Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

«Ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για την ανάκτηση του «πακέτου Χατζηγάκη»

αγροτης φορολογιαΣε «περίπου δώδεκα χιλιάδες αγρότες» ετοιμάζεται να απευθυνθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται η απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάκτηση επιδοτήσεων που δόθηκαν τη διετία 2008-2009, και συγκεκριμένα μέσου του γνωστού ως «πακέτου Χατζηγάκη».

 

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή 16 Μαρτίου ο υπουργός Ευ. Αποστόλου στη Βουλή, παραθέτοντας σειρά αριθμών και στοιχείων, πάντως, που καθιστούν αβέβαιο ακόμα το πλαίσιο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης.

 

Οι διαπραγματεύσεις

 

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Στ. Αραχωβίτη (ΣΥΡΙΖΑ) για την προοπτική ανάκτησης επιδοτήσεων ύψους 421 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτημα το οποίο –όπως τόνισε– αφορά περίπου 725.000 αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως άνοιξε ένας κύκλος διαπραγματεύσεων, προκειμένου και το ποσό αλλά και ο αριθμός των αγροτών που θα κληθεί να το καταβάλει να είναι μικρότερα των αρχικώς υπολογισθέντων. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε λόγο για υποχρέωση που πλέον δεν ξεπερνά τα 215 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όταν αναφέρθηκε στους αγρότες που θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, στην αρχή μίλησε για 95.000, για να συμπληρώσει αργότερα ότι το υπουργείο θα απευθυνθεί σε «περίπου 12.000 αγρότες».

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Τελικά το ποσό που σήμερα καλούμαστε να ανακτήσουμε είναι πολύ μικρότερο. Χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία, όπως το “de minimis” και άλλα, και τελικά σήμερα η υποχρέωσή μας δεν ξεπερνά τα 215 εκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι απαλλάξαμε ουσιαστικά τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών». Στο πλαίσιο αυτό, αν και σημείωσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα μόνο ενενήντα πέντε χιλιάδες καλούνται να πληρώσουν τα προηγούμενα ποσά», αμέσως μετά σημείωσε ότι αποδέκτες σχετικής πρόσκλησης θα είναι το επόμενο διάστημα αρκετά λιγότεροι αγρότες: «Σε πρώτη φάση θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και για τους ενενήντα πέντε χιλιάδες αγρότες, ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτών να μην υποστούν τις συνέπειες. Επεξεργαζόμαστε αυτή την ώρα μια κοινή υπουργική απόφαση και σχεδιάζουμε να απευθυνθούμε σε περίπου δώδεκα χιλιάδες αγρότες. Και θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, δηλαδή σε αυτούς που έχουν πάρει πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά και εξαιρώντας το ποσό μέχρι 5.000 ευρώ σε όλους. Μπαίνουμε σε μία συνεννόηση».

 

Και άλλες επιδοτήσεις

 

Παράλληλα σημείωσε ότι πέραν του συγκεκριμένου, υπάρχουν και τουλάχιστον άλλες δύο ανάλογου χαρακτήρα περιπτώσεις. «Είναι το “πακέτο Κοντού” που αφορά ενισχύσεις ύψους 108 εκατομμυρίων. Επίσης, υπάρχει άλλο ένα πακέτο, που έρχεται από παλιότερα, το λεγόμενο “πακέτο Μωραΐτη”, το οποίο αφορά πάνω από 500 εκατομμύρια και είναι χρέη των συνεταιρισμών. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εκεί, λοιπόν, στη σχετική συζήτηση με τον επίτροπο, κατέθεσα μια φράση, που ίσως και να παρεξηγήθηκε από τον ίδιο: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”».

paseges.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Τα τραγούδια, τα ραδιόφωνα και τα άλλα… περίεργα που απαγορεύονται από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου

Οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου - Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο Σύμφωνα με τη Αστυνομική...
- Διαφήμιση -
Σκάρλας • Moto Service

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων