Οι δήμοι, ως γνωστόν, «υποφέρουν» από ρευστό στα ταμεία τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιήσουν κανένα αναπτυξιακό έργο, καμιά υποδομή για την καλύτερη λειτουργία τους. Δύο επιπλέον στοιχεία που «βαλτώνουν» κάθε επενδυτική δράση στους δήμους, σε συνδυασμό με την αδυναμία εξεύρεσης πόρων, είναι η έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας αλλά και των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών) για την ωρίμανση των επενδυτικών της σχεδίων.
Σε αυτό το πρόβλημα δίνει λύση με 3.150.000 ευρώ, το Κεφάλαιο Επενδύσεων σε Υποδομές ΟΤΑ (ΚΕΥΟ), που δημιουργούν η ΚΕΔΕ (συμμετοχή 150.000 ευρώ), το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (συμμετοχή 1,5 εκατ. ευρώ), καθώς και η Attica Bank και η θυγατρική της Attica Finance ΑΕΠΕΥ (και οι δύο μαζί συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο με 1,5 εκατ. ευρώ) με τη συνεργασία και της ΠΕΤΑ Α.Ε.
Τι είναι το ΚΕΥΟ
Η νομική μορφή του ΚΕΥΟ, το οποίο θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, θα είναι αυτή του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ν 2992/2002). Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:
- Το ΑΚΕΣ δεν είναι εταιρεία αλλά ομάδα περιουσίας.
- Επενδύει σε τίτλους μη εισηγμένων εταιριών.
- Για την ίδρυση του που γίνεται ατελώς, δεν απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
- Το κατώτερο επιτρεπόμενο αρχικό κεφάλαιο είναι 3 εκατ. ευρώ και το κατώτερο επιτρεπόμενο μερίδιο είναι 150 χιλιάδες ευρώ.
- Η μέγιστη επένδυση σε μια εταιρία του χαρτοφυλακίου είναι 20%.
- Το ΑΚΕΣ δε φορολογείται.
Μέσω του ΚΕΥΟ, γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει «ανάσα» σε επίπεδο επίπεδο χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας στους ΟΤΑ, ώστε δημιουργούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ηλεκτροφωτισμός, αποχέτευση – βλ. αναλυτικότερα παρακάτω), με κοινή συνιστώσα τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας (δηλαδή να εξασφαλίζουν εισόδημα για τον επενδυτή, ή να διασφαλίζεται η αποπληρωμή προς τον επενδυτή μέσω αδιάβλητου μηχανισμού αποπληρωμής).
Κατηγορίες έργων στα οποία θα επενδύει
το ΚΕΥΟ είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:
Έργα περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος:
- δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης,
- βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων,
- μονάδες αφαλάτωσης,
- δίκτυα τηλεθέρμανσης,
- Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων
- έργα εξοικονόμησης ενέργειας,
- επενδύσεις σε ΑΠΕ
- έργα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας.
Έργα αξιοποίησης δημοτικής ακίνητης περιουσίας:
- δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές
- υποδομές στάθμευσης
- αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές.
Οι βασικοί όροι της λειτουργίας του ΚΕΥΟ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Το Κεφάλαιο θα επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών που έχουν νόμιμη έδρα στην Ελλάδα.
- ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Διαχειριστής του Κεφαλαίου είναι η Attica Finance (“AF”). Η AF είναι θυγατρική εταιρία και μέλος του ομίλου της Attica Bank.
- ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Θεματοφύλακας του Κεφαλαίου είναι η Attica Bank (“AΒ”).
- ESCROW ACCOUNT: Ο δεσμευμένος λογαριασμός του Κεφαλαίου θα ανοιχτεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (“ΤΠΔ”).
- ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Το Fund θα επενδύσει σε ανταποδοτικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που διαθέτουν όλα ή μερικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
– Ορατές προοπτικές επίτευξης σημαντικών οικονομικών αποδόσεων.
– Ανταποδοτικότητα.
– Σταθερό ετήσιο έσοδο από την εκμετάλλευση τους.
– Μεγάλες πιθανότητες προσέλκυσης αγοραστών του έργου μετά την έναρξη λειτουργίας του.
ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: Το Κεφάλαιο θα επιδιώξει επενδύσεις των οποίων η απαίτηση σε ίδια κεφάλαια δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού μεγέθους του ΚΕΥΟ.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Η Εταιρεία Διαχείρισης θα σχηματίσει την Επενδυτική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από επτά (7) μέλη. Από αυτά, τρία (3) μέλη θα διορισθούν από την Εταιρία Διαχείρισης, τρία (3) μέλη θα αντιπροσωπεύει τους Επενδυτές του Κεφαλαίου και ένα (1) μέλος θα είναι ανεξάρτητο και δεν θα έχει καμία άλλη σχέση ή εξάρτηση από την Εταιρία Διαχείρισης και τους συνεταίρους της ή με τους Επενδυτές του Κεφαλαίου. Η Επενδυτική Επιτροπή θα συνέρχεται για να εγκρίνει επενδύσεις που θα προτείνει η Εταιρία Διαχείρισης, όταν καλείται από την Εταιρία Διαχείρισης. Η Επενδυτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά για να εποπτεύει το χαρτοφυλάκιο του Κεφαλαίου.
Ο ρόλος της ΠΕΤΑ Α.Ε.
Για την προετοιμασία των ΟΤΑ στην ωρίμανση των έργων που θα εξετάζονται για χρηματοδότηση από το ΚΕΥΟ σημαντικό ρόλο θα επιτελέσει η ΠΕΤΑ ΑΕ., η οποία στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει αναλάβει :
- Την αναζήτηση, αξιολόγηση και ομαδοποίηση αναπτυξιακών έργων των Δήμων τα οποία χρήζουν χρηματοδότησης.
- Την ωρίμανση των έργων – επενδυτικών σχεδίων, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταστούν «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση.
- Την οργάνωση και λειτουργία HELPDESK – ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και web εφαρμογής για την υποστήριξη των ΟΤΑ και των ιδιωτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Την πληροφόρηση και εκπαίδευση του πολιτικού και στελεχιακού δυναμικού των ΟΤΑ.
- Την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών των ΟΤΑ σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
πηγή aftodioikisi.gr