Δυνάμεις για την αδιαφορία τους απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τη βοήθεια που παρέχουν στους Τούρκους, χωρίς να κρύβει ωστόσο και τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς για τις εμφύλιες διαμάχες.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στην ταινία είναι οι εξής: Αποστόλου Κωνσταντίνα, Καλαμάτα Δήμητρα, Κυριακίδης Κωνσταντίνος.

Κλείνουμε με λόγια της Ευανθίας Καΐρη, απόσπασμα από την Επιστολή προς τας Φιλελληνίδας: «Ενδέχεται όμως να μην επιζήσωμεν ημείς να ιδώμεν την λαμπράν εκείνην και επιθυμητήν ημέραν, εις την οποίαν η Ελλάς θέλει λάβει την τελείαν ελευθερίαν και ανεξαρτησίαν της. Πλην και με όσα υπεμείναμεν δεινά, αποθνήσκομεν ευχάριστοι διότι αποθνήσκομεν υπέρ της Πατρίδος μας ελεύθεραι και όχι πλέον δούλαι του απανθρωπότερου τυράννου.»

Ευχαριστούμε την Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και την Πρόεδρο κα. Φωτάκη Ελένη καθώς και την κα. Σκεύα Ευσταθία για την αρωγή τους.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο εξής λινκ:

https://www.youtube.com/watch?v=wCck1LLhzfI&ab_channel=armathespidoshttps://youtu.be/wCck1LLhzfI

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες!

Γυμνάσιο Στυλίδας

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Το debate των υποψηφίων Δημάρχων Στυλίδας

https://www.youtube.com/watch?v=W-0ulhGVnS4&ab_channel=Star%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων