0
Δημοσιεύτηκε 22 Μάι 2014, 09:12   /   ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
 
 

Περιφέρειες: 7 δις ευρώ από το ΣΕΣ 2014-2020 καλούνται να επενδύσουν οι νέοι “άρχοντες”

ΕΣΠΑ 2014-2020Κονδύλια 7 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, θα διαχειριστούν απευθείας οι νέοι περιφερειάρχες που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

Και αυτό καθώς το νέο ΕΣΠΑ αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία διαχείρισης των πόρων, αποδίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αναλαμβάνει σε συνεργασία πάντα με την Κεντρική Διοίκηση να επιλέξει τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν, αλλά και να τα υλοποιήσει.

Όπως γράφει η “Καθημερινή” η κατανομή των πόρων του Προγράμματος προβλέπει την απευθείας κατανομή πόρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέσα από τα δεκατρία περιφερειακά, που σε αντίθεση με τα επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων που συμπτύχθηκαν, παραμένουν αυτοτελή.

Οι πόροι, ωστόσο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλούνται εκεί. Η περιφέρεια αποκτά ρόλο και στους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο θα διαχειριστεί το 30% των πόρων, δηλαδή περί το 1,5 δισ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά περί τα 7 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από την κατανομή των πόρων στα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται και 783,4 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα οποία θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες για την υλοποίηση κυρίως έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

ypodomes.gr


Niki Giannoulidou