0
Δημοσιεύτηκε 15 Ιαν 2015, 17:20   /   ΥΓΕΙΑ
 
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε έξαρση η επιδημία της γρίπης -Πώς θα προστατευτείτε

γριπη​Μεγάλες και πολύ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το «κύμα» της γρίπης στην χώρα μας. Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε την Τρίτη την ζωή του, λόγω γρίπης με τον θλιβερό κατάλογο των νεκρών να φτάνει πλέον τους 6 ανθρώπους!

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση ενός ασθενή με γρίπη παρουσίασε επιπλοκές και για αυτό εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί  17 άτομα τις τελευταίες εβδομάδες, με τα 8 από αυτά να έχουν εισαχθεί τις τελευταίες δυο μέρες, με το ένα από αυτά να είναι ένα μωράκι!

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν τη δυναμική του κύματος της φετινής γρίπης, καθώς οι ιατρικές επισκέψεις που καταγράφονται και αφορούν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης έχουν αυξηθεί πολύ.

Μέτρα πρόληψης

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος).

Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές.

Τα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Η συνέχιση του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης.

www.star.gr


Niki Giannoulidou