0
Δημοσιεύτηκε 20 Ιαν 2014, 09:02   /   ΥΓΕΙΑ
 
 

Tα ΕΛΤΑ «κόβουν» το «Βοήθεια στο Σπίτι»

βοηθεια στο σπιτιΦάρμακα στο σπίτι, με αμοιβή 3 ευρώ, θα φέρνει ο ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκτελούν μέσω ταχυδρομείου τις ιατρικές τους συνταγές. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική.

Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των φαρμακοποιών, όσο και τον εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι εκτός των άλλων φροντίζουν και για τη χορήγηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Αττικής, Σοφία Κολιζέρα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, χαρακτήρισε απαράδεκτο το εγχείρημα αυτό των ΕΛΤΑ, τονίζοντας πώς στόχο έχει την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι» είναι καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες, έρχονται σε προσωπική επαφή τους ηλικιωμένους και τους παρέχουν κοινωνική υποστήριξη. Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.» ανέφερε η κ. Κολιζέρα και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», η οποία μεθοδολογείται εδώ και καιρό.»

Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου , η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.

Ο Σύλλογος είναι αποφασισμενος να μην δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.

Στην επιστολή του ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ότι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.

Αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.

Όμως, πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερι, εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών.

Το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.»

aftodioikisi.gr


Niki Giannoulidou