Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Φορτηγά με πουλερικά υπό άθλιες συνθήκες κυκλοφορούν ενόψει Πάσχα

ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΕ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑΕπιστολή με αποδέκτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας Αρμόδια για την Προστασία των Ζώων, κα Αθηνά Θεοδωροπούλου, και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,κ. Λέανδρο Ρακιντζή, απέστειλαν φιλοζωικές οργανώσεις κάνοντας λόγο για παράνομη διακίνηση πουλερικών υπό άθλιες συνθήκες.

Όπως αναφέρουν οι φιλοζωικές οργανώσεις καταφθάνουν “καταγγελίες από πολλές περιοχές στην Αττική και σε ολόκληρη την περιφέρεια, για Ρομά με φορτηγά που πουλούν στοιβαγμένα υπό άθλιες συνθήκες όλων των ειδών τα πουλερικά σε διάφορα σημεία, σε δρόμους και λαϊκές αγορές”.

“Παρόλο που καταγγέλλουμε το φαινόμενο εδώ και πολλά χρόνια στις δημοτικές αστυνομίες, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την ΕΛΑΣ, δεν έχουμε επιτύχει απολύτως τίποτα, αφού το μόνο που συμβαίνει είναι να πηγαίνει να τους διώχνει η δημοτική αστυνομία χωρίς να τους επιβάλει ούτε καν το παραμικρό πρόστιμο βάσει του νόμου. Το αποτέλεσμα είναι την επόμενη μέρα, τα φορτηγά να επανέρχονται στα «πόστα» τους. Βεβαίως, θα γνωρίζετε ότι τις ημέρες αυτές ενόψει του Πάσχα τα φορτηγά αυτά έχουν σχεδόν κατακλύσει τους δρόμους και τις λαϊκές αγορές” αναφέρεται στην επιστολή.

“Το φαινόμενο αυτό, εκτός του ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση των συνθηκών ευζωίας των ζώων, πολλά από τα οποία τα βλέπουμε να πεθαίνουν μέσα στα άθλια αυτά κλουβιά, αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ισχύουν οι Υπουργικές Αποφάσεις 276863/10.5.2006, 258971/4.9.2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με «την θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίπη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) οι οποίες ορίζουν ότι «απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές ή δρόμους». Επιπλέον στις δύο πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις ορίζονται και οι προϋποθέσεις ευζωίας τους (π.χ. αν είναι εκτεθειμένα, οι συνθήκες συνωστισμού, ακατάλληλα κλουβιά, κ.λπ.)”συνεχίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις

Τα φιλοζωικά σωματεία ζητούν τα εξής:

Να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τις δημοτικές αστυνομίες και την ΕΛΑΣ στην οποία, εκτός της αυστηρής επιβολής διοικητικών και ποινικών προστίμων, θα ορίζεται ρητώς το αυτόφωρο και η κατάσχεση των ζώων. Επίσης, τα αρμόδια όργανα επιβολής νόμου να προβαίνουν σε καθημερινούς ελέγχους οχημάτων μεταφοράς πτηνών εμπορίας ως οικόσιτων.

Κατά τον έλεγχο να συμπληρώνεται η έκθεση ελέγχου μεταφορέα και μία έκθεση κτηνιατρική για τυχόν παραβάσεις που αφορούν την ΥΑ258971/08, «θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) και το Ν. 4039/2012.

Οι παραβάτες της ΥΑ 258971/08 να υποβάλλονται σε ακινητοποίηση (σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2.2) και να υποχρεούνται σε επιστροφή των πουλερικών στην εγκατάσταση προέλευσης (με τη συνδρομή της αστυνομίας) ή στην κατάσχεση των ζώων, εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις εθνικές και κοινοτικές προδιαγραφές ευζωίας τους. Υπάρχουν πολλά πτηνοτροφεία ελευθέρας βοσκής όπου μπορούν να φιλοξενούνται τα ζώα.

Ζητούμενα έγγραφα κατά τον έλεγχο:

1.Bεβαίωση οχήματος/έγκριση οχήματος για τη μεταφορά.
2. Άδεια μεταφορέα.
3. Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού (και συνοδηγού εάν το ταξίδι είναι άνω των 12 ωρών).
4. Βεβαίωση καταγραφής οχήματος μεταφοράς πουλερικών για εμπορία ως οικοσίτων (παράρτημα 6 ΥΑ258971/08).
5. Κτηνιατρικό Υγειονομικό πιστοποιητικό διακίνησης πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων (παράρτημα 7 ΥΑ258971/08) με επισυναπτόμενο το μέρος 1 του ημερολογίου σμήνους (παράρτημα 4 ΥΑ258971/08).
6. Ημερολόγιο κίνησης οχήματος μεταφοράς πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων(παράρτημα 8/συμπληρώνεται από τον πλανόδιο κατά την διάρκεια της πώλησης της συγκεκριμένης παρτίδας πουλερικών και αντίγραφο του αποστέλλεται από αυτόν στο ΚΚ έκδοσης του υγειονομικού πιστοποιητικού της παρτίδας αυτής μετά την ολοκλήρωση της πώλησης).
7. Σε περίπτωσης εντοπισμού σκυλιών: βιβλιάρια υγείας, πιστοποιητικά καταγραφής (microchips).

Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]”.

Την επιστολή υπογράφουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

econews.gr

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Τελευταία Νέα

Προσοχή απάτες – Επείγον μήνυμα από ΑΑΔΕ & Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Προειδοποίηση σε πολίτες προκειμένου να μην πέσουν θύματα απάτης απευθύνει η ΑΑΔΕ με μήνυμα το οποίο αποστέλλει. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, επιτήδειοι στέλνουν e-mails με το ψευδές μήνυμα «η Εφορία...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων