0
Δημοσιεύτηκε 24 Σεπ 2012, 07:10   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

30% ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ?

Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 30% είναι σειρά για τους Αγρότες να φορολογούνται πλέον σαν επιτηδευματίες.

 Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέο σχέδιο που προβλέπει τα εξής

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία  κατά την πώληση των προϊόντων.

Με το νέο σχέδιο η φορολόγηση για τους αγρότες θα είναι όπως για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού γεωργικού εισοδήματος. 

Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από την φορολογία, λόγω του ότι τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος που προκύπτουν από το αντικειμενικό σύστημα που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών είναι συνήθως χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.Niki Giannoulidou