Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Στρεπτόκοκκος: Γιατί υπάρχει έξαρση και ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν στο παιδί σου

Τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί πολλές διεισδυτικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά, προκαλώντας εύλογα ανησυχίες σε πολλούς γονείς. Στην Αγγλία και στην Βόρεια Αμερική αναφέρθηκαν πολλές ακόμη και θανατηφόρες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τοΥπουργείο Υγείας,ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, εντός του έτους 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Όλα τα παιδιά λίγο ή πολύ θα χρησιμοποιήσουν το κλάμα ή θα έχουν ξεσπάσματα (ειδικά σε δημόσιους χώρους) για να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν αυτό που νιώθουν.
Οι λοιμώξεις από iGAS δεν επιτηρούνται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας, και επομένως δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS από τις αρχές του έτους 2023.
Σε περίπτωση νοσηλείας ή θανάτου, περιστατικού με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και συγγενών λοιμώξεων, της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να γίνει διερεύνηση των επαφών και λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιπλέον να συλλεγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το νόσημα. Η δήλωση των κρουσμάτων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α γίνεται  με την ίδια διαδικασία δήλωσης των νοσημάτων, μέσω του ειδικού Δελτίου δήλωσης διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS).
Παιδί διαβάζει

Η παιδίατρος Ηλέκτρα Χανιώτη μάς δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι γονείς για να γνωρίσουν λίγο καλύτερα χωρίς να φοβούνται στην ιδέα και μόνο της αναφοράς του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α αλλά και τι πρέπει να κάνουν σε υποψία λοίμωξης του παιδιού τους.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Στρεπτόκοκκος: Γιατί υπάρχει έξαρση και ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν στο παιδί σου

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα, στο λαιμό και στις μύτη. Η απλή έκθεση στον στρεπτόκοκκο ή ακόμη και η φορεία (δηλαδή η ύπαρξη μικροβίων στην μύτη/ στόμα χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα) δεν σημαίνει ότι το παιδί θα νοσήσει. Αυτό το μικρόβιο είναι παντού γύρω μας.

Τι νοσήματα μπορεί να προκαλέσει ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Το GAS μπορεί να προκαλέσει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, οστρακιά ( οστρακιά ουσιαστικά σημαίνει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και δερματικό εξάνθημα σαν γυαλόχαρτο σε όλο το σώμα) και μια δερματική λοίμωξη γνωστή ως πυόδερμα ή μολυσματικό κηρίο. Οι περισσότερες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Πονόλαιμος και πόνος κατά την κατάποση
-Πυρετός
-Πόνος στην κοιλιά
-Τάση προς εμετό ή εμετό
-Δερματικό εξάνθημα ή κόκκινες πληγές που προκαλούν φαγούρα
-Διογκωμένοι λεμφαδένες

Λιγότερο συχνά, τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν στους ιστούς του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, το παιδί θα αρρωστήσει βαριά και μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Αυτές οι πιο σοβαρές ασθένειες του GAS, όπως η νεκρωτική περιτονίτιδα (κοινώς αποκαλούμενη «ασθένεια που τρώει τη σάρκα») και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από τις πιο κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Γι’ αυτό απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πως γίνεται η διάγνωση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας;

Στρεπτόκοκκος: Γιατί υπάρχει έξαρση και ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν στο παιδί σου

Σε υποψία της νόσου ο γιατρός σας θα προτείνει αν κάνετε έναν γρήγορα έλεγχο ύπαρξης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου, τεστ γνωστό ως strept testΥπάρχει η δυνατότητα να γίνει και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που είναι πιο αξιόπιστη εξέταση. Προσοχή όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που το strept test είναι θετικό αλλά το παιδί δεν θα χρειαστεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή, αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας.

Πώς προστατεύω την οικογένειά μου από το GAS;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, με το φτέρνισμα, την ομιλία, τον βήχα ή ακόμη και πληγές μολυσμένων ατόμων. Έτσι, οι βασικές συνήθειες υγιεινής είναι η καλύτερη προστασία από την νόσο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • σωστό πλύσιμο των χεριών
  • καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζεστε ή βήχετε
  • τακτική απολύμανση και αλλαγή προσωπικών αντικειμένων όπως οδοντόβουρτσες
  • απομόνωση στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος
  • αντιμετώπιση και κάλυψη εξανθημάτων και πληγών

Αυτές οι συμβουλές φαίνονται απλές, αλλά είναι κρίσιμα βήματα για να προφυλαχθείτε όχι μόνο από τον στρεπτόκοκκο, αλλά και από μια ποικιλία άλλων λοιμώξεων, όπως κρυολογήματα, γρίπη, COVID-19 και RSV που επίσης κυκλοφορούν τώρα. Οι σωστές συνήθειες είναι βασικό στοιχείο για την προστασία της υγείας όλων μας.

Πρέπει να ανησυχώ για τις πρόσφατες ειδήσεις για τον στρεπτόκοκκο τύπου Α;

Στρεπτόκοκκος: Γιατί υπάρχει έξαρση και ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν στο παιδί σου

Το να παραμένετε ενημερωμένοι και ενήμεροι είναι πάντα σωστό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να δίνετε προσοχή, να παρακολουθείτε την κατάσταση και να ακολουθείτε επαγγελματική ιατρική καθοδήγηση. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αναφορές για σοβαρή ασθένεια σε παιδιά από στρεπτόκοκκο διεισδυτικής ομάδας Α, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για νέα λοίμωξη και ότι είναι θεραπεύσιμη.

Εάν εσείς ή το παιδί σας αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα του στρεπτόκοκκου ή να αισθάνεστε αδιαθεσία με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πάντα συνετό να καλείτε έναν ιατρό για καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις οποιασδήποτε λοίμωξης, ανεξάρτητα από την αιτία.

Ευχαριστούμε θερμά την παιδίατρο Ηλέκτρα Χανιώτη, για τις πολύτιμες επιστημονικές της συμβουλές.

theissue.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Τα τραγούδια, τα ραδιόφωνα και τα άλλα… περίεργα που απαγορεύονται από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου

Οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου - Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο Σύμφωνα με τη Αστυνομική...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -