0
Δημοσιεύτηκε 9 Ιούλ 2014, 08:30   /   ΥΓΕΙΑ
 
 

Δεκτοί και πάλι οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές

590_e2521d788fc6edee3308238db0c3e8a8

Σε διαδικασία «ανασύνταξης» των δυνάμεών τους βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές που, μετά από έξι ημέρες «επίσχεσης» εργασίας στον ΕΟΠΥΥ, δέχονται από σήμερα ξανά με πίστωση τους ασφαλισμένους.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών αποφάσισε χθες αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου να δώσει ένα περιθώριο στο υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματά της.

Παράλληλα, ωστόσο, η Ένωση προετοιμάζεται για την περίπτωση που τα αιτήματα δεν γίνουν δεκτά, για κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων και με άλλους παρόχους, όπως τα κέντρα αποκατάστασης και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία έχουν προειδοποιήσει τον ΕΟΠΥΥ για επίσχεση εργασίας από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Κοινό αίτημα ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποθεραπείας, είναι να μην εφαρμοστεί και εφέτος το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης από τον προϋπολογισμό από τον πάροχο στον ΕΟΠΥΥ). Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και, σε περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό, προτείνουν στον ΕΟΠΥΥ είτε να αγοράζει μόνο όσες υπηρεσίες μπορεί να πληρώσει είτε να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ενωσης Γρηγόρης Σαραφιανός, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές είναι για το 2014, 235 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι οι απαιτήσεις των κλινικών προς τον Οργανισμό για υπηρεσίες που παρείχαν ανήλθαν στα 370 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, η δαπάνη για νοσηλεία ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές «τρέχει» με 31 εκατομμύρια το μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εξαντλείται εντός του καλοκαιριού και οποιαδήποτε υπηρεσία προσφέρουν οι κλινικές εφεξής δεν θα την πληρωθούν (σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά δεν αφορούν τις ψυχιατρικές κλινικές).

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το σχετικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για το 2014 ανέρχεται στα 328 εκατομμύρια ευρώ και η δαπάνη «τρέχει» με 50 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν δώσει χρονικό περιθώριο στο υπουργείο Υγείας έως και τις 21 Ιουλίου να βρει λύση για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να καταφύγει στην πρακτική του claw back. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Niki Giannoulidou