Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Φθιώτιδα: Εντοπίσθηκε κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Κρούσμα ευλογίας σε εκτροφή προβάτων εντοπίστηκε στην Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνης, του Δήμου Λοκρών, στην Φθιώτιδα.

Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, έγινε αποστολή δειγμάτων και διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) όπου σήμερα τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Ηδη το υπουργείο και οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Φθιώτιδας, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος, όπως σημειώνουν.

Συγκεκριμένα, ελήφθησαν τα εξής μέτρα:

1) Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φθιώτιδας όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (Απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).

2)      Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:

α)         Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
β)         Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
γ)         Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
δ)         Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
ε)         Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Με εντολή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, θα μεταβούν άμεσα στην περιοχή όπου βρέθηκε το κρούσμα, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: www.iefimerida.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Δήμος Στυλίδας: Πρόσκληση σε Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής

ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ Πρόσκληση σε Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής (Άρθρο 67Α παρ.3 του Ν.3852/2010) Σας προσκαλούμε να προσέλθετε την 4η Μαρτίου,...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -