0
Δημοσιεύτηκε 29 Ιούν 2012, 02:34   /   ΥΓΕΙΑ
 
 

ΤΡΙΧΕΣ….ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ !

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την τριχόπτωση, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι άντρες αλλά και οι γυναίκες. Επίσης υπάρχουν πολλά γιατροσόφια για την αντιμετώπισή της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καλό θα ήταν να γνωρίσετε τους μύθους για την απώλεια μαλλιών πριν αρχίσετε να πειραματίζεστε με τις  τρίχες που σας απέμειναν!

Μύθος 1 – Με το να λουζόμαστε με κρύο νερό ελλατώνεται και η τριχόπτωση! Ξεβγάζοντας το κεφάλι μας με κρύο νερό ασφαλώς και βοηθάει στην κυκλοφορία αίματος αλλά δεν βοηθάει στην ελλάτωση της αλωπεκίασης.
Μύθος 2- Η συχνή εκσπερμάτωση προκαλεί τριχόπτωση! Ούτε αυτό ισχύει αλλά και ούτε ο μύθος ότι όσο περισσότερο σεξ κάνεις τόσο λιγότερα μαλλιά θα χάσεις!
Μύθος 3– Χάνοντας καθημερινά μαλλιά σημαίνει ότι φαλακρώνεις! Τα μαλλιά ανανεώνονται καθημερινά. Είναι φυσικό να χάνεις 100 τρίχες την ημέρα. Τα μαλλιά αυτά συνήθως ξαναφυτρώνουν.
Μύθος 4- Είναι ασυνήθιστο να χάνεις μαλλιά από τα 30 σου. Οσο μεγαλώνεις τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής γίνονται και πιο αδύναμα. Είναι φυσικό με τα χρόνια τα μαλλιά να γίνονται πιο αδύναμα και να αραιώνουν.
Μύθος 5- Τα καλλυντικά και προϊόντα μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο φυσικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όσο ζελέ ή λακ στα μαλλιά σας θέλετε.
Μύθος 6- Με το να στέκεστε συχνά ανάποδα με το κεφάλι προς τα κάτω ελλάτωνεται η τριχόπτωση! Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται όντως η ροή αίματος στο κεφάλι, δεν σημαίνει όμως και ότι αναζωογονείται το κεφάλι και τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν. Η κυκλοφορία του αίματος δεν επηρρεάζει την τριχόπτωση.
Μύθος 6- Τα καπέλα και το κράνος δημιουργούν τριχόπτωση και αλωπεκίαση. Εάν το καπέλο δεν είναι πολύ σφιχτό και δεν πιέζει ασφυκτικά διαρκώς το κεφάλι σας δεν επηρρεάζει στο να χάνετε μαλλιά.
Μύθος 7- Το πολύ χτένισμα και το μασάζ στο κεφάλι μειώνει την τριχόπτωση. Οπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η αύξηση κυκλοφορίας του αίματος δεν  οδηγεί στο να φυτρώνουν και μαλλιά. Αντιθέτως το πολύ έντονο χτένισμα μπορεί να σας τραυματίσει το δέρμα στο κεφάλι και αυτό να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών.
Μύθος 8- Τα διάφορα στυλ μαλλιών δεν προκαλούν τριχόπτωση. Υπάρχουν κομμώσεις που καταπονούν τα μαλλιά, όπως σφιχτές κοτσίδες και αλογοουρές και μπικουτί.
Μύθος 9- Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά. Παρότι φαίνονται πιο δυνατά τα μαλλιά επειδή είναι πιο κοντά δεν σημαίνει και ότι το κούρεμα βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Μύθος 10- Το στέγνωμα με το πιστολάκι δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το πιστολάκι βασικά μπορεί να βλάψει καίγοντας ή ξεραίνοντας τα μαλλιά σας με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν. Αλλά τα μαλλιά αυτά θα ξαναμεγαλώσουν. Η απώλεια δεν είναι μόνιμη.
Μύθος 11- Οι περούκες και προσθήκες ποστίς χειροτερεύουν την τριχόπτωση. Τα μαλλιά δεν χρειάζονται να αναπνεύσουν. Μόνο οι ρίζες στις τρίχες είναι ζωντανές και οξυγονώνονται από το αίμα στο κρανίο. Τα περουκοειδή μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα μαλλιά μόνο όταν είναι πολύ σφιχτά στο κεφάλι.
Μύθος 12- Το πολύ λούσιμο προκαλεί και τριχόπτωση. Αυτό δεν ισχύει. Το σαμπουάν αφαιρεί μόνο τρίχες που έχουν ήδη πέσει.
Μύθος 13- Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί και απώλεια μαλλιών! Η απώλεια μαλλιών προκαλείται στις ρίζες στους θύλακες και τα μαλλιά λειτουργούν ως ασπίδα για τις ρίζες από υπερβολικές εκθέσεις στον ήλιο.
Μύθος 14- Η βαφή των μαλλιών προκαλεί αλωπεκίαση. Παρότι περιέχουν χημικά οι βαφές που μπορούν να είναι βλαβερές για τα μαλλιά σας αυτό δεν σημαίνει και ότι προκαλούν αλωπεκίαση.
Μύθος 15- Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Η ισορροπημένη δίαιτα είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις μερικές τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην τριχοφυία ή να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
Μύθος 16- Το άγχος δημιουργεί και τριχόπτωση. Απότομα σοκ μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή παύση τριχοφυίας αλλά το στρες δεν προκαλεί μόνιμη αλωπεκίαση.
Μύθος 17- Ορμονικά προβλήματα προκαλούν τριχόπτωση. Προβλήματα με τον θυροειδή αδένα μόνο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια μαλλιών. Επίσης αμέσως μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή και μόνο τριχόπτωση.
Μύθος18- Τα στεροειδή δεν επηρρεάζουν τα μαλλιά. Αντιθέτως οι στεροειδείς ουσίες όπως τα αναβολικά αυξάνουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών που προκαλούν αλωπεκίαση.
Τέλος ο Μύθος 19 ότι χάνεις μαλλιά επειδή ο πατέρας σου δεν έχει μαλλιά. Οντως η αλωπεκίαση είναι κληρονομική αλλά θα μπορούσες να το αποκτήσεις κληρονομικά αυτό και από την πλευρά της μητέρας σου! Niki Giannoulidou